20210115 Over slavernij 4

Herbloggen van rense.com (google translate)

zie ook over slavernij 3

Over: Joodse betrokkenheid bij zwarte slavenhandel naar Amerika door Rabbi Marc Lee Raphael

2-24-6

De volgende passages zijn afkomstig uit Dr. Raphael’s boek Joden en Jodendom in de Verenigde Staten: A Documentary History (New York: Behrman House, Inc., Pub, 1983), pp. 14, 23-25.

‘Joden namen ook actief deel aan de Nederlandse koloniale slavenhandel; inderdaad, de statuten van de gemeenten Recife en Mauricia (1648) bevatten een imposta (joodse belasting) van vijf soldos voor elke negerslaaf die een Braziliaanse Jood kocht van de West-Indische Compagnie. Slavenveilingen werden uitgesteld als ze vielen op een joodse feestdag. In Curaçao in de zeventiende eeuw, evenals in de Britse koloniën Barbados en Jamaica in de achttiende eeuw, speelden joodse kooplieden een belangrijke rol in de slavenhandel. in alle Amerikaanse koloniën, of het nu Franse (Martinique), Britse of Nederlandse waren, domineerden Joodse kooplieden vaak.

‘Dit gold niet minder voor het Noord-Amerikaanse vasteland, waar in de achttiende eeuw joden deelnamen aan de’ driehoekshandel ‘die slaven uit Afrika naar West-Indië bracht en ze daar ruilde voor melasse, die op zijn beurt werd meegenomen naar New England en omgezet in rum voor verkoop in Afrika. Isaac Da Costa uit Charleston in de jaren 1750, David Franks uit Philadelphia in de jaren 1760 en Aaron Lopez uit Newport in de late jaren 1760 en begin 1770 domineerden de Joodse slavenhandel op het Amerikaanse continent. “

Dr. Raphael bespreekt de centrale rol van de Joden in de handel in de Nieuwe Wereld en de Afrikaanse slavenhandel (pp. 23-25):

ZEVENTIENDE EN ACHTTIENDE EEUW JOODSE HANDEL OP HET INTEREILAND: CURACAO, 1656

Tijdens de zestiende eeuw vluchtten Spaanse en Portugese joden naar Nederland, verbannen uit hun Spaanse vaderland en met grote druk om aan de klauwen van de inquisitie te ontsnappen; de Nederlanders verwelkomden deze getalenteerde, bekwame zakenlieden enthousiast.

Terwijl ze floreerden in Amsterdam – waar ze het middelpunt werden van een uniek stedelijk Joods universum en een status bereikten die meer dan een eeuw vooruit liep op de joodse emancipatie in het Westen – begonnen ze in de jaren 1500 en 1600 zich te vestigen in de Nederlandse en Engelse koloniën in het Nieuwe Wereld. Deze omvatten Curaçao, Suriname, Recife en Nieuw Amsterdam (Nederlands), evenals Barbados, Jamaica, Newport en Savannah (Engels).

In deze Europese buitenposten speelden de joden, met hun jarenlange handelservaring en netwerken van vrienden en familie die marktverslagen van groot nut leverden, een belangrijke rol in het handelskapitalisme, de commerciële revolutie en de territoriale expansie die de Nieuwe Wereld ontwikkelden en de koloniale economieën. De Joods-Caraïbische nexus bood joden de mogelijkheid om een ​​onevenredige invloed op te eisen in de handel in de zeventiende en achttiende eeuw in de Nieuwe Wereld, en stelde het West-Indische Jodendom – veel meer dan de koreligionisten verder naar het noorden – in staat een centrale positie te genieten die het Noord-Amerikaanse Jodendom niet zou bereiken voor een lange tijd te komen.

In het midden van de zeventiende eeuw kwamen groepen joden in Suriname aan, nadat de Portugezen de controle over Noord-Brazilië herwonnen. In 1694, zevenentwintig jaar nadat de Britten Suriname aan de Nederlanders hadden overgegeven, waren er ongeveer 100 joodse gezinnen en vijftig alleenstaande joden, of ongeveer 570 personen. Ze bezaten meer dan veertig landgoederen en 9.000 slaven, droegen 25.905 pond suiker bij als geschenk voor de bouw van een ziekenhuis en voerden een actieve handel met Newport en andere koloniale havens. Tegen 1730 bezaten Joden 115 plantages en maakten ze een groot deel uit van een suikerexportbedrijf dat alleen al in 1730 21.680.000 pond suiker naar de Europese en Nieuwe Wereldmarkten stuurde.

De slavenhandel was een belangrijk kenmerk van het joodse economische leven in Suriname, dat een belangrijke tussenstop was in de driehoekshandel. Zowel Noord-Amerikaanse als Caribische joden speelden een sleutelrol in deze handel: uit gegevens van een slavenverkoop in 1707 blijkt dat de tien grootste joodse kopers (10.400 gulden) meer dan 25 procent van het totale geld (38.605 gulden) hebben uitgegeven.

Het joodse economische leven in Nederlands West-Indië, zoals in de Noord-Amerikaanse koloniën, bestond voornamelijk uit handelsgemeenschappen, met grote ongelijkheden in de verdeling van rijkdom. De meeste joden waren winkeliers, tussenhandelaren of kleine kooplieden die aanmoediging en steun kregen van de Nederlandse autoriteiten. Op Curaçao bijvoorbeeld begon het joodse gemeenschapsleven na de Portugese overwinning in 1654.

In 1656 stichtte de gemeenschap een congregatie en in de vroege jaren 1670 bracht de eerste rabbijn naar het eiland. Curaçao, met zijn grote natuurlijke haven, was de springplank naar de andere Caribische eilanden en dus geografisch bij uitstek geschikt voor handel.

De joden ontvingen gunstige charters met royale economische privileges, verleend door de Nederlandse West-Indische Compagnie in Amsterdam. Het economische leven van de joodse gemeenschap van Curaçao draaide om het bezit van suikerplantages en het op de markt brengen van suiker, het importeren van gefabriceerde goederen en een grote betrokkenheid bij de slavenhandel, binnen een decennium na hun komst bezaten Joden 80 procent van de Curaçaose plantages. . De kracht van de joodse handel lag in de verbindingen met West-Europa en in het bezit van de schepen die in de handel werden gebruikt. Terwijl Joden een actieve handel dreef met Franse en Engelse koloniën in het Caribisch gebied, was hun belangrijkste markt de Spaanse Main (tegenwoordig Venezuela en Colombia).

Bestaande belastinglijsten geven ons een glimp van hun dominantie. Van de achttien rijkste joden in de belastinglijsten van 1702 en 1707, bezaten er negen ofwel een schip, ofwel hadden ze op zijn minst een aandeel in een schip. In 1721 beweerde een brief aan de Amsterdamse joodse gemeenschap dat “bijna alle scheepvaart … in handen was van de joden.” ‘Nog een andere indicatie van het economische succes van de joden op Curaçao is het feit dat in 1707 de 377 inwoners van het eiland waren. geschat door de gouverneur en zijn raad in totaal 4.002 peso; 104 Joden, of 27,6 procent van de belastingbetalers, droegen 1.380 peso bij, of 34,5 procent van het totale bedrag dat werd vastgesteld.

In Brits West-Indië zijn er nog twee belastinglijsten van 1680, beide afkomstig uit Barbados; ook zij geven nuttige informatie over het joodse economische leven. In Bridgetown zelf waren van de in totaal 404 huishoudens 54 huishoudens of 300 personen Joods, waarvan 240 in “ye Towne of S. Michael ye Bridge Town.” In tegenstelling tot de meeste indrukken, “waren velen, inderdaad, de meeste erg arm.” Er waren maar een paar planters, en de meeste joden waren niet genaturaliseerd of bezworen (en konden dus geen goederen importeren of schuldenaren voor de rechtbank vervolgen). Maar voor kooplieden die in het bezit waren van brieven van endenisatie, ontbraken de kansen niet. De suiker van Barbados – en zijn bijproducten rum en melasse – was erg gewild, en behalve dat ze een rol speelden bij de export, waren Joodse kooplieden actief in de importhandel.

Vijfenveertig joodse huishoudens werden in 1680 in Barbados belast, en meer dan de helft van hen droeg slechts 11,7 procent bij van het totale opgehaalde bedrag. Terwijl de rijkste vijf bijna de helft van het joodse totaal gaven, waren zij slechts 11,1 procent van de belastbare bevolking. De belastinglijst van 1679-1680 laat een soortgelijk beeld zien; van eenenvijftig gezinshoofden gaven negentien (37,2 procent) minder dan een tiende van het totaal, terwijl de vier rijkste kooplieden bijna een derde van het totaal gaven.

Een interessant verslag van interislandhandel waarbij een joodse koopman en de eilanden Barbados en Curaçao betrokken waren, komt uit correspondentie uit 1656. Het herinnert ons eraan dat de commerciële reizen soms niet goed gepland waren en dat joodse kapiteins – die vaak ook als handelsagent optraden – dat wel zouden doen. beslissen waar ze hun vracht willen verkopen, tegen welke prijs en welke goederen ze op de terugreis willen meenemen.

(Einde van uittreksel)

Tony Martin is professor Afrikaanse studies aan het Wellesley College en doceert sinds 1973 aan Wellesley College, Massachusetts. Hij werkte in 1975 en is sinds 1979 hoogleraar Afrikaanse studies. Voordat hij naar Wellesley kwam, gaf hij les aan de University of Michigan. Flint, het Cipriani Labor College (Trinidad) en St. Mary’s College (Trinidad). Hij was gasthoogleraar aan de Universiteit van Minnesota, Brandeis University, Brown University en The Colorado College. Hij bracht ook een jaar door als honorary research fellow aan de University of the West Indies, Trinidad.

Professor Martin heeft elf boeken geschreven, samengesteld of bewerkt, waaronder Literary Garveyism: Garvey, Black Arts and the Harlem Renaissance, en de klassieke studie van de Garvey Movement, Race First: the Ideological and Organisational Struggles of Marcus Garvey en de Universal Negro Improvement Association .. Zijn meest recente boek is The Jewish Onslaught: Despatches from the Wellesley Battlefront. Martin kwalificeerde zich als advocaat bij de Honourable Society of Gray’s Inn (Londen) in 1965, behaalde een B. Sc. graad in economie aan de Universiteit van Hull (Engeland) en de MA en Ph.D. in geschiedenis aan de Michigan State University.

Martin’s artikelen en recensies zijn verschenen in Journal of Negro History, American Historical Review, African Studies Review, Washington Post Book World, Journal of Caribbean History, Journal of American History, Black Books Bulletin, Science and Society, Jamaica Journal en vele andere plaatsen. . Zijn werk is te vinden in verschillende bloemlezingen en encyclopedieën. Hij heeft een aantal academische en gemeenschapsprijzen ontvangen.

Martin staat in veel landen bekend als docent. Hij heeft gesproken voor universitaire en algemene doelgroepen in de Verenigde Staten, Canada, het Caribisch gebied en Engeland, maar ook in Afrika, Australië, Bermuda en Zuid-Amerika. In 1990 gaf hij de jaarlijkse DuBois / Padmore / Nkrumah-lezingen in Ghana.

Professor Martin werkt momenteel aan biografieën van drie Caribische vrouwen – Amy Ashwood Garvey, Audrey Jeffers en Trinidad’s Kathleen Davis (“Tante Kay”). Hij nadert ook de voltooiing van een onderzoek naar de Europese joodse immigratie naar Trinidad in de jaren dertig.

De Joodse aanval

Verzendingen van The Wellesley Battlefront

Door Tony Martin

“… een polemiek van de hoogste orde … het beste voorbeeld van een Afrikaanse critici sinds de oproep van David Walker aan de gekleurde burgers van de wereld.” – Molefi Asante, Journal Of Black Studies

“Professor Martin behandelt eindelijk de aanvallen van Henry Gates / Cornel West op Afrocentricity … Martin geeft een gedegen analyse van het historische gebruik van zwarten door blanken om originele zwarte gedachten in diskrediet te brengen die door niet-zwarten als onaanvaardbaar worden beschouwd …

“Ik vergelijk The Jewish Onslaught met het klassieke derde hoofdstuk van DuBois ‘The Souls of Black Folk getiteld’ Of Mr. Booker T. Washington and Others …. ‘Martin heeft een boek geschreven dat over jaren als een klassieker zal worden beschouwd. … Het is gewoon een must om te lezen over een controversieel onderwerp dat meer aandacht behoeft dan sommige van de meer timide politieke pogingen van de afgelopen jaren. ” – Raymond Winbush, The Voice Of Black Studies

“Tony Martin is gedwongen zich te verdiepen in de relatie tussen de joden en zwarten en daarbij heeft hij een werk gedestilleerd dat informatief en fascinerend is en dat het bewustzijn van zwarte mensen overal zal vergroten.” – Carl Wint, The Sunday Gleaner

1 Bestseller

(Uw gids voor zwarte boeken)

Beste boek van het jaar

(Black Literary Awards, 1994)

1993. vii + 137pp. ISBN 0-912469-30-7.

Onderwerp: van wie waren de slavenboten?

Naam van slavenschepen en hun eigenaren:

De ‘Abigail-Caracoa’ – Aaron Lopez, Moses Levy, Jacob Crown

Isaac Levy en Nathan Simpson

De ‘Nassau’ – Moses Levy

De ‘Four Sisters’ – Moses Levy

De ‘Anne’ en de ‘Eliza’ – Justus Bosch en John Abrams

De ‘Prudent Betty’ – Henry Cruger en Jacob Phoenix

De ‘Hester’ – Mordechai en David Gomez

De ‘Elizabeth’ – Mordechai en David Gomez

De ‘Antigua’ – Nathan Marston en Abram Lyell

De ‘Betsy’ – Wm. De Woolf

De ‘Polly’ – James De Woolf

Het ‘Witte Paard’ – Jan de Sweevts

De ‘expeditie’ – John en Jacob Roosevelt

De ‘Charlotte’ – Moses en Sam Levy en Jacob Franks

De ‘Franken’ – Moses en Sam Levy

Een video , “The Jewish Role in the Black Slave Trade”, een toespraak van prof. Tony Martin met een inleiding door Hoffman, blijft vanaf dit moment online op Google. Kijkers die het willen zien voordat het ook wordt gecensureerd door Google, kunnen het hier openen:

Waarom herbloggen?

Alles wat je over een ander zegt, zeg je over jezelf. Waarom wordt de blanke mens zijn rol verweten en zwart gemaakt? Waarom wordt zo de nadruk gelegd op iets? Om de aandacht af te leiden.

“Zij” willen wereldheerschappij en zij willen de mens ( alle mensen) als slaaf. Dat is het doel.

Romeinen 1, 16-17

Want ik schaam mij niet voor het Evangelie van Christus, want het is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook voor de Griek. Want de gerechtigheid van God wordt daarin geopenbaard uit geloof tot geloof, zoals geschreven is. Maar de rechtvaardige zal uit het geloof leven.