20230526 Over fundamentele Christelijke doctrines

Van remantradio.org. Google translate

Fundamentele doctrines door Pilgrim 05-08-20

Fundamentele doctrines

(Ed.: wat voor daar geldt, geldt ook waarcshijnlijk voor hier)

In december 2003 bewees de Barna Research Group onomstotelijk wat velen al geruime tijd vermoedden en vreesden. Er is een ernstige crisis over het ontbreken van een bijbels wereldbeeld onder Amerikanen, zowel buiten als binnen de kerk. Nu moeten we eerst opmerken dat de definitie van de Barna Groep van een bijbels wereldbeeld niet ingewikkeld was. Het feit is dat het vrij eenvoudig en basaal was, overtuigingen waarvan je zou verwachten dat kinderen die regelmatig naar de zondagsschool gaan, het zouden weten en bevestigen. Een fundamenteel bijbels wereldbeeld werd gedefinieerd als:

1) Het geloof in absolute morele waarheden.

2) Het geloof dat absolute morele waarheden worden geopenbaard in en gedefinieerd door de Bijbel.

3) Het geloof dat Jezus een zondeloos leven leidde.

4) Het geloof dat God de almachtige en alwetende Schepper van het universum is die het vandaag de dag soeverein regeert.

5) Het geloof dat verlossing een geschenk van God is en niet verdiend kan worden.

6) Het geloof dat Satan echt is.

7) Het geloof dat een christen de verantwoordelijkheid heeft om zijn geloof in Christus met anderen te delen.

8) Het geloof dat de Bijbel nauwkeurig is in al zijn leringen.

Gezien de postmoderne verwerping van de waarheid als een vaste, universele, objectieve realiteit, is het niet verwonderlijk dat slechts 4% van de Amerikanen een fundamenteel bijbels wereldbeeld van denken heeft.

De echte schok kwam echter toen werd ontdekt dat slechts 9% van degenen die beweren wedergeboren te zijn, een bijbels wereldbeeld hebben. De cijfers waren zelfs nog lager bij andere religieuze classificaties: protestanten (7%), volwassenen die protestantse kerken bezoeken (2%) en katholieken (minder dan de helft van 1%). De denominaties die de meeste volwassenen met een bijbels wereldbeeld voortbrachten, waren niet-confessionele protestantse kerken (13%), pinksterkerken (10%) en baptistenkerken (8%).

Om bijbels te leven moeten we weten wat de Bijbel zegt, het begrijpen en het vervolgens integreren in de totaliteit van ons leven.

Er zijn bepaalde basisprincipes die essentieel zijn om een ​​wereldbeschouwelijke christen te zijn. Ze zijn niet onderhandelbaar, niet optioneel. Als je er zelfs maar één overboord gooit, betekent dat een ernstig compromis met een echte christelijke manier van denken over de wereldbeschouwing. Hier zijn enkele fundamentele doctrines die een christen nodig heeft om te geloven en te beoefenen om gehoorzaam te zijn aan God en met succes zijn race naar de finish te lopen.

Een fundamentele doctrine (overtuiging) wordt gedefinieerd als een doctrine die nodig is om verlossing te ontvangen.

Fundamentele overtuigingen van een christelijk wereldbeeld

Geloof Eén: God

Er is één ware God, persoonlijk, oneindig, zelfopenbarend, almachtig, alwetend, overal aanwezig, zelfbestaand, soeverein en eeuwig. God is rechtvaardig, heilig, liefdevol, barmhartig en verlossend. God is een drie-eenheid van drie eeuwige personen, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest; God is ook één – een eenheid. Gen. 1:1; Deut. 6:4-6; Jona 4:2; Mat. 28:18-20; Ef. 4:4-6; 1 Petrus 1:16-21.

Geloof Twee: Openbaring

God heeft Zichzelf geopenbaard in de natuur en de Schrift, en bovenal in Zijn Zoon, de Heer Jezus Christus. De Bijbel openbaart waarheidsgetrouwe kennis over God, de wereld en onszelf. Psalm 19; 119; Mat. 5:17-18; Johannes 10:35; 17:17; Rom. 1:18-20; 2 Tim. 3:16-17; 2 Petrus 1:20-21.

… volgens een peiling uit 1997 is slechts één op de drie Amerikaanse burgers in staat om de meest elementaire christelijke teksten, de vier evangeliën, te noemen, en 12% denkt dat de vrouw van Noach Jeanne d’Arc was. Dat schetst een beeld van een natie die gelooft dat God in de Schrift spreekt, maar niet de moeite neemt om te lezen wat hij te zeggen heeft.

God openbaart Zich ook aan ons door de inwoning van de Heilige Geest, en door deze openbaring zijn wij in staat om tot alle waarheid te komen die in de Schrift en zelfs buiten de Schrift wordt geopenbaard.

Een christen met een wereldbeschouwing zal niet alleen zijn vertrouwen in de waarheid van de Bijbel bevestigen, hij zal het bewijzen door het te kennen en te gehoorzamen. De evangelist Vance Havner uit North Carolina had tenslotte gelijk toen hij zei: “wat we leven is wat we geloven, al het andere is slechts religieus gepraat.”

Geloof drie: schepping

Het universum en alles wat bestaat, is alleen door God geschapen door de kracht van Zijn Woord, en als het theater van Zijn eigen glorie. Hij houdt toezicht op wat Hij heeft gemaakt en oefent Zijn heilige en wijze regering uit voor morele doeleinden. Gen. 1-2; Psalm 19; Johannes 1:1-5; Handelingen 17:22-31; Kolossenzen 1:15-17.

Geloof vier: menselijke wezens

Menselijke wezens, mannelijk en vrouwelijk, zijn gelijk geschapen naar de gelijkenis en het beeld van God; Ze zijn echter geboren zondaars in opstand tegen God. Mensen zijn van nature zondaars en zondigen door hun keuze. Gen. 1:26-31; 3:1-19; Psalm 51:5, 139:13-16; Rom. 3:9-20; Jakobus 3:9.

Geloof vijf: Jezus Christus

Jezus Christus is de eeuwige Zoon van God. Hij is perfect zowel in Zijn goddelijkheid als in Zijn menselijkheid, twee naturen verenigd in één persoon. Hij leefde een volmaakt zondeloos leven. Hij leed en werd gekruisigd voor onze zonden, begraven en herrees in lichamelijke opstanding. Hij is opgestegen naar de hemel en zal terugkomen in heerlijkheid. Is een. 9:6-7; Micha 5:2; Johannes 1:1-18; 8:58; 14:1-9; Handelingen 1:1-11; 2 Kor. 5:21; Fil. 2:6-11; Kolossenzen 1:13-23; 2:9-10; Heb. 1:1-3; 4:15.

Wat u over Jezus denkt, is het steunpunt van uw christelijke wereldbeeld. Wat u over Hem denkt, zal van invloed zijn op wat u over al het andere denkt

Wij geloven in één God, de Almachtige Vader, maker / schepper van hemel en aarde, en van alle zichtbare en onzichtbare dingen;

En in één Heer Jezus Christus, de eniggeboren Zoon van God, geboren door de Vader voor alle eeuwen, licht van licht, waarachtige God van waarachtige God, geboren niet gemaakt, van één wezen met de Vader, door wie alle dingen waren gemaakt; die voor ons mensen en voor ons heil uit de hemel neerdaalde, en vlees werd van de Heilige Geest en de Maagd Maria, en mens werd, en voor ons werd gekruisigd onder Pontius Pilatus, en leed en werd begraven, en herrees op de derde dag volgens de Schriften, en opgestegen naar de hemelen, en zit aan de rechterhand van de Vader, en komt weer met heerlijkheid om te oordelen leven en dood, van wiens koninkrijk er geen einde zal zijn. (nadruk van mij)

Geloof zes: redding door genade alleen door geloof alleen in Christus alleen

Redding is Gods werk dat in ons wordt volbracht door alleen Zijn genade, alleen door geloof, alleen in de Heer Jezus Christus, wiens dood aan het kruis de verlossing van zondaars tot stand bracht. Hij stierf als onze strafplaatsvervanger en werd opgewekt als overwinnaar van de dood in Zijn lichamelijke opstanding. Is een. 52:13-53:12; Marcus 10:45; Rom. 3:21-26; 1 Kor. 15:1-11; 2 Kor. 5:17-21; Gal. 3:13-14; 1 Johannes 2:12, 4:10.

Geloof zeven: bekering – neem dagelijks je kruis op.

Luk 13:5 Ik zeg u: Neen, maar als u zich niet bekeert, zult u allen evenzo omkomen.

Mar 1:15 En zeggende: De tijd is vervuld en het koninkrijk van God is nabijgekomen: bekeert u en gelooft het evangelie.

Luk 5:32 Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen, maar zondaars tot bekering te roepen.

Volgens de Bijbel is berouw voor de vergeving van zonden en voor redding:

Handelingen 2:38 Petrus zei tegen hen: Bekeer u en laat u dopen, een ieder van u in de naam van Jezus Christus tot vergeving van de zonden, en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen.

(Ed.: Act is handelingen)

Act 3:19 Bekeert u daarom en bekeert u, opdat uw zonden mogen worden uitgewist, wanneer de tijden van verkwikking zullen aanbreken van het aangezicht des Heeren;

Act 17:30 En God knipoogde naar de tijden van deze onwetendheid; maar nu gebiedt alle mensen overal om zich te bekeren: ( 30God dan verkondigt, met voorbijzien van de tijden van de onwetendheid, nu overal aan alle mensen dat zij zich moeten bekeren, HSV)

Act 20:21 Getuigend zowel voor de Joden als voor de Grieken, van bekering tot God en geloof tot onze Heer Jezus Christus.

Handelingen 26:20 Maar verkondigde eerst aan hen van Damascus, en te Jeruzalem, en aan de gehele kust van Judea, en daarna aan de heidenen, dat zij zich moesten bekeren en zich tot God moesten wenden en werken moesten doen die aan bekering beantwoorden.

Mar 8:34 En toen hij het volk met ook zijn discipelen tot zich had geroepen , zei hij tot hen: Wie achter mij aan wil komen, moet zichzelf verloochenen, zijn kruis opnemen en mij volgen.

Geloof Acht: De Heilige Geest

Handelingen 4:31 – En toen ze hadden gebeden, beefde de plaats waar ze bijeen waren; en ze werden allemaal vervuld met de Heilige Geest en ze spraken het woord van God met vrijmoedigheid.

Handelingen 1:8 – Maar u zult kracht ontvangen, nadat de Heilige Geest over u is gekomen: en u zult getuigen van mij zijn zowel in Jeruzalem als in heel Judea en Samaria en tot aan het uiterste deel van de aarde.

De inwonende Heilige Geest is nodig voor leiding, overtuiging en geeft ons het vermogen om ons te bekeren. Door deze inwoning kunnen we zowel de vruchten van de Geest als de gaven van de Geest ontvangen.