20230518 Over de ware betekenis van de andere wang toekeren

Via CFT-team, zie daar links en afbeeldingen, google translate

De ware historische betekenis van ‘de andere wang toekeren’ voor christenen in het door de Romeinen bezette Judea

8 mei 2023 Door CFT-team — 6 reacties

Een van de meest controversiële – en minst begrepen – verzen in het Nieuwe Testament is het gebod van Christus aan zijn discipelen als ze ooit op de wang worden geslagen:

“Maar ik zeg u, verzet u niet tegen het kwade; maar wie u op uw rechterwang slaat, keer hem ook de andere toe.” –Mattheüs 5:39

Zoals met de meeste verzen in de Bijbel, wordt de meeste christenen geleerd verzen uit te kiezen die bij hun eigen doeleinden passen – waarbij ze vaak volledig uit zowel de schriftuurlijke als de historische context waarin ze zijn geschreven, worden gehaald.

In feite zijn er talloze verzen , uitdrukkingen en gelijkenissen in zowel het Oude als het Nieuwe Testament waarvan de betekenis vandaag de dag nog steeds duister is omdat ze stijlfiguren en idiomen gebruikten waarvan de oorspronkelijke betekenis en context verloren is gegaan of opzettelijk is vervormd door de culturele en taalkundige veranderingen in de laatste 2000 jaar.

Dit probleem geldt vooral voor Mattheüs 5:39 – zoals de meeste moderne christenen die doordrenkt zijn van cultureel marxisme en de verderfelijke dogma’s van de oosterse mystiek – waar we gehersenspoeld zijn om subversieve buitenaardse wezens zoals de pacifist, Mahatma Gandhi, als een soort van het moderne ‘christusachtige’ icoon.

Maar Israëlieten en christelijke bekeerlingen in het Romeinse Rijk – vooral in het door de Romeinen bezette Judea – werden vaak behandeld als tweederangsburgers en subversieven – en de Romeinse soldaten behandelden hen vaak als zodanig.

De Farizeeën en Sadduceeën spanden tenslotte samen om de Romeinse autoriteiten valselijk te overtuigen dat Christus en Zijn volgelingen de Romeinen wilden omverwerpen en Christus wilden installeren als hun aardse koning van Judea – dit was duidelijk een voorbeeld van projectie, aangezien de Farizeeën Christus verwierpen omdat ze geloofden hun ware “messias” zou gewoon een andere aardse koning zijn die over de materiële wereld zou regeren – iets dat “Joden” tegenwoordig nog steeds geloven voor hun komende rabbijn / masjiach.

Hoe dan ook, christenen in de Romeinse wereld moesten heel voorzichtig te werk gaan, wetende dat ze ervan werden beschuldigd revolutionairen te zijn – en Romeinse soldaten behandelden hen vaak als zodanig.

In deze context kunnen we nu kijken naar de vermaning van Christus in Mattheüs 5:39 om “de andere wang toe te keren” wanneer hij wordt geslagen – er is een video op YouTube geplaatst (bekijk hem hier bij de link) die de historische context van dit vers uitlegt – en we hebben gecontroleerd het met andere bronnen en ontdekte dat het juist is.

In de overlevering staat het volgende :

“Toen Jezus zijn volgelingen vertelde om “ de andere wang toe te keren ” wanneer ze door een vijand in het gezicht werden geslagen, werd dat meestal geïnterpreteerd als een oproep tot christelijk pacifisme.

De betekenis was echter meer letterlijk. Jeruzalem stond onder Romeinse bezetting en volgens de Romeinse wet was het een Romeinse soldaat wettelijk toegestaan ​​om je op de wang te slaan .

Dus als je terugsloeg of de soldaat op een andere manier aanviel, zou je worden opgesloten, gestraft of zelfs gedood .

En voor een volk dat op zoek was naar onafhankelijkheid, was vermoord worden vanwege kleine geschillen niet bepaald optimaal.

De verklaring was geen argument om je vernedering in elke situatie te accepteren – of om jezelf nooit te verdedigen. Jezus zei ook tegen zijn discipelen dat ze een zwaard moesten kopen [ Lukas 22:36 ] en een beurs bij zich moesten hebben als ze op zending gingen. Onderweg zullen ze zeker struikrovers tegenkomen die veel meer doen dan ze op de wang slaan.”

Maar er is meer aan deze situatie wanneer een christen wordt geslagen door een Romeinse soldaat – zoals uitgelegd in het essay ” Over de andere wang toekeren (en hoe het niet betekent wat je denkt dat het doet) “:

“…[A] een klap op de rechterwang betekende dat de soldaat [een Israëliet] een achterhand gaf, wat een veel vernederende klap was. (met de rug van de hand)

‘Het was vernederend…. Het was wat je aan een ondergeschikte of een slaaf gaf .’ Om niet emotioneel in te storten en simpelweg de andere wang toe te keren, betekende dat de soldaat je niet nog een keer op de rechterwang kon slaan , en…’hij mag je niet slaan met zijn linkerhand, want dat is onrein voor jullie beiden. ‘

De enige optie van de soldaat was slaan met de palm van zijn hand , en ‘dit was niet de manier om een ​​slaaf te slaan’. Dit was voorbehouden aan gelijken .’ Dus, door de andere wang te geven, bevestigde de gedegradeerde persoon zijn menselijkheid in een moedige tegenbeweging – een nederige reactie, maar ook een daad van moed tegen een onderdrukkend systeem.

Ja, er is voorrang voor deze strategie in het Oude Testament, met name in Klaagliederen:

“Hij geeft zijn wang aan degene die hem slaat: hij is vervuld van smaad.” — Klaagliederen 3:30

Maar de context hier in Klaagliederen is anders – het spreekt over gedragscodes onder Israëlieten – in tegenstelling tot in Mattheüs, waar de klap waarschijnlijker wordt toegebracht door een Romeinse soldaat met de macht om je gevangen te zetten of te doden.

In de eerste duizend jaar na de bekering van de Europeanen tot het christendom, bestond er niet zo’n cultuur van christelijk pacifisme – christenen zouden niet aarzelen om hun zwaard op te pakken en hun geloof en naties te verdedigen in enkele van de meest bloedige en gruwelijke veldslagen die de wereld had. ooit getuige geweest.

Dus wat is er veranderd?

Maar dat veranderde allemaal in de 20e eeuw met de opkomst van het ersatz “ judeo-christendom ” – een gejudaïseerde, verwaterde vorm van christendom die de nadruk legde op iemands “persoonlijke relatie” met “Jezus” terwijl hij de verantwoordelijkheid van de christen verzaakte om zijn eigen natie te verdedigen en ras – dat zijn de fundamenten van het geloof.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog – en de nederlaag van de “kwaadaardige nazi’s” – werd deze traditionele christelijke verantwoordelijkheid tegenover iemands natie en ras gedemoniseerd en pathologisch – terwijl “individualisme” werd verheven tot de hoogste van de deugden – met als hoogtepunt de Universele Verklaring van 1948 van de mensenrechten , waarin stond:

“Iedereen heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst; dit recht omvat de vrijheid om van religie of overtuiging te veranderen, en de vrijheid om, alleen of in gemeenschap met anderen en in het openbaar of privé, zijn religie of overtuiging te belijden door middel van onderwijs, praktijk, aanbidding en naleving.”

Deze verhoging van persoonlijke rechten – wat ze ook zijn – boven het collectieve welzijn werd fundamenteel voor de nieuwe ideale ‘menselijke’ wereldburger – en het christendom ondervond talloze schisma’s in duizenden verschillende denominaties, die elk hun eigen weg naar “persoonlijke verlossing” volgen, ongeacht het effect daarvan op het gehele christendom en zijn Christusdragende ras.

Dit verwaterde christendom werd van de ingewanden ontdaan – gereduceerd tot door kers geplukte platitudes zoals “de andere wang toekeren” – “oordeel niet opdat je niet geoordeeld wordt” – “behandel anderen” – en simpelweg “Jezus houdt van je”.

Christenen hebben geen acht geslagen op de waarschuwing van Paulus in Efeziërs 4:5,

“Dat we voortaan geen kinderen meer zijn, heen en weer geslingerd en meegesleurd door elke wind van leer, door de list van mensen en sluwe sluwheid, waarmee ze op de loer liggen om te misleiden.”

En opnieuw in 2 Korintiërs 11:3,

“Maar ik vrees, dat hoe dan ook, zoals de slang Eva verleidde door zijn sluwheid, uw geest verdorven zou worden van de eenvoud die in Christus is.”

De eeuwige vijanden van het christendom hadden niet kunnen vragen om minder effectieve versies van het geloof die hen konden bestrijden.

Ze wisten dat het niet uitmaakt hoe ze onze christelijke naties en volkeren ondermijnen en vernietigen, dat christenen voorspelbaar “de andere wang toekeren” in plaats van terug te vechten – terwijl ze doen alsof degenen die samenzweerden om hun Messias te vermoorden nu niet alle christenen in het vizier hadden. .

Het is geen wonder dat veel blanke nationalisten die erkennen wie onze eeuwige vijanden zijn met walging naar deze ineffectieve vorm van christendom kijken – en het ronduit hebben verworpen – terwijl ze het verleden negeren toen het die vijanden nog kon neutraliseren en in toom houden.

Christus joeg de geldwisselaars met een zweep de tempel uit – en diezelfde geldwisselaars controleren nu niet alleen onze gebedshuizen – tempels van Mammon-aanbidding die in constante angst leven om hun felbegeerde 501 (c) (3) belastingvrijstelling te verliezen status “uit angst voor de Joden” die het kan wegnemen als deze geïnfiltreerde kerken uit de pas lopen .

Diezelfde geldwisselaars controleren nu niet alleen onze kerken, maar onze hele naties – maar we “keren de andere wang toe” en durven er niets aan te doen omdat ze zichzelf tenslotte God’s Chosen People™ noemen – en hebben ons ervan overtuigd dat ze onze “betere” zijn, zowel in het geloof als in materieel opzicht – en dat onze “redding” afhankelijk is van onze zegen en financiële ondersteuning.

Er is geen toekomst voor een christendom dat gescheiden is van het blanke Europese ras dat de afgelopen 2000 jaar zijn vaandeldragers is geweest – een ras dat niet zou aarzelen om Christus’ bevel te gehoorzamen om een ​​zwaard en een beurs op te pakken en zichzelf te verdedigen in plaats van ” de andere wang toekeren .”