20210215 Over kennis

1 Korinthe 8, 2-3 (HSV):

En als iemand denkt iets te weten, dan heeft hij nog niets leren kennen zoals men behoort te kennen.

Maar als iemand God liefheeft, is hij door Hem gekend.

Als iemand denkt dat hij iets weet, heeft hij nog niet geweten wat hij zou moeten weten …

Niet weten wat we niet weten, maar toch aannemen dat we genoeg weten, is een bijzonder vernietigende toestand omdat we ons afsluiten voor datgene wat niet bij ons past. We zijn afgesloten voor alles wat ons het gevoel zou kunnen geven dat we mogelijk minder geïnformeerd waren dan we dachten dat we waren. Dat is een vorm van hoogmoed.

Hosea 4, 6:

6Mijn volk is uitgeroeid, omdat het zonder kennis is.

Omdat ú de kennis verworpen hebt,

heb Ik u verworpen om als priester voor Mij te dienen.

Omdat u de wet van uw God hebt vergeten,

zal Ik ook uw kinderen vergeten.

2 Thessalonicenzen 2, 10-12:

10 … met alle misleiding van goddeloosheid voor degenen die omkomen, omdat ze de liefde voor de waarheid niet aanvaardden om gered te worden. 11 Om deze reden zal God een misleidende invloed op hen uitzenden, zodat zij zullen geloven wat niet waar is, 12 opdat zij allen kunnen worden geoordeeld die de waarheid niet geloofden, maar behagen schepten in goddeloosheid.

Dit wil niet zeggen dat onze kennis onze redding kan bewerkstelligen, iets wat de gnostici gewoonlijk geloven, maar eerder dat kennis slechts een middel tot het doel is, maar geen doel op zich. Ware kennis is iets dat noodzakelijkerwijs in gerechtigheid moet resulteren. Gebrek aan kennis leidt tot goddeloosheid. Paulus leert dat degenen die de waarheid niet liefhebben, behagen scheppen in goddeloosheid. Het zijn onze eigen slechte daden die het resultaat zijn van misleiding over ons, een misleiding die voortkomt uit het verwerpen van kennis en het verwerpen van waarheid.

Daarom, door de woorden van Paulus, als we geloven dat we de kennis van God niet hoeven te hebben, dan hebben we kennis verworpen. Daarover wordt verder talloze malen in de bijbel getuigd.

Spreuken 5, 23 leert dat de goddelozen zullen sterven wegens gebrek aan onderricht, en in de grootheid van zijn zal dwaasheid afdwalen.

Natuurlijk zouden de meeste mensen zeggen: ” Ik zou de waarheid van God nooit verwerpen “, dat doen andere “minder geïnformeerde mensen”.

Volgens de profetie wordt ons verteld dat het houden van de waarheid van God niet de norm zal zijn , dus waarom denken we dat onze specifieke kennis zo speciaal is dat alleen wij (en degenen die denken zoals wij) de waarheid hebben?

Als we iets geloven dat breed gedragen wordt door de samenleving, dan moeten we die overtuiging zeker, op zijn minst, onderzoeken. Maar op welk punt stoppen we met het onderzoeken van wat we geloven? Waar trekken we de lijn?

Zelfs kennis van de Heer Jezus is duidelijk niet genoeg, zoals Hij zei in Mattheüs 7, 21-23:

21 Niet iedereen die tegen mij zegt: Heer, Heer, zal het Koninkrijk der Hemelen binnengaan, maar degene die de wil doet van mijn Vader die in de hemel is, zal binnengaan. 22 Velen zullen op die dag tegen Mij zeggen: “Heer, Heer, hebben wij niet in uw naam geprofeteerd en in uw naam demonen uitgeworpen en in uw naam vele wonderen verricht?’ 23 En dan zal Ik hun zeggen: ‘Ik heb u nooit gekend; verlaat Mij, u die wetteloosheid beoefent. “

Als we geloven dat alleen het kennen van de Heer Jezus ons automatisch aan de wet houdt, dan verwerpen we feitelijk kennis, diezelfde kennis die de Heer zelf duidelijk verschaft.

Jezus zegt in Mattheüs 7:14:

13 Ga binnen door de nauwe poort; want de poort is breed en de weg is breed die naar vernietiging leidt, en er zijn er velen die er doorheen gaan. 14 Want de poort is smal en de weg is smal die naar het leven leidt, en er zijn er maar weinig die hem vinden.

Als we geloven dat de kennis en waarheid van Christus zo gewoon zijn dat velen zouden binnenkomen, dan verwerpen we de kennis van Christus Zelf. Een ware kennis van Christus geeft ons noodzakelijkerwijs een begrip van de waarheid, dat slechts enkelen inderdaad de weg zullen vinden die naar het leven leidt. Jezus zegt over de tijd van zijn terugkeer in Mattheüs 24, 39:

… En ze begrepen het niet totdat de vloed kwam en ze allemaal wegnam; zo zal de komst van de Zoon des mensen zijn.

We ontdekken steeds meer dat de zogenaamde “wijsheid” van deze huidige tijd de wijsheid van de bijbel lijkt tegen te spreken tot het punt waarop we onze religie verbrokkelen met wetenschap en politiek, mainstream of alternatief, in de veronderstelling dat dit ons wijs maakt of (zelfingenomen) wijzer dan de meesten. Moderne religie is gewoon een verval van zelfzuchtig religieus sentiment tot een politiek moeras van zelfrechtvaardiging zelfs onder diegenen die denken dat ze weerstand bieden aan de wijsheid van de wereld. In de breedste zin van het woord, op alle niveaus van de wereld.

Wat is religie? Wat is het in wezen? Is het een ethiek die is ontworpen om een bepaalde politieke organisatie te laten “werken”? Is het een wetenschap van menselijke relaties voor een denkbeeldige samenleving, een wetenschap versterkt met religieuze sentimenten?

Ongeacht waar we ons bevinden in het politieke spectrum, onze religie, vooral onze specifieke versie van “christendom” wordt vaak precies dat: niets meer dan een “ wetenschap van menselijke relaties voor een ingebeelde soort samenleving versterkt met religieus sentiment”.

We denken misschien dat we het kwaad van het marxisme kennen, maar we beseffen vaak niet in hoeverre we onbewust in de ban blijven. Het marxisme, vooral in zijn moderne incarnatie, is niet alleen het geesteskind van een of andere bebaarde Jood. Het marxisme is satanisch, wat velen graag toegeven, maar we zien niet in dat iets dat satanisch is, rechtstreeks van satan komt en dus waarschijnlijk ontworpen door een intelligentie die veel verder gaat dan de onze.

Dat intellect, die heel goed de kwetsbaarheden van het vlees van de mens kent, heeft ons tot verwoestende gevolgen uitgebuit en het enige mogelijke verzet tegen deze directe geestelijke aanval is de inwoning van de Heer Jezus en de Heilige Geest van God.

Het marxisme bedreigt ons materiële bestaan en als we bang worden voor materiële zaken, worden we onbewust marxistisch in onze visie. Waar zijn we eigenlijk bang voor? Het consumentisme heeft olie geworpen op het toch al ongebreidelde inferno, dat is dat materialisme van ons vlees, waardoor de effecten van dit marxisme des te meer catastrofaal zijn voor onze mensen. In tegenstelling tot deze moderne gevoelens zegt Paulus vrij duidelijk in 1 Timoteüs 6: 8:

Als we voedsel en kleding hebben, zullen we hiermee tevreden zijn.

Sommigen van ons maken zich misschien zelfs zorgen over deze simpele dingen, waarmee we tevreden moeten zijn. Hoewel deze toestand in ons vlees niet nieuw is, predikte Jezus, in Zijn transcendente wijsheid, duizenden jaren geleden tegen deze materiële denkwijze, en ging zelfs verder dan Paulus toen Hij in Lucas 12, 30-32 zei:

29 En zoek niet naar wat je eet en drinkt, en maak je geen zorgen. 30 Want al deze dingen zoeken de volken van de wereld en je Vader weet dat je deze dingen nodig hebt. 31 Maar zoek Zijn Koninkrijk, en deze dingen zullen u worden gegeven. 32 Wees niet bang, kleine kudde, want je Vader heeft ervoor gekozen je het Koninkrijk te geven.

Maar waarom klampen we ons zo hevig vast aan dingen die door motten worden opgegeten en die wegroesten als onze Heer ons zulke enorme beloften heeft gegeven? Waarom zijn we zo bezorgd over ons voortbestaan, als de Heer zei dat we ons leven niet zouden liefhebben, zelfs niet tot in de dood?

Zuivere en onbezoedelde religie in de ogen van onze God en Vader is dit: wezen en weduwen bezoeken in hun nood, en zichzelf onbevlekt houden door de wereld.

Jacobus over religie (godsdienst): Als iemand onder u denkt dat hij godsdienstig is, en hij zijn tong niet in toom houdt, maar zijn hart misleidt, dan is zijn godsdienst zinloos.

De zuivere en onbevlekte godsdienst voor God en de Vader is dit: wezen en weduwen bezoeken in hun verdrukking en zichzelf onbesmet bewaren van de wereld.

Stel dat we naar het nieuws kijken en boos en gefrustreerd worden uit angst dat de regering ons levensonderhoud verpest. We hebben misschien niet de intentie tot revolutie, maar onze angst voor materiële dingen ruïneert ons leven en onze toegang tot het Koninkrijk van God. Wanneer dit gebeurt, zijn de doeleinden van satan bereikt.

Of we nu actief of passief zijn in de manifestatie van onze angst, het gaat uiteindelijk om de toestand van ons hart, aangezien een slecht hart geen goed kan doen. De Heer zegt in Lucas 6, 45:

De goede persoon brengt uit de goede schat van zijn hart het goede voort; en de slechte persoon brengt uit de boze schat het kwade voort; want zijn mond spreekt van wat zijn hart vol van is.

Spreuken 21, 2:

De weg van ieder mens is goed in zijn eigen ogen, maar de Heer onderzoekt de harten.

Jeremia 17, 9:

Het hart is bedrieglijker dan al het andere en is wanhopig ziek; Wie kan het begrijpen?

Wat zou deze zuivere religie en de redding van onze Heer in ons moeten voortbrengen? Paulus zegt het wonderbaarlijk in Titus 2,11-15:

11 Want de genade van God is verschenen, die redding brengt aan alle mensen, 12 die ons instrueert goddeloosheid en wereldse verlangens te ontkennen en in het huidige tijdperk verstandig, rechtvaardig en godvruchtig te leven, 13 op zoek naar de gezegende hoop en de verschijning van de heerlijkheid van onze grote God en Heiland, Christus Jezus , 14 die Zichzelf voor ons heeft gegeven om ons van elke wetteloze daad te verlossen en om voor Zichzelf een volk te zuiveren voor Zijn eigen bezit, verlangend naar goede daden. 15 spreek over deze dingen spreken en bemoedig en wijs met alle gezag terecht. Laat niemand u verachten .

Het is een kwestie van profetische vervulling dat naarmate de wijsheid en kennis in de wereld toeneemt, onze wijsheid van de kennis van God zou afnemen.

Beoordelen we de gedachten en bedoelingen van ons eigen hart? We zijn geboren in een zondig en vergankelijk vlees, we hebben alleen ons eigen hart gezien en toch alleen in stukken en schaduwen. We kunnen alleen zien wat we onszelf toestaan te zien door de leugens waarmee we tegen onszelf hebben gelogen.

1 Korinthiërs 3, 18-20: Pas op dat niemand zichzelf bedriegt. Als iemand van jullie denkt dat hij in dit tijdperk wijs is, moet hij dwaas worden, zodat hij wijs kan worden. Want de wijsheid van deze wereld is dwaasheid in de ogen van God. Want er staat geschreven: “Hij is het die de wijzen vangt door hun sluwheid”; en nogmaals: “De Heer weet dat de gedachten van de wijzen nutteloos zijn.”

Paulus zei: ” Pas op dat niemand zichzelf bedriegt “, wetende wat de profeten hebben gezegd, dat er massaal zelfbedrog zou zijn en het knagende gevoel dat iemand dwaas zou zijn als hij zich niet aan de wijsheid van de wereld zou aanpassen.

Efeziërs 6, 11-18: Bekleed u met de hele wapenrusting van God, opdat u stand kunt houden tegen de listige verleidingen van de duivel. Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten. Neem daarom de hele wapenrusting van God aan, opdat u weerstand kunt bieden op de dag van het kwaad. Houd dan stand, uw middel omgord met de waarheid, en bekleed met het borstharnas van de gerechtigheid, en de voeten geschoeid met bereidheid van het Evangelie van de vrede. Neem bovenal het schild van het geloof op, waarmee u alle vurige pijlen van de boze zult kunnen uitblussen. En neem de helm van de zaligheid en het zwaard van de Geest, dat is Gods Woord, terwijl u bij elke gelegenheid met alle gebed en smeking bidt in de Geest en daarin waakzaam bent met alle volharding en smeking voor alle heiligen.

Als we deze wapenrusting niet aantrekken, zullen we de plannen van de duivel niet kunnen weerstaan. We vechten niet tegen vlees en bloed, maar tegen geestelijke machten van goddeloosheid. Dit is geen materieel gevecht voor je huis en je baan, maar eerder een strijd voor je eigen verstand, zoals Jezus zegt in Mattheüs 10:28: En wees niet bang voor degenen die het lichaam doden, maar de ziel niet kunnen doden; maar vrees eerder Hem die zowel ziel als lichaam in de hel kan vernietigen.

Waarom maken we ons zo druk om het lichaam? We moeten onze gedachten laten uitgaan naar de de hemelse stad, de eeuwige familie die erfgenamen zijn van het Koninkrijk van God en mede-erfgenamen met de Heer Jezus. Zoek daarom waarheid, gerechtigheid, het evangelie van vrede, geloof, de Geest van God en redding tot eeuwig leven.

Paulus zegt in 1 Thessalonicenzen 5, 17: …bid zonder te stoppen…

bron