20231019 Over de lange, vreemde geschiedenis van verzonnen holocaustverhalen

( Ed.: Ik deel dit niet omdat ik het met alles eens ben. Hier wordt weer eens goed met kwaad verbonden en door het een wel te erkennen als leugen en het andere niet moet het andere witgewassen worden. Maar dat blijven ook leugens. Wiesel is allang ontmaskerd. Otto Frank heeft geknoeid met het dagboek van zijn dochter. De 6 miljoen is niet waar gebleken enz. Ook ik heb veel boeken gelezen als zijnde waar en die dat niet bleken te zijn. En steeds weer sluipen dit soort verhalen overal door heen. Daarom deel ik het. Ook ik las over het meisje dat door wolven was opgevoed. Je denkt het kan niet waar zijn maar iedereen gaat in het verhaal mee. Dat moet niet mogen. Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid.)

Van Adam Kirsch van The Newrepublic.com 18 mei 2014

Weer een andere schrijfster heeft toegegeven dat ze haar Holocaust-memoires heeft vervalst

De lange, vreemde geschiedenis van verzonnen Shoah-verhalen

HERWIG VERGULT/AFP/GETTY IMAGES

Deze week heeft een rechtbank in Massachusetts Misha Defonseca, auteur van de frauduleuze memoires Misha: A Memoir of the Holocaust Years , bevolen haar uitgever zo’n 22 miljoen dollar terug te betalen. Het nieuws haalde de krantenkoppen vanwege de duizelingwekkende hoeveelheid geld die ermee gemoeid was: de auteur en haar uitgever waren al jaren verwikkeld in een reeks gerechtelijke gevechten over royalty’s (hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat zelfs een succesvol en breed vertaald boek als Misha miljoenen zou kunnen hebben opgebracht.)

Maar zonder de enorme bedragen die op het spel stonden, is het onwaarschijnlijk dat de zaak opnieuw in het nieuws zou zijn gekomen. Want het vreemde feit is dat het schrijven van een nep-herinnering over de Holocaust inmiddels een hond bijt-man verhaal is geworden. Misha Defonseca is slechts het nieuwste voorbeeld van een genre waartoe ook Herman Rosenblat behoort, auteur van het door Oprah goedgekeurde Angel at the Fence – wiens fraude voor het eerst aan het licht werd gebracht door The New Republic – en Benjamin Wilkomirski, auteur van Fragments: Memories of a Wartime Childhood .

Elk van deze boeken was populair en gevierd, voordat deskundige lezers vragen begonnen te stellen over de ongelooflijke details ervan. Uiteindelijk moest elke auteur zijn of haar creatie intrekken. Het bleek dat Defonseca de Holocaust niet daadwerkelijk overleefde door onderdak te zoeken tussen een roedel wolven; ze was zelfs niet eens joods, maar een Belgische katholiek die de oorlogsjaren naar school ging. Rosenblat overleefde Buchenwald niet dankzij een meisje dat hem appels en brood over het hek van het kamp gooide – en jaren later zijn vrouw werd. En Wilkomirski bracht de oorlogsjaren niet door in concentratiekampen in Polen, maar was feitelijk een Zwitser genaamd Bruno Grosjean, wiens jeugd hij doorbracht in een Zwitsers weeshuis.

Als de valse Holocaust-memoires inmiddels een genre op zichzelf zijn, zou de peetvader van dat genre Jerzy Kosinski moeten zijn, wiens roman The Painted Bird , gepubliceerd in 1965, een van de eerste Holocaustverhalen was die voor het eerst werd gevierd en vervolgens aangevallen als fictief Natuurlijk was het boek in het geval van Kosinski feitelijk fictie: hij hield altijd vol dat The Painted Bird een roman was en geen autobiografie. Toch vervaagden hij en zijn uitgever opzettelijk de grens tussen de twee genres, waarbij ze het idee cultiveerden dat de ervaringen van de naamloze kinderverteller van het boek in werkelijkheid die van Kosinski waren. Na verloop van tijd werden er meer aanklachten tegen Kosinski ingediend, waaronder de suggestie dat hij The Painted Bird had geplagieerduit verschillende Poolse bronnen, en zelfs dat het boek helemaal niet door hem is geschreven, maar door een ghostwriter.

De Geschilderde Vogel vormde op verschillende manieren het patroon voor het nep-Holocaustverhaal.Ten eerste, door de jeugd van de auteur tot hoofdpersoon en verteller te maken, maken zulke verhalen aanspraak op de mantel van enkele van de onbetwiste klassiekersuit de Holocaustliteratuur, zoals Elie Wiesels Nacht .. Sterker nog, ze immuniseren zichzelf tegen beschuldigingen van onnauwkeurigheid: wie kan immers instaan ​​voor de waarheid van al hun vroege herinneringen? Van een kinderverhaal verwachten we geen namen en data, maar emotionele waarheid en krachtige sfeer. En de nep-memoires kunnen deze aanleveren omdat ze in de meeste gevallen daadwerkelijk een ernstig oorlogsgerelateerd trauma hebben ondergaan. Kosinski bracht zijn jeugd werkelijk door ondergedoken voor de nazi’s in Polen; Rosenblat overleefde Buchenwald echt. Zelfs Misha Defonseca verloor haar ouders aan de nazi’s: het waren Belgische verzetsstrijders die als jong kind werden geëxecuteerd, waarna ze werd opgevoed door familieleden. (Alleen Wilkomirski lijkt elk aspect van zijn verhaal te hebben verzonnen – hoewel zelfs daar is er gesuggereerd dat zijn ervaringen als wees in oorlogstijd de basis vormden van zijn Holocaust “herinneringen”.

Waar de namaak van de Holocaust fout gaat, is niet noodzakelijkerwijs het claimen van de mantel van het slachtoffer; vaak genoeg verdienen ze die titel. Waar ze zich schuldig aan maken is veeleer een perverse vorm van het vergulden van de lelie – van het erger laten lijken van hun ervaringen dan ze in werkelijkheid waren. En niet alleen erger, maar meer conventioneel kwaadaardig – kwaadaardig op manieren die niet lijken op de realiteit van de Holocaust, maar op andere fictieve genres, van sprookjes tot Hollywood-romans. In De Geschilderde Vogel suggereerde Kosinski dat Polen in oorlogstijd niet alleen een gebied van oorlog en genocide was, maar ook van magie en primitivisme. Een van de beproevingen die hij ondergaat, is dat hij tot aan zijn nek ingegraven wordt, zodat kraaien zijn ogen kunnen uitpikken: Dit is niet iets dat in Auschwitz gebeurde, maar het is iets wat we zouden verwachten te lezen in de gebroeders Grimm. . Het is een suggestieve metafoor die de authenticiteit van een ware herinnering claimt.

Hetzelfde geldt, in een andere zin, voor Rosenblats appelgooiende redder. Het idee dat een Joods meisje, dat zich in de buurt schuilhield, dicht genoeg bij Buchenwald kon komen om voedsel over het hek te gooien, was voor iedereen die wist hoe de concentratiekampen werden gebouwd en gecontroleerd, onmiddellijk als fantasie herkenbaar. Maar het idee dat Rosenblat dat meisje jaren later, in een ander land, toevallig weer zou ontmoeten en met haar zou trouwen – dat is het soort wending dat alleen een Hollywood-film van ons verwacht te accepteren. (Geen wonder dat Angel at the Fence een film had moeten worden voordat deze als leugen werd ontmaskerd.) Dat gold ook voor het feit dat Misha Defonseca – of, om haar echte naam te gebruiken, Monique de Wael – werd gevoed door wolven. Hier is een legende rechtstreeks uit The Jungle Book, of de Romeinse mythologie, niet iets dat iemand na een moment van nauwkeurig onderzoek serieus zou kunnen geloven.

Wat zorgwekkend is aan deze boeken is in feite niet alleen de leugenachtigheid van hun auteurs, maar ook de goedgelovigheid van het lezerspubliek dat ze omarmt. De Holocaust is immers de verzamelnaam die we geven aan een ontelbaar aantal gebeurtenissen die individueel ongelooflijk of onvoorstelbaar zijn. Wie kan geloven dat wat er met Elie Wiesel, Primo Levi of Anne Frank is gebeurd, echt kan gebeuren? En als de waarheid ongelooflijk is, dan is het maar al te natuurlijk om andere verhalen die nog ongelooflijker zijn, de eer te geven. Als gewone Duitse soldaten plezier zouden kunnen beleven aan het bajonetschieten van baby’s, als miljoenen mensen zouden kunnen worden vergast en tot as verbrand, waarom zou een meisje dan niet door wolven kunnen worden grootgebracht?

Op deze manier wordt de Holocaust, door zijn eigen afschuwelijke logica, een zone van totale verbeeldingsvrijheid, waarin alles kan gebeuren omdat alles is gebeurd. Maar er is een verschil tussen feitelijk kwaad, met zijn brutale kilheid, en fictief kwaad, met zijn vleugje magie en bevredigende eigenaardigheid. Het is van het grootste belang voor de historische herinnering, en voor de burgermaatschappij, dat we ons herinneren dat de Holocaust niet slechts een fantasie of een metafoor was, niet een naam die we kunnen toepassen op welke verbeelding van kwaad en wreedheid dan ook, maar een feit.

Adam Kirsch

Adam Kirsch is redacteur bij de weekendrecensiesectie van The Wall Street Journal . Zijn nieuwe dichtbundel, The Discarded Life , zal in mei verschijnen bij Red Hen Press.

Lees verder:Bedrog , cultuur , boeken , memoires , de Holocaust

lees ook:

Dit artikel is ruim 9 jaar oud

Auteur van valse Holocaust-memoires moet 22,5 miljoen dollar terugbetalen aan uitgever

Dit artikel is ruim 9 jaar oud

Misha Defonseca, wiens boek beweert dat ze ondergedoken is opgegroeid door wolven, moet de schadevergoeding terugbetalen die ze van de uitgever heeft gekregen

ma 12 mei 2014 17.47 CEST

Misha Defonseca, de auteur van een nep-memoires over hoe ze tijdens de Tweede Wereldoorlog door wolven werd opgevoed, heeft de opdracht gekregen om 22,5 miljoen dollar (13,3 miljoen euro) terug te betalen aan haar uitgever.

Het buitengewone verhaal van Defonseca werd bijna twintig jaar geleden gepubliceerd als Misha: A Mémoire of the Holocaust Years. Het boek beschrijft hoe de joodse ouders van de auteur op zesjarige leeftijd door de nazi’s uit hun huis werden gehaald, en hoe ze door België, Duitsland en Polen trok om hen te voet te vinden, terwijl ze leefde van gestolen voedselresten totdat ze werd geadopteerd. door een roedel wolven. Ze beweerde ook een nazi-soldaat te hebben neergeschoten uit zelfverdediging.

Het verhaal was een enorme bestseller en werd in Frankrijk verfilmd, maar in 2008 bleek het verzonnen te zijn . De auteur – wiens echte naam Monique De Wael bleek te zijn – zei dat “het niet de echte realiteit is, maar het is mijn realiteit”, en “er zijn momenten waarop ik het moeilijk vind om onderscheid te maken tussen de realiteit en mijn innerlijke wereld”.

Ze is ook niet Joods, zo werd ontdekt. “Ja, mijn naam is Monique De Wael, maar ik heb het willen vergeten sinds ik vier jaar oud was,” gaf ze in 2008 toe. “Mijn ouders werden gearresteerd en ik werd opgevangen door mijn grootvader, Ernest De Wael, en mijn oom, Maurice De Wael. Ik werd ‘dochter van een verrader’ genoemd omdat mijn vader ervan verdacht werd te hebben gepraat onder marteling in de gevangenis van Sint-Gillis. Sinds ik me kan herinneren, voelde ik me Joods.”

Voordat de verzinsels aan het licht kwamen, hadden de auteur en haar ghostwriter Vera Lee 32,4 miljoen dollar gewonnen van haar Amerikaanse uitgever Mt Ivy en oprichter Jane Daniel nadat ze een auteursrechtzaak tegen hen hadden aangespannen. Daniel ging vervolgens in beroep tegen de uitspraak en deed haar eigen onderzoek naar het verhaal, waarbij ze documenten ontdekte die de geboortedatum en -plaats van Defonseca onthulden, en dat ze, in plaats van “mee te lopen met de wolvenroedel”, feitelijk “was ingeschreven op een Brusselse school in 1943”, aldus Courthouse News .

Nu heeft een rechter geoordeeld dat ondanks de beweringen van de auteur dat ze tijdens het publicatieproces geloofde dat haar verhaal waar was, ze het geld dat haar was toegekend, dat neerkomt op 22,5 miljoen dollar, zal moeten terugbetalen.

“De onderhavige zaak is uniek. De onwaarheid van het verhaal staat buiten kijf”, schreef de rechter. ‘Onder ede heeft Defonseca verklaard dat ze, ondanks haar huidige inzicht dat haar verhaal vals was, gedurende het hele boekproductieproces en het proces dat ten grondslag lag aan Mt Ivy I geloofde dat haar verhaal waar was; haar ouders werden in feite weggevoerd toen ze vier jaar oud was. en vermoord in nazi-concentratiekampen.”

De rechter gaf “geen mening over de vraag of Defonseca’s geloof in de waarheidsgetrouwheid van haar verhaal redelijk was”, meldde Courthouse News. “Maar… of Defonseca’s overtuiging nu redelijk was of niet, de introductie als bewijs van de feitelijke feiten van haar geschiedenis tijdens het proces dat ten grondslag lag aan Mt. Ivy I had een aanzienlijk verschil kunnen maken in de beraadslagingen van de jury.”

Dit is een opmerking uit een artikel bij winterwatch en dat vond ik te ineteressant om niet te delen:

Maar ik moet iedereen eraan herinneren dat Rusland verantwoordelijk is voor het ontstaan ​​van de holocaustmythe, omdat alle nazi-‘doodskampen’ zich in de Sovjet-bezettingszone bevonden. Het was de Russische aanklager die tijdens het proces in Neurenberg verklaarde dat ze bewijs hadden over de massamoord op 4 miljoen mensen in Auschwiz, miljoenen mensen in andere “vernietigingskampen” en minstens 2 miljoen Joden door SS Sonderkommandos op het grondgebied van de USSR. Er werd geen geloofwaardig bewijs aan het tribunaal gegeven, maar daar gaf niemand echt om, en er ontstond een holocaustmythe.

Wat betreft het bevorderen van nationale trots: deze ‘nationale trots’ die Poetin promoot is in feite slechts de aanbidding van de multiculturele en multiraciale aard van Rusland. Het brandpunt van deze ‘nationale trots’ is de cultus van de Sovjet-overwinning ‘tegen de kwaadaardige nazi’s die arme joden wilden vermoorden’.

De cultus van de Sovjetoverwinning is dus een instrument voor politieke correctheid en repressie van alle pro-blanke en nationalistische elementen. Het beweert dat het fascisme de ergste vijand van de beschaving is en Poetin bracht het fascisme uit het verleden in verband met de moderne nationalisten. Het rechtvaardigt dit soort acties.

Het dient als het fundamentele paradigma en de legitimatie voor gedachtemisdaden en ‘antifascistische’/‘antiracistische’ (anti-blanke) hysterie en kan worden beschouwd als het dubbele instrument van holocaustianiteit.

Het revisionisme van de Holocaust in Rusland is verboden vanwege de joodse en joodsgezinde macht van de Russische regering. Het Ministerie van Onderwijs heeft de holocaust opgenomen in het leerplan van scholen in Rusland. Deze theorie is slechts een goedkoop pseudo-argument om Poetinfilie constant te houden. Volgens Ian Kagedan staan ​​de memoires van de holocaust centraal in de Nieuwe Wereldorde:

web.archive.org/web/20211108140750/https://lorddreadnought.livejournal.com/3227.html?nojs=1

zie ook bij bewust