20220622 Over het hebben van een mening

van NineForNews

Aangifte en officiële klacht tegen hoogleraar Wim Voermans: ‘Dit gaat werkelijk alle perken te buiten’

Rechtsfilosoof Raisa Blommestijn zei dinsdag in het programma Ongehoord Nieuws dat boeren moeten plaatsmaken voor migranten. Er ontstond vervolgens ophef. “Wat is er onwaar aan? Er is decennia een beleid gevoerd van open grenzen en in die gebieden waar boeren hun bedrijf hebben, moeten nu huizen worden gebouwd. Geen woord Spaans bij,” verduidelijkte Blommestijn, die promoveerde aan de Universiteit Leiden.

“Ik schaam me echt kapot dat zij een doctorstitel voert van de universiteit waar ik werk,” reageerde Miko Flohr. Hij kreeg bijval van hoogleraar Wim Voermans: “Schandvlek voor onze universiteit waar zij zo graag mee geassocieerd wordt. We slagen er helaas lang niet altijd in mensen waar we zo hard voor werkten te beschaven (kern van de opleiding). Ontslag terecht.”

“Zo blij dat ik niet meer bij de Universiteit Leiden werk. Dit zijn dan je oud-collega’s die je een ‘mislukking’ of een ‘schandvlek’ noemen als je er een andere opvatting op nahoudt. Dit kan gewoon niet,” zei Blommestijn.

Ze moeten zich doodschamen voor zichzelf

Ze benadrukte dat ze niet ontslagen is. “Mijn contract liep eind december 2021 af – na de vier gebruikelijke jaren die er staan voor promoveren.”

Flohr en Voermans krijgen een stortvloed aan kritiek over zich heen. “De enige schandvlek voor de Universiteit Leiden is dit soort dictatoriale hoogleraren dat werkelijk helemaal niets begrijpt van academische vrijheid en pluriformiteit van ideeën. ‘Beschaven’ (lees: hersenspoelen en in de pas laten lopen), mijn hemel. Je moet het maar uit je strot krijgen,” zegt politiek commentator Eva Vlaardingerbroek.

Kamerlid Gideon van Meijeren (FVD) haalt hard uit naar het tweetal. “Wat een armoedig niveau van Flohr en Voermans. Niets van inhoudelijke kritiek op de analyse van Blommestijn, maar slechts goedkoop getreiter en gescheld. Dergelijke figuren worden tegenwoordig ‘wetenschappers’ genoemd. Ze moeten zich doodschamen voor zichzelf.”

Meer dan walgelijk

“Lekkere vrije debatcultuur daar,” twittert financieel journalist Arno Wellens.

“Van Flohr had ik niet anders verwacht, maar wat valt Voermans hier ongelooflijk door de mand. Blommestijn houdt er zomaar een andere mening op na! En ‘dus’ is schelden en laster toegestaan. Meer dan walgelijk,” schrijft Maaike van Charante van OpinieZ.com.

Jurist en publicist Sietske Bergsma zegt: “Beschaafde, beste student, zult gij worden onder onze bezielende leiding! En in de wereld zult ook u de dogma’s en slaafse retoriek herhalen die ons wetenschappers tot de incrowd van de macht maakten, opdat het niet opvalt. En als het wél opvalt, nou dan liegen wij over u!”

Totaal onacceptabel

Neuroloog Jan Bonte trekt fel van leer tegen Flohr. “Dan ga jij toch lekker ergens anders werken? Ik schaam me kapot voor mensen die in hun dedain en vanuit hun ivoren toren de belastingcenten opvreten, zonder daarvoor iets wezenlijks bij te dragen, en nog menen dat ze daar recht op hebben ook.”

“Het is een tijd van ware gezichten. Als je zo onbeschoft tekeergaat tegen een vrouw die gebruikmaakt van haar vrijheid van meningsuiting dan is dit blijkbaar een bedreiging voor je. Zorgelijk,” aldus journalist Annelies Strikkers.

Blommestijn laat weten dat ze aangifte gaat doen en dat er een officiële klacht uitgaat tegen Voermans wegens ongewenst gedrag. “De uitingen zijn totaal onacceptabel en gaan werkelijk alle perken te buiten.”

lees ook:

Aangifte rechtsfilosoof Blommestijn tegen hoogleraar Voermans die haar ‘schandvlek’ noemde

Rechtsfilosoof Raisa Blommestijn doet aangifte wegens laster tegen de Leidse hoogleraar Wim Voermans. Ook dient ze bij de Universiteit Leiden een klacht in over de hoogleraar staats- en bestuursrecht wegens ‘ongewenst gedrag’.

Redactie 22-06-22, 15:52 Laatste update: 16:01

Voermans noemt Blommestijn op Twitter een ‘schandvlek’ voor zijn universiteit en een ‘mislukking’. Ook zei hij dat het terecht is dat ze ontslagen is bij de universiteit. De Leidse universitair docent Miko Flohr twitterde eerder: ,,Ik schaam me echt kapot dat zij een doctorstitel voert van de universiteit waar ik werk.” Blommestijn deed eerder onder andere promotieonderzoek bij de Leidse universiteit.

Volgens haar is het niet waar dat ze ontslag heeft gekregen. Ook zegt zij zich niet te laten intimideren. ,,Sterker nog, de tijd dat ik het negeer om de goede orde te bewaren is voorbij. Wie kaatst kan de bal verwachten. We hoeven ons niet te laten belasteren, bedreigen of framen”, schrijft Blommestijn. De rechtsfilosoof laat zich regelmatig kritisch uit over onderwerpen als het immigratiebeleid, stikstofbeleid en coronamaatregelen.

Een woordvoerster van de Universiteit Leiden wil inhoudelijk niks zeggen over de kwestie. ,,Of we met Wim Voermans in gesprek gaan over die tweets, en zo ja, wat we dan met hem bespreken, dat vinden we iets tussen hem en ons”, aldus de zegsvrouw.