20220607 Over God die visser is

Van CARLOS CASO-ROSENDI

Christus overwint, Christus regeert, Christus gebiedt

Wie vist wie?

Datum: 1 juni 2022Auteur: Carlos Caso-Rosendi, google translate

“Werp jezelf in de armen van God en wees er heel zeker van dat als Hij iets van je wil, hij je geschikt zal maken voor het werk en je kracht zal geven.” – St. Philip Neri

Ons verhaal begint als Jezus zijn discipelen begint te verzamelen. De volgende passage uit het evangelie van Johannes zal ons in staat stellen om wat interessante informatie te verzamelen over Simon Petrus, de visser uit Galilea.

De volgende dag stond Johannes [de Doper] opnieuw met twee van zijn discipelen, en terwijl hij Jezus voorbij zag lopen, riep hij uit: ‘Kijk, hier is het Lam van God!’ De twee discipelen hoorden hem dit zeggen en ze volgden Jezus. Toen Jezus zich omdraaide en hen zag volgen, zei hij tegen hen: ‘Wat zoeken jullie?’ Ze zeiden tegen hem: ‘Rabbi’ (wat vertaald betekent Leraar), ‘waar verblijf je?’ Hij zei tegen hen: ‘Kom eens kijken.’ Ze kwamen en zagen waar hij verbleef, en ze bleven die dag bij hem. Het was ongeveer vier uur in de middag. Een van de twee die Johannes hoorden spreken en hem volgden, was Andreas, de broer van Simon Petrus. Hij vond eerst zijn broer Simon en zei tegen hem: ‘Wij hebben de Messias gevonden’ (wat vertaald wordt als Gezalfd). Hij bracht Simon naar Jezus, die hem aankeek en zei: ‘Jij bent Simon, de zoon van Johannes [Yohanan]. Je wordt Kepha genoemd (wat vertaald is als Petrus). De volgende dag besloot Jezus naar Galilea te gaan. Hij vond Philip en zei tegen hem: ‘Volg mij.’ Filippus nu kwam uit Betsaïda, de stad van Andreas en Petrus. Filippus vond Nathanaël en zei tegen hem: ‘We hebben hem gevonden over wie Mozes in de wet en ook de profeten schreven: Jezus, de zoon van Jozef uit Nazareth.’ Nathanaël zei tegen hem: ‘Kan er iets goeds uit Nazareth komen?’ Philip zei tegen hem: ‘Kom eens kijken.’ Toen Jezus Nathanaël naar zich toe zag komen, zei hij over hem: ‘Hier is echt een Israëliet in wie geen bedrog is!’ Nathanael vroeg hem: ‘Waar heb je me leren kennen?’ Jezus antwoordde: ‘Ik zag je onder de vijgenboom voordat Filippus je riep.’ Nathanael antwoordde: ‘Rabbi, jij bent de Zoon van God! U bent de koning van Israël!’ Jezus antwoordde, ‘Geloof je omdat ik je heb verteld dat ik je onder de vijgenboom heb gezien? Je zult grotere dingen zien dan deze.’ En hij zei tegen hem: ‘Voorwaar, ik zeg je, je zult de hemel geopend zien en de engelen van God zien opstijgen en neerdalen op de Mensenzoon.’ (Johannes 1:43-51)

De informatie die we zoeken vereist dat we zowel naar de beschreven afbeelding kijken als naar de woorden die deze beschrijven. Johannes de Doper ziet Jezus – die hij zeer recentelijk had gedoopt – en openbaart aan de aanwezigen dat Jezus het Lam van God is. Voor elke praktiserende Jood was dat een openbaring. Het Lam van God is een verlossende figuur, het tegenbeeld van het lam dat bij elk Pascha wordt geofferd. Dat is wat Andreas, Simon Petrus en vermoedelijk de jonge Johannes zoon van Zebedeüs begrepen dat Jezus was. Johannes zei schuin tegen hen dat de passerende man de Messias was. Later ontmoet Jezus Filippus die Nathanaël gaat informeren dat ze de Messias, de Christus, hadden gevonden. Tegen die tijd weten ze dat hij de zoon van Jozef is. Hier is een dubbele bevinding: “Zoon van Jozef” is een mysterieuze manier waarop sommige oude geleerden van de Heilige Schrift naar de verwachte Messias verwezen. Jezus stond ook bekend als de zoon van een man die Jozef heette. Het is redelijk om te concluderen dat de nieuwe discipelen van Jezus leerden dat hun pas ontdekte Leraar uit Bethlehem kwam, net als zijn vader Jozef, de timmerman, de echtgenoot van Maria van Nazareth. Betlehem (verlicht. “broodhuis”) was de stad waar de profeten verwachtten dat de Messias zou worden geboren.

‘In Bethlehem van Judea; want zo is het geschreven door de profeet: ‘En u, Bethlehem, in het land van Juda, bent zeker niet de minste onder de heersers van Juda; want uit u zal een heerser voortkomen die mijn volk Israël zal hoeden.” (Matteüs 2:5-6)

Laten we nu van een afstand naar die passage (Johannes 1:43-51) kijken en het beeld bekijken. Aan Johannes de Doper wordt geschonken te zien dat de mens Jezus misschien wel de beloofde Messias is. Johannes weet dat hij of de Messias is of iemand die bijna net zo belangrijk is als de Messias. De nieuwe discipelen van Jezus zijn meteen overtuigd, ze vertrouwen op het instinct van de Doper. Nathanaël is wat sceptischer over de pas gevonden Messias, meer nog wanneer hij verneemt dat Jezus blijkbaar een Galileeër is. Maar Jezus vertelt Nathanaël over zijn positie onder de vijgenboom – misschien biddend – en vervolgt met een nauwkeurige evaluatie van Nathanaëls karakter “een Israëliet in wie geen bedrog is!” Ik durf te raden dat Nathanaël aan het bidden was en misschien God vroeg om het herstel van Israël te bespoedigen. Dat is vermoedelijk de reden waarom Jezus niet zei: “een Jood in wie geen bedrog is! Het is ook belangrijk om de vijgenboom op te merken, een teken of symbool van het geloof van Israël. Onder de vijgenboom bad of dacht Nathanaël misschien aan Habakuks lied van hoop en geloof toen Jezus naar hem toe kwam, de man wiens naam “God is redding” betekent.

Hoewel de vijgenboom niet bloeit en er geen vrucht aan de wijnstokken is; hoewel de opbrengst van de olijf mislukt en de velden geen voedsel opleveren; al is de kudde afgesneden van de kooi en is er geen kudde in de stallen, toch zal ik mij verheugen in de Heer; Ik zal juichen in de God van mijn redding. (Habakuk 3:17-18)

Aan de ene kant onthult Johannes de Doper de geheime identiteit van Jezus. Aan de andere kant openbaart Jezus zich op bovennatuurlijke wijze aan Nathanaël als de Christus door hem te laten zien dat de Messias in staat is het hart van een man te lezen, zelfs wanneer die man in eenzaamheid staat. Dit lijkt een van die gevallen te zijn waarin God iemands gebeden bijna onmiddellijk verhoort. Dat was een teken van voorbestemming voor Nathanaël, die werd gekozen om een ​​van de Twaalf te zijn.

Ook de locatie wordt bekend gemaakt. Johannes de Doper predikte in de woestijn bij de Dode Zee. Simon en Andreas zijn enigszins ver verwijderd van hun gebruikelijke werkterrein in Kafarnaüm bij het Meer van Galilea. Ze bezoeken de woestijn van Judea om de prediking van de Doper te horen. Het lijkt erop dat Jezus voor het eerst zei dat Simon “Kepha zal heten”, wat het Aramese woord is voor “rots”. Petros, waarvan de naam Petrus is afgeleid, is het Griekse equivalent van dat woord.

Philip (Φίλιππος, vriend van paarden ) en Andrew (Ἀνδρέας, mannelijk, mannelijk ) zijn Griekse namen. We weten dat Simon Petrus, Andreas en Filippus uit Bethsaïda kwamen, een stad met een gemengde bevolking van Joden en Griekssprekende heidenen. Kafarnaüm was meer een Joodse enclave dan zijn meer kosmopolitische tegenhanger Bethsaïda. Het is heel goed mogelijk dat Simon Petrus de Griekse taal al vloeiend sprak voordat hij naar Kafarnaüm verhuisde om daar zaken te doen.

Net zoals Jezus Nathanaël op bovennatuurlijke wijze zag voordat hij hem fysiek ontmoette, regelde God de dingen op een manier die het voor Petrus mogelijk maakte enige kennis te hebben van het Grieks, de lingua franca van zijn tijd. Mogelijk heeft Simon Petrus die taal gebruikt in zijn zaken en ook later bij de prediking van het evangelie in Klein-Azië en later in Rome. (Galaten 2:11-14; 1Petrus 1:1) God was vele jaren voordat Simon Petrus Jezus ontmoette in beweging. De hemel was aan het vissen en Petrus wist het niet, maar zeer waarschijnlijk leefde de Galilese visser zijn hele leven veilig weggestopt in het goddelijke net. God had Petrus voorbestemd om mensen levend te vangen, maar het was Petrus de eerste man die werd gepakt.