20211125 Over een preek 2

Via E.J. Bron

Altijd weer die walgelijke zelfcensuur

Geplaatst op 25 november 2021 door E.J. Bron

(Door: Wim van Schaik)

Ontkennen van het bestaan van God of Jezus brengt een dominee in de Protestantse Kerk (PKN) niet in de problemen. Dan heet het: ‘Misschien moet het wel zo zijn dat er soms geluiden klinken die echt problematisch zijn. Juist zo word je weer gedwongen om bij de kern te komen.’ Ja, ja. Ondertussen stroomt de PKN leeg. Kennelijk gaat dat niet snel genoeg. Nu mag alleen nog maar politiek correct geluid op de preekstoel klinken. Dat maakte de inmiddels bekende dominee Paul Visser mee.

In een preek schetste hij op zeer terughoudende wijze op wat voor maatschappij wij mogelijk afstevenen als we op de ingeslagen weg doorgaan. Dat zette kwaad bloed. Niet bij de honderdduizenden die met veel herkenning die preek op YouTube zagen en beluisterden. Wel bij de politiek correcte media. De zogenaamd christelijke media voorop. En ook in de PKN. Het bestaan van God en Jezus loochenen heet daar slechts een geluid dat problematisch is, maar de mond die waarschuwt voor knechting en dehumanisering, die moet gesnoerd worden.

Mee jammeren over het klimaat. Ongebreidelde immigratie promoten door de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan te verkrachten. Verdeeldheid zaaien door af te geven op populisten. Het ontkennen van het bestaan van God, allemaal geen probleem. Maar een dominee die meende dat hij kon zeggen wat hij moest zeggen, moet met vrome woorden., dat wel, zijn woorden inslikken en excuses maken. Dat is de ene kant. Aan de andere kant, wat voor dominee ben je als je daaraan toegeeft? Kun je dieper door het ijs zakken? Hoeveel mensen laat je nu in de kou staan? Hoeveel afbreuk doe je aan je eigen geloofwaardigheid (ook al mompel je iets over de kern die blijft staan)? Hoe zullen mensen in het vervolg naar je luisteren? Waarom niet gestaan voor de zaak en voor je woorden?Het was toch, volgens eigen zeggen, geen opwelling, maar het resultaat van nadenken en mediteren? Hoe kun je nog als dominee geloofwaardig bidden om standvastigheid voor de op veel plaatsen in deze wereld verdrukte, vervolgde en met de dood bedreigde christenen, als voor jezelf een lichte tegenwind om de vrijheid van het woord al te veel is?

En waarom een verklaring samen met Sjaak van den Berg, directeur van de IZB, Kees van Ekris, hoofd IZB-Areopagus, Koos van Noppen, hoofd communicatie IZB en Marieke Verkaik, secretaris IZB. Wie niet weet dat Ds. Paul Visser cursusleider is bij IZB- Areopagus snapt daar niets van. Nu we dat wel weten, doemt het beeld op van een organisatie die een medewerker onder druk zet en een dominee met slappe knieën die graag cursusleider blijft. Grappig dat die IZB zich sterk maakt voor profetisch preken: “Laten zien hoe iets ánders is en kan.” Maar dat moet niet te gek worden natuurlijk…

De dominee ging door de knieën. Reken maar dat de media en politici als Hugo de Jonge (die direct na de preek commentaar leverde) juichen. Geef mij dan maar opperrabbijn Tamarah Benima, die na de commotie om haar uitspraken tijdens de Rede fan Fryslân het oordeel van de ontstemde Progressief Joodse Gemeente Noord-Nederland niet afwachtte, maar de eer aan zichzelf hield. Zo kan het ook…

Door:

Wim van Schaik

En via Trouw

Complotdenken

Predikant Paul Visser biedt excuses aan voor preek over The Great Reset

Nico de Fijter23 november 2021, 14:52

De protestantse predikant Paul Visser heeft excuses aangeboden voor zijn massaal bekeken en door complotdenkers omarmde preek. In die preek van vorige maand vervlocht Visser het bijbelboek Openbaring met complotgedachten over The Great Reset (een plan van het World Economic Forum om de wereldeconomie weer op te bouwen na covid, dat algauw werd gekaapt door complotdenkers) en de manier waarop de pandemie wordt bestreden.

In de preek – die zeer soepel zijn weg vond in kringen van complotdenkers – suggereerde Visser dat zo’n nieuwe wereldorde in de Bijbel is voorspeld en hij vergeleek die wereldorde met ‘het beest’ dat in Openbaring wordt beschreven. “Als je niet zo denkt en doet als het beest heeft bedacht, dan word je uitgeplugd.” En: “Er zijn al mensen uitgeplugd omdat ze anders dachten over covid”.

Excuses

“Waar mijn preek vormen van complotdenken in de kaart heeft gespeeld, betreur ik dat zeer en ik neem daar bij deze afstand van”, zegt Visser in een dinsdag verspreide verklaring. “Als ik de suggestie heb gewekt dat we de ernst van Covid-19 kunnen bagatelliseren: dat was allerminst mijn bedoeling. Daarom bied ik mijn excuses aan, aan iedereen die deze preek pijn, verwarring of anderszins schade heeft berokkend. Ik trek er lering uit.”

Visser hield de preek op 10 oktober in Middelburg. Binnen een paar dagen was de opname van de preek – vanwege de pandemie worden heel veel kerkdiensten tegenwoordig via YouTube uitgezonden – tienduizenden keren bekeken. Complotdenkers schaarden zich achter Visser, Thierry Baudet twitterde er instemmend over en topmodel Doutzen Kroes prees de preek aan via Instagram. Daardoor werd de preek uiteindelijk door honderdduizenden mensen gezien.

Speculatieve theorieën

“Ik besteedde te uitgebreid aandacht aan allerlei speculatieve theorieën, met een soms onzorgvuldige woordkeus (…)”, zegt Visser nu. “De preek voedde op bepaalde momenten sterker angst en verwarring, dan dat ze de gemeente plaatste in de vrijheid en de vreugde van het van-Christus-zijn.”

De verklaring van dinsdag stelde Visser op samen met zijn collega’s bij de missionaire organisatie IZB. Naast zijn werk als predikant voor een protestantse gemeente in Rotterdam is Visser een dag per week voor de IZB werkzaam. “Het was een pijnlijke ervaring: hij deed een poging om de Bijbel uit te leggen, vanuit het verlangen om God en zijn gemeente in deze tijd te dienen, maar moest kort daarna constateren dat het tegendeel is bereikt”, aldus de verklaring.