20230524 Over de Geest van waarheid

van Carlos Caso-Rosendi, zie daar links en afbeeldingen, google translate

Christus overwint, Christus regeert, Christus regeert

De wereld weet het niet 10 mei 2023Auteur: Carlos Caso-Rosendi

Jezus zei tegen zijn discipelen: “Als je van me houdt, zul je mijn geboden onderhouden. En ik zal de Vader vragen, en hij zal je een andere pleitbezorger geven om altijd bij je te zijn, de Geest van waarheid, die de wereld niet kan accepteren , omdat ze hem niet ziet of kent. Maar je kent hem, omdat hij bij je blijft en in je zal zijn. Ik zal jullie niet als wezen achterlaten; Ik zal naar je toe komen. Nog even en de wereld zal mij niet meer zien, maar jij zult mij zien, want ik leef en jij zult leven. Op die dag zul je beseffen dat ik in mijn Vader ben en jij in mij en ik in jou. Wie mijn geboden heeft en ze onderhoudt, is degene die van mij houdt. En wie van mij houdt, zal geliefd worden door mijn Vader, en ik zal van hem houden en mezelf aan hem openbaren.” (Johannes 14:15-21)

Liefde en geboden

Het is duidelijk dat liefde verbonden is met de cyclische vernieuwing van de wereld. Dat merkten de oude Grieken al. In dit geval begint Jezus te zeggen dat het houden van zijn geboden het natuurlijke resultaat is van de liefde die de mensheid voor hun Schepper zou moeten voelen. We kunnen deze passage beter begrijpen tegen de achtergrond van Logos die schept en impuls geeft aan de Schepping en meer specifiek aan de wereld. Die wereld die sinds de tijd van de Hof van Eden van zijn oorspronkelijke doel is afgedwaald. Toen ongehoorzaamheid en zonde de wereld binnenkwamen, was er een fundamentele afwijking: het oorspronkelijke plan van God werd vervormd door de actie van het kwaad. Helaas, daarom is de wereld zoals ze is.

De oorspronkelijke opstand tegen God werd ingegeven door een haat tegen zowel God als de mensheid. Uit die haat kon niets goeds voortkomen. De opstand -tegenwoordig zouden we het een revolutie noemen- tegen de Schepper was een verhulde aanslag op het menselijk ras, in de eerste plaats en in de tweede plaats tegen God Zelf. Christus kwam naar ons toe en stierf aan het kruis, zodat we dat kunnen zien. Wat onmogelijk leek, gebeurde: een deicide, het doden van God aan een Romeins kruis. Het was Gods grote geheim! Door de dood van Christus aan het kruis ‘besmette’ hij het kwaad met goddelijke liefde en maakte hij het mogelijk de loop van de menselijke geschiedenis terug te leiden naar zijn oorspronkelijke koers. Liefde is altijd aanwezig aan het begin van een vernieuwing, aangezien de eerste grassprieten aanwezig zijn voordat het lenteseizoen bloeit.

De geest van waarheid

Om liefde goed te kunnen uiten, moet het waar zijn. Degenen die menselijke inspanningen hebben gadegeslagen, weten dat valse liefde niet wenselijk is. We zijn gemaakt om lief te hebben en geliefd te zijn. We zijn niet gemaakt om liefde te vervalsen of om valse liefde te verlangen. Ware liefde staat boven elke andere vorm van liefde. God de Vader ziet het werk van Jezus in ons en geeft ons de Geest van Waarheid. God de Vader en God de Zoon houden van elkaar met een liefde die zo volmaakt en zuiver is dat het een Persoon wordt, de Derde Persoon van de Heilige Drie-eenheid. In onze huidige staat verdienen we de liefde van God niet omdat we niet in staat zijn om op dezelfde manier te reageren. Het goede nieuws is dat we de liefde van God kunnen ontvangen omdat Christus ons de liefde van God waardig heeft gemaakt door ons op te nemen in Zijn Mystieke Lichaam.

De wereld kan de Geest van Waarheid niet aanvaarden. Waarom? Omdat de wereld een ander doel heeft. De natuurlijke neiging van wereldse mensen zal hen wegleiden van het pad dat Logos voor de schepping uitstippelde. De mensheid die in de wereld is, zit vast in een trein die op weg is naar een botsing. Jezus komt naar de wereld als de Christus om dat doodspad te veranderen in een levenspad. Christus hervormt de mensheid naar het oorspronkelijke doel van de Vader. De eerste stap om die herconfiguratie tot stand te brengen, is de Heilige Geest toe te staan ​​om neer te dalen en de Kerk voor altijd te bezitten.Dat wordt bereikt door de kerk tot het mystieke lichaam van Christus te maken. De Kerk waar we het over hebben is geen verzameling gebouwen, seminaries, kloosters, parochies, enz. Nee, dat zijn louter materiële uitingen, bezittingen, eigendommen, tijdelijke verenigingen. Ik weet zeker dat je die man op een feestje hebt ontmoet. Terwijl je een informeel gesprek met hem aangaat, gaat hij snel door zijn catalogus van bezittingen: zijn trofee-vrouw, zijn jacht (met afmetingen), de prestigieuze hogescholen en universiteiten waar zijn kinderen naar toe gaan, en zijn laatste zakelijke prestaties. “Die-en-die is een welgestelde man” concludeer je terwijl je nog steeds geen idee hebt wie hij is.

Op dezelfde manier is de kerk niet de Sixtijnse Kapel, la Pietà, of de duizenden gebouwen waar heilige missen worden opgedragen. Nee, de Kerk is gemaakt van de zielen van mannen en vrouwen in verschillende stadia van het bewandelen van het pad naar heiligheid, wat we de gemeenschap van de heiligen noemen. Diezelfde Communie vormt het Mystieke Lichaam van Christus dat zich uitstrekt in elke richting van ruimte en tijd. Hun heiligheid bestaat in het vrijwillig apart zetten van zichzelf om de wil van God te doen. Dat is wat het kompas van een heilige doet wijzen naar het pad dat de Logos voor de schepping uitstippelde.

Als een kudde schapen geleid door de Goddelijke Herder, wijken de heiligen af ​​van het pad van de wereld en volgen het pad van de Logos. Het doel is om de Vader te bereiken en te genieten van het leven dat Vader, Zoon en Heilige Geest delen en ons genereus aanbieden. Christus leidt ons naar een soort perfectie die de wereld eenvoudigweg niet kan geven of begrijpen. Christus geeft ons de toestand van zonen en dochters van God.

Dat heeft best interessante gevolgen. De Kerk, de kudde van Christus, marcheert naar een werkelijk doel terwijl de wereld naar het niet-bestaan ​​reist. Op een minder ingewikkelde manier gezegd: de Kerk gebouwd op de Rots die Christus is, is het enige echte in deze wereld. Alle dingen die de wereld op het zand van de tijd bouwt, zijn zo echt als een droom die bij het ontwaken zal verdwijnen.

Na verloop van tijd heeft de kerk het zaad van de leer dat ze van Jezus ontving, geopend en begon ze de praktische waarheden te ontvouwen die ons in staat stellen de reis te overleven. Dat is als het manna in de woestijn. Wij zijn een gemeenschap die in waarheid overleeft omdat die waarheid ons verbindt met Christus, die de Waarheid en de Weg is. Wat God motiveert om ons zo’n subliem geschenk te geven, is liefde . God vernieuwt onze wereld omdat Hij van ons houdt, omdat wij Zijn kinderen zijn.

Terwijl we door de wildernis wandelen zoals de oude Hebreeën deden, nodigt gehoorzaamheid aan Gods geboden uit liefde Jezus uit om Zichzelf aan ons te openbaren. Dat is het begin van een nog grotere openbaring die ons er op een dag toe zal brengen God van aangezicht tot aangezicht te leren kennen en Zijn wet in ons wezen op te nemen.