20210510 Over Flashmobs

Al eerder deelde ik de Flashmobs die in Frankrijk ontstonden. Nu kwam ik bij Ella Ster ook een artikel over het fenomeen tegen en omdat het mij zo blij maakt, deel ik het nog een keer. Zij hebben nu goede Nederlandse vertalingen die ik overneem. Het is goed om zoiets zoveel mogelijk te delen.

Flashmobs: Tijd om weer te dansen!

Uit het artikel:

Na een jaar van angstcultuur waart er een andere energie. Mensen snakken weer naar vrijheid. Er is behoefte aan een emotionele ontlading, plezier maken en samenzijn. De ideale basis voor het ontstaan van flashmobs. Het zingen van het lied “Danser encore” (opnieuw dansen) is daarbij het nieuwe loflied voor de vrijheid.

In december 2020 verscheen het nummer “Danser Encore” van de HK-groep en de Saltimbanks op Youtube, uit protest tegen de gezondheidsmaatregelen van de overheid. Een flashmob is een flitsend, kortstondig en onaangekondigd optreden van muzikanten, zangers en of dansers. Op 4 maart 2021 kwamen enkele tientallen mensen bijeen op Gare du Nord in Parijs. Een maand later waren er in een vergelijkbare flashmob zo’n vijftig mensen in het Parijse Gare de l’Est.

Ze zongen dit lied in koor in het midden van de stationshal uit protest tegen de coronamaatregelen. De songtekst bekritiseert de maatregelen die de regering heeft genomen om de pandemie te bestrijden. Het is eveneens een manier om aandacht te vragen voor de sluiting van de culturele sector, waardoor artiesten en muzikanten hun vak niet meer kunnen uitoefenen.

Flasfmob Frankrijk hier

De officiële Franse met tekst hier

De Nederlandse van 5 mei in Amsterdam hier

Verkorte Nederlandse versie:

WIJ DANSEN DOOR

Luister goed

Wij dansen dag en nacht door – als het moet

Samen stappen wij hier uit – houd moed

Liefde, vrijheid, kracht in overvloed

Nanananananana

Luister goed

Wij dansen dag en nacht door – als het moet

Samen stappen wij hier uit – houd moed

Liefde, vrijheid, kracht in overvloed

Alles lijkt niet meer te kloppen

Deze waanzin is te stoppen

Allen, samen zijn wij sterk – en vrij

In verbinding zijn dat willen wij

Waar wacht je op

Kom mee en dans met mij

Wij zijn degenen die beslissen

Laat ons daarin niet vergissen

‘t Leven laat zich niet beknotten

en samen zijn wij niet te stoppen

Want liefde overwint altijd – jaaaaah

Langere versie:

Refrein :

We willen weer blijven dansen

Zie hoe onze gedachten ons lichaam omarmen

Breng ons leven door op een raster van akkoorden

* * * * * * *

Refrein

Wij zijn doorgangsvogels

Nooit volgzaam noch echt wijs

We beloven geen trouw

Bij zonsopgang onder alle omstandigheden

We komen om de stilte te doorbreken

En als ’s avonds op tv

De goede koning heeft gesproken

Kwam de zin aankondigen

We zijn oneerbiedig

Maar altijd met elegantie

Refrein x2

Auto-metro-werk-conso

Zelfverklaring die we ondertekenen

Recept absurditeit

En wee hem die denkt

En wee hem die danst

Elke gezaghebbende maatregel

Elk vleugje veiligheid

Ziet ons vertrouwen wegvliegen

Ze zijn zo vasthoudend

Om ons bewustzijn te beperken

Refrein x2

Laten we niet beïnvloedbaar zijn

Door al deze onredelijke mensen

Wees bang voor verkopers in overvloed

Anguishing, tot op het punt van onfatsoenlijkheid

Laten we weten hoe we ze op afstand kunnen houden

Voor onze geestelijke gezondheid

Sociaal en ecologisch

Onze glimlachen, onze intelligentie

Laten we niet zonder weerstand zijn

De instrumenten van hun waanzin

Anguishing: martelgang. doodsangst, zielsangst, doodsstrijd

Het vrijheidslied werkt aanstekelijk en bevrijdend. Het is een machtig tegengif voor de indoctrinatie, inperkingen en angstcultuur waaraan de bevolking al ruim een jaar is blootgesteld. Er waait een nieuwe energie: de energie van vrijheid, plezier en verbinding. De vertolking van de liefde voor het leven, gevierd door een lofzang voor de vrijheid. Liefde en plezier zijn krachtiger dan angst en onderdrukking. Het is een expressie van de drang om het leven weer te vieren.

Deze flashmobs zullen krachtiger blijken dan de politieke manifestaties en demonstraties, die maar al te vaak met stevige hand zijn onderdrukt. Muziek, plezier, liefde en verbinding hebben een hogere trilling dan repressie en angst. Het systeem en de handhavers van het systeem, inclusief de mainstream media, zullen er daarom alles aan doen om deze muzikale uitingen verdacht te maken en te onderdrukken. Maar de kracht van de flashmob is het spontane en kortstondige karakter. Een groep mensen duikt op onaangekondigde momenten en plekken op om net zo snel weer te verdwijnen. Het laat een indrukwekkende impressie na en verandert de energie, voordat de onderdrukkers kunnen ingrijpen.

Zie verder het artikel.