20211029 Over tekenen en openbaringen

CARLOS CASO-ROSENDI

Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat

Tekenen en openbaringen

Datum: 13 september 2020Auteur: Carlos Caso-Rosendi

(google translate gebruikt en niet aangepast)

Ja, ik weet dat sommigen het niet leuk vinden als ik lange Schriftgedeelten citeer. Ik nodig u liever uit om ze onder gebed te lezen. Er wordt geen papier verspild, alleen wat elektronische pulsen. Lees ze alsjeblieft langzaam door en probeer jezelf in dezelfde gemoedstoestand te brengen als degenen die ze hebben geschreven.

Dus toen ze bij elkaar waren gekomen, vroegen ze hem: ‘Heer, is dit de tijd dat u het koninkrijk van Israël zult herstellen?’ Hij antwoordde: ‘Het is niet aan u om de tijden of perioden te kennen die de Vader op eigen gezag heeft vastgesteld . Maar u zult kracht ontvangen wanneer de Heilige Geest over u is gekomen; en jullie zullen mijn getuigen zijn in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, en tot aan de uiteinden van de aarde.’ Toen hij dit had gezegd, terwijl ze toekeken, werd hij opgetild en een wolk nam hem uit hun zicht. Terwijl hij op weg was en zij naar de hemel staarden, stonden plotseling twee mannen in witte gewaden bij hen. Ze zeiden: ‘Mannen van Galilea, waarom staan ​​jullie op te kijken naar de hemel? Deze Jezus, die van u is opgenomen in de hemel,zal komen op dezelfde manier als je hem naar de hemel zag gaan. ‘ (Handelingen 1: 6-11)

Wat betreft de komst van onze Heer Jezus Christus en het feit dat wij tot Hem vergaderd zijn, smeken wij u, broeders en zusters, om niet snel in gedachten te worden geschud of gealarmeerd, hetzij door de geest, hetzij door woord of per brief, alsof het van ons is, zodat de dag des Heren al hier is. Laat niemand u op enigerlei wijze misleiden; want die dag zal niet komen tenzij eerst de opstand komt en de wetteloze wordt geopenbaard, degene die voor vernietiging bestemd is. Hij verzet zich tegen en verheft zich boven elke zogenaamde god of voorwerp van aanbidding, zodat hij plaats neemt in de tempel van God en zichzelf tot God verklaart.Herinner je je niet dat ik je deze dingen heb verteld toen ik nog bij je was? En je weet wat hem nu weerhoudt, zodat hij kan worden onthuld wanneer zijn tijd komt. Want het mysterie van de wetteloosheid is al aan het werk, maar alleen totdat degene die het nu weerhoudt, is verwijderd. En dan zal de wetteloze geopenbaard worden, die de Heer Jezus zal vernietigen met de adem van zijn mond, hem vernietigend door de manifestatie van zijn komst. De komst van de wetteloze is duidelijk in de werking van Satan, die alle macht, tekenen, leugenachtige wonderen en elke vorm van boosaardig bedrog gebruikt voor degenen die verloren gaan, omdat ze weigerden de waarheid lief te hebben en zo gered te worden. Om deze reden stuurt God hen een krachtige begoocheling, die hen ertoe brengt te geloven wat vals is, zodat allen die de waarheid niet hebben geloofd maar genoegen hebben gehad met onrechtvaardigheid, zullen worden veroordeeld. (2 Thessalonicenzen 2: 1-12)

Met de eerder geciteerde Schriftplaatsen in gedachten, volgen we met een lezing van Mattheüs 16, meer specifiek het deel waarin Petrus Jezus probeert te overtuigen om het kruis te verwerpen. Als we vers voor vers Mattheüs 16 van 21 tot 28 lezen, kunnen we enkele interessante feiten verzamelen, maar eerst wil ik u vragen u voor te stellen dat heel hoofdstuk 16 een profetische weergave is van hoe de geschiedenis van het pausdom zich zal ontvouwen vanaf de dagen van Simon Petrus allen de weg naar het einde der tijden.

In het begin hebben we Simon Petrus in perfecte harmonie met de Heilige Drie-eenheid, die Jezus belijdt als de Christus, de Zoon van de levende God. De Heilige Geest beweegt Petrus om een ​​ware profetische verklaring uit te spreken en door dit te doen, identificeert de visser zichzelf als de man die door God is gekozen om de koninklijke rentmeester van het nieuwe Israël, de kerk, te zijn. Tegelijkertijd is het duidelijk dat Petrus het voortouw zal nemen bij het openbaren van de universele bestemming van Israël: om de wereld geestelijk te veroveren voor God.

Houd dat in gedachten terwijl we naar het einde van het profetische plaatje gaan om te zien wat er met de opvolgers van Petrus zal gebeuren als het einde der tijden nadert. We zullen dat zien in de daden en woorden van Petrus zelf wanneer hij Jezus durft te berispen en Hem adviseert het kruis af te zweren.

“Vanaf die tijd begon Jezus aan zijn discipelen uit te leggen dat hij naar Jeruzalem moest gaan en veel moest lijden door toedoen van de oudsten, de hogepriesters en de wetgeleerden, en dat hij moest worden gedood en op de derde dag tot leven worden gewekt.”

In vers 21 legt Jezus het kruis uit. Eerst is er een confrontatie tussen hem en de gevestigde religieuze leiders die zullen aandringen op zijn kruisiging. Jezus stelt dat vreselijke lot voor als een noodzakelijke voorwaarde voor de opstanding. Het tijdperk van de Mozaïsche wet loopt ten einde, de boom is verrot en onvruchtbaar. De nieuwe boom is het kruis en de nieuwe vrucht is het lichaam van de gekruisigde Christus. Het kruis wordt hier aan de discipelen voorgesteld als de manier om de wereld te winnen door je ziel over te geven aan de mysterieuze wil van God.

Petrus nam hem apart en begon hem te berispen. “Nooit, Heer!” hij zei. “Dit zal jou nooit overkomen!”

Petrus spreekt een valse profetie uit (een teken van satanische invloed) en Jezus ontdekt de mislukking. Dit is een perfecte omkering van de uitspraak die ervoor zorgde dat Jezus Petrus identificeerde als de eerste onder de apostelen. De eerste profetie was waar (Jezus is de Christus!) en kwam rechtstreeks van God de Vader door middel van de Heilige Geest. Maar deze tweede profetie heeft een andere oorsprong. Peter is nog steeds onder de invloed van de ideeën van zijn tijd. Hij denkt dat de Messias de wereld zal veroveren door een machtige militaire macht te leiden. Het idee van gedwee onderwerping aan openbare mishandeling en dood aan het kruis is weerzinwekkend voor Petrus. Hij verzet zich tegen de mysterieuze wil van God, aangewakkerd door de tijdgeest.

Jezus draaide zich om en zei tegen Petrus: ‘Ga achter mij, Satan! Je bent een struikelblok voor mij; je hebt niet de zorgen van God in gedachten, maar louter menselijke zorgen.”

In vers 23 identificeert Jezus Petrus als een vertegenwoordiger van satan, een verzetsman voor God (vergelijk met de drie verleidingen: behagen van de zintuigen, testen van de wil van God, verlangen naar wereldse macht.) Petrus plaatst zichzelf voor Gods wil en de onvermijdelijke komst van Gods Koninkrijk. Petrus heeft een valse profetie geuit (“dit zal jou nooit overkomen”) en die onthult aan Jezus de oorsprong van die gedachte, net op dezelfde manier als de eerdere ware profetie de goddelijke oorsprong van de woorden van Petrus had onthuld. Dan onthult Jezus de beweegredenen achter de berisping van Petrus: hij volgt menselijke ideeën in plaats van Jezus te volgen.

Toen zei Jezus tegen zijn discipelen: “Wie mijn discipel wil zijn, moet zichzelf verloochenen, zijn kruis opnemen en mij volgen. Want wie zijn leven wil redden, zal het verliezen, maar wie zijn leven voor mij verliest, zal het vinden.

Natuurlijk is deze complexe gelijkenis niet vanzelf ontstaan. Het is Jezus die de stukken verplaatst om iets belangrijks te vertegenwoordigen en de Kerk te leren wat er gaat komen. Het eerste wat hij leert is de weg van het kruis. De discipelen moeten zichzelf verloochenen, het lijden aanvaarden dat het gevolg zal zijn van weerstand bieden aan de wereld door een christelijk leven te leiden, en hun zielen redden door de wereld te verwerpen, zelfs als dat resulteert in hun martelaarschap. Opnieuw vinden we hier een tegenhanger van de drie verleidingen.

Wat voor nut heeft het voor iemand om de hele wereld te winnen en toch zijn ziel te verliezen? Of wat kan iemand geven in ruil voor zijn ziel?

De prijs van de wereld is iemands ziel. Christus, die goddelijk is, staat op het punt de hele wereld te winnen door zijn volmaakte ziel over te geven aan een onrechtvaardige dood. Op deze nogal compacte manier presenteert Christus zijn belangrijkste leer. Pater Thomas Hopko (1939-2015), een oosters-orthodox-christelijke priester en theoloog, vat deze leer perfect samen:

“… de enige manier waarop we onszelf kunnen vinden, is door onszelf te verloochenen. Dat is de leer van Christus. Als je aan jezelf vastklampt, verlies je jezelf. Niet willen vergeven is de ultieme daad van jezelf niet willen loslaten. Je wilt jezelf verdedigen, jezelf laten gelden, jezelf beschermen … Je naaste is je ware zelf. Je hebt geen zelf in jezelf … zodra ik niet diep voel dat mijn echte zelf de ander is , dan heb ik geen reden om iemand te vergeven. De daad van vergeving is de daad zelf waardoor onze menselijkheid wordt gevormd. Als we dat ontkennen, zullen we zelfmoord plegen. Het is metafysische zelfmoord.”

Het kruis is de kruising van het pad van de Schepper met de beledigende mensheid. De Beledigde verslaat de wereld door aan het kruis te hangen, volkomen weerloos, niet assertief, onbeschermd. In deze les leert Christus de Kerk te zijn zoals Hij, te handelen zoals Hij. Net zoals Christus werd overgegeven aan de Romeinse autoriteiten door de onvruchtbare religieuze leiders van die tijd, zal op een dag de Kerk worden overgegeven aan de moorddadige wereldse menigte door die ene onvruchtbare leider die menselijke ideeën zal volgen, een verzetsstrijder. Dat is waar Peter op dat moment voor staat. Hij begon de profetische gelijkenis als Simon Petrus, een Galileeër zoals zijn Meester. Hij beëindigt de gelijkenis door de laatste Petrus voor te stellen, Petrus de Romein, een man die denkt in termen van menselijke kracht en niet in termen van geloof. Je kunt bijna voorspellen dat zo’n man een wraakzuchtige, zelfverzekerde, op macht beluste man als Judas Iskariot. Een man die klaar is om de Kerk, het Lichaam van Christus, weg te geven voor louter zilver.

Want de Mensenzoon zal komen in de heerlijkheid van zijn Vader met zijn engelen, en dan zal hij iedereen belonen naar wat ze hebben gedaan.

De leer gaat verder met een beschrijving van de wederkomst van Christus. Het tijdperk eindigt en zo ook de boog van de gelijkenis die begon aan de oevers van het Meer van Galilea. De wederkomst van Christus in ware kracht zal plaatsvinden wanneer zowel Christus als Zijn Kerk de bittere beker van het kruis hebben geproefd. Het is door het kruis dat ze overwinnen en Petrus zal de eerste zijn die de verovering van het machtige Rome zal bewerkstelligen door daar te sterven als zijn Meester.

“Voorwaar, ik zeg je, sommigen die hier staan ​​zullen de dood niet proeven voordat ze de Mensenzoon in zijn koninkrijk zien komen.”

De laatste belofte is een verzekering dat de dood de zielen van hen die Christus dienen niet zal raken.

De passie van de kerk

De verborgen gelijkenis die ons in Mattheüs 16 wordt gepresenteerd, schetst een pad dat gaat van de eerste paus (Petrus de Galileeër, zoals Jezus) naar de laatste (Petrus de Romein, zoals Caesar.) De gelijkenis is door Jezus voor onze ogen gebouwd: het is “katholiek” (wat alles “omvattend” betekent), want als het ruimte (koninkrijken, territoria) betreft, tijd (van Petrus tot de laatste paus) en de rijken van de menselijke ziel waaruit God is verdreven. Die rijken moeten worden heroverd om de goddelijke gerechtigheid te rechtvaardigen.

Petrus is het type, het archetype misschien: aan het begin van de gelijkenis stelt hij zichzelf voor als de mensheid die zich volmaakt aan God onderwerpt. Aan het einde vertegenwoordigt hij zijn laatste opvolger: een man die Christus en het Kruis verwerpt, een man die de wil van satan de verzetsman zal incarneren, de antichrist, de man van ongehoorzaamheid, degene die niet naar de diepte wil gaan ( duc in altum , zie Lukas 5: 4), maar naar de periferieën, en claimt een beter begrip van de behoeften van de kudde dan Christus Zelf. Hij zal de hand van de Meester loslaten en de duivel volgen op zoek naar een valse goddelijke kwaliteit.

Die man zal geopenbaard worden door zijn valse profetie, die de afwezigheid van de Zoon en de Vader toont als een contrapunt van vers 17 “Gezegend zijt u, Simon, zoon van Jona, want dit is u niet geopenbaard door vlees en bloed, maar door mijn Vader in de hemel.” Op die antichrist zal Jezus omgekeerd antwoorden: “Ga achter mij, Satan! Je verzet je tegen mij. Je blokkeert de weg naar mijn koninkrijk!” In de leer van de antichrist zal Christus afwezig zijn. Daarom zal deze laatste opvolger van Petrus ofwel de antichrist zijn, ofwel degene die de kerk zal overgeven aan de machten van de wereld, net zoals de religieuze leiders van de eerste eeuw dat deden met Jezus. Vergeef me voor het verontrustende beeld dat ik u presenteer, maar dat is wat ik oprecht begrijp.

In onze dagen ontstaat er een beeld van een kerk die niet de kerk is. Door eenvoudige eliminatie: als Christus ons vertelde dat het geloof van Petrus niet zou wankelen … dan als een valse kerk zoals die “bisschop in het wit gekleed, we dachten dat hij de Heilige Vader was ” – in de woorden van de Fatima zieners – in beeld komt met een zo onmiskenbaar wankel geloof dat alleen kan worden geïdentificeerd als een satanische aap van de ware kerk. In die valse kerk hebben we een zeker teken van het einde der tijden.

Om tot het Lijden van Onze Lieve Heer te komen, waren verschillende dingen nodig. Zijn komst moest plaatsvinden op de tijd die door Daniël en andere profeten was geprofeteerd, zijn eigen natie zou hem moeten verwerpen, enz. Er waren meer dan honderd profetieën over de Messias en ze moesten allemaal perfect worden vervuld. Niemand wist hoe dat moest gebeuren. De discipelen van Christus waren niet duidelijk over wat deze buitengewone man was, of hoe hij de missie van het herstel van Israël zou volbrengen. Jezus leerde hun een paar dingen in een taal die zo mysterieus was dat ze moeilijk te ontcijferen waren.

Uiteindelijk realiseerden de discipelen zich dat de betekenis van Jezus’ woorden op een later tijdstip onthuld zou worden. Er waren elementen van de boodschap van Christus die God moest verbergen voor de natuurlijke nieuwsgierigheid van mensen: “Het is niet aan u om de tijden of seizoenen te kennen die de Vader op eigen gezag heeft vastgesteld.” (Handelingen 1: 6-7) De goddelijke waarschuwing heeft velen die probeerden de geest van God te raden, niet afgeschrikt. Het blijft gebeuren in elke generatie. De exacte weg en het exacte tijdstip van Christus’ wederkomst blijft een groot geheim. We mogen enkele algemeenheden kennen, maar niet de specifieke manier waarop het zal gebeuren. Commandanten en strategen bewaken ijverig hun plannen en God is geen uitzondering. We hebben echter enkele algemene aanwijzingen gekregen. We zullen dat onderwerp in de volgende post behandelen.