20230510 Over klachten over joods gedrag door de eeuwen

Via De Unz-recensie, zie daar links en afbeeldingen, google translate

823 – 2023: 1200 jaar geleden: Agobards brief aan Lodewijk de Vrome over de “onbeschaamdheid van de joden”

(Ed.: ik heb er al vaker op gewezen dat “de jood” niet bestaat. Dat het woord niet in de oorspronkelijke bijbel voorkwam en dat deze aangenomen naam een verzamelnaam is. Het gaat over een maffia, een Khazarenmaffia die overal tentakels heeft en schuilt onder een parapluie van een gestolen identiteit. En die maffia heeft zijn willige helpers. Het gaat over satanisten die niet alleen onder één bepaalde groep voorkomen. Illuminatie is een verzamelnaam. De “jood” bestaat niet. Het zijn satanisten die satan dienen en over deze wereld willen regeren.)

FRANCIS GOUMAIN 17 APRIL 2023• 5.200 WOORDEN

Het is opmerkelijk dat klachten over joods gedrag door de eeuwen heen zo consistent zijn geweest, in zeer verschillende culturele en maatschappelijke tijdperken.

Twaalf eeuwen geleden, tussen 823 en 828, de werkelijke datum is niet precies bekend, richtte de heilige Agobard (769 – 840), bisschop van Lyon (Frankrijk), die ertoe bijdroeg dat zijn bisschoppelijke stad een van de centra van de Karolingische Renaissance werd, Lodewijk de Vrome (opvolger van Karel de Grote) een brief in het Latijn (Engelse vertaling hier ) met een verrassende titel:

AAN DEZELFDE KEIZER, BETREFFENDE DE ONMOGELIJKHEID VAN DE JODEN

of

OVER DE ONMOGELIJKHEID VAN DE JODEN TEGEN LOUIS DE VROME

Zie ook het artikel van Andrew Joyce ” Agobard and the Origins of the Hostile Elite ” over de uiteindelijke nutteloosheid van de brief:

Helaas voor Agobard werd hij op instigatie van de Joden voor de rechtbank gedagvaard. Bernard Bachrach merkt op dat “De Joden … krachtig werden vertegenwoordigd door een machtige pleitbezorger. Ze hadden ook invloedrijke vrienden aan het hof. … De rechtbank oordeelde niet alleen tegen Agobard, maar de keizer voegde er de persoonlijke vernedering aan toe hem op preventieve wijze uit het paleis te ontslaan. Lodewijk voorzag de Joden van een diploma met het keizerlijke zegel dat getuigde van hun overwinning.” [15]Volhardend in zijn overtuiging dat de keizer onmogelijk de kant van de Joden kon kiezen boven zijn eigen volk, bleef Agobard preken tegen de Joden houden en aan Lodewijk schrijven om zichzelf uit te leggen (zoals te zien is in de bovenstaande uittreksels uit zo’n brief). Hij hield vol dat Louis verkeerd was geïnformeerd of dat de edicten met zijn zegel vervalsingen waren. [16] Bachrach schrijft dat Agobard geloofde dat Lodewijk en andere elites aan het hof “of pionnen van Joodse belangen waren of handelden vanuit een verkeerd begrip van de situatie”. [17] Wat hij niet in overweging nam, was de mogelijkheid dat deze figuren gewillige handlangers waren van de joden, die samen een vijandige elite vormden.

Het geduld van de vijand raakte uiteindelijk op. Toen de missi dominici [gezant van de heerser] naar Lyon vertrok “met een overvloed aan pro-joodse documenten en een overvloed aan macht om het regeringsbeleid af te dwingen, vluchtte Agobard.” [18] Agobard merkte op dat vanuit zijn ballingschap “de Joden buitengewoon blij waren”. Hij voegde eraan toe dat veel van zijn metgezellen “vluchtten of zich verstopten of werden vastgehouden”. Priesters die hem trouw waren, werden bedreigd door joden en koninklijke agenten en als gevolg daarvan ‘durfden ze hun gezicht niet te laten zien’. Latere pogingen om de joodse invloed in de Frankische landen het hoofd te bieden, werden gedwongen tot meer abstracte en indirecte vormen in plaats van “zich openlijk te verzetten tegen het imperiale beleid of door de joden rechtstreeks aan te vallen”. [19]Jeffrey Cohen merkt op dat Agobard er uiteindelijk totaal niet in slaagde het Karolingisch-joodse beleid te wijzigen of de verdere ontwikkeling ervan te voorkomen. [20] Ondanks deze mislukking kwam Agobard het joodse bewustzijn binnen als een emblematische haatfiguur, waarbij de negentiende-eeuwse joodse activist en historicus Heinrich Graetz hem vergeleek met de ‘gemene Haman’ uit het boek Esther. [21] Hij werd pas uit de bittere uitgestrektheid van de joodse herinnering verdreven toen de twintigste eeuw de joden een nieuwe ‘Haman’ en een nieuw hoofdstuk in hun zelfgeschreven geschiedenis met tranen in de ogen schonk.

Het hier geschetste verhaal is om een ​​aantal redenen belangrijk in de geschiedenis van het joodse vraagstuk. De eerste is dat het een heel vroeg West-Europees voorbeeld is van niet-religieuze belangenconflicten, waarmee ik bedoel dat hoewel we twee religieuze gemeenschappen met elkaar in confrontatie zien, de basis voor die confrontatie niet geworteld is in het spirituele. Zoals Jeffrey Cohen toegeeft, kwamen Agobards ‘bekende klachten over de joden nauwelijks neer op een systematische theologische uiteenzetting‘. In plaats van theologie behandelen zijn klachten ‘een reeks specifieke, praktische kwesties’. [22]Deze “specifieke, praktische kwesties” hadden betrekking op joodse vijandigheid jegens Europeanen, het misbruik van Europeanen door joden en de omvang van joodse rijkdom, privileges, bescherming en politieke invloed in Europese samenlevingen. Deze kwesties, meer dan de vermeende ‘vooroordelen’, ‘neuroses’ of ‘religieuze pathologieën’ die door joodse intellectuelen worden geponeerd, zijn al meer dan duizend jaar de eeuwige elementen die ten grondslag liggen aan het joodse vraagstuk. Ze lokten een volledig rationele reactie uit – Europese pogingen om terug te vechten, of, zoals het uiteindelijk bekend zou worden, ‘antisemitisme’.

Misschien wel het belangrijkste aspect van het verhaal van Agobard is dat het de oorsprong blootlegt van een van de meest ongemakkelijke aspecten van de joodse invloed: de afhankelijkheid van samenwerking met onze eigen elites. Alleen door een symbiotische relatie aan te gaan met onze eigen corrupte heersers, kunnen Joden volledige toegang krijgen tot de macht en straffeloosheid bij het uitoefenen ervan. Als zodanig zouden we moeten groeien in het inzicht dat het beantwoorden van de Joodse Vraag noodzakelijkerwijs inhoudt dat we moeten afrekenen met de vraag hoe we onszelf besturen en met welke kwalificaties we onze elites selecteren. Als blanken een zwak gevoel voor etnocentrisme en een hoog gevoel voor individualisme hebben (zeker in vergelijking met joden en andere niet-blanken), dan zou dit een discussie moeten uitlokken over hoe we het lot van onze heersers of regeringen aan ons volk kunnen binden. In oude tijden,Ynglinga Saga ). Het lot van de koning was letterlijk verbonden met het volk – als het volk zou lijden, zou de koning meer lijden dan wie dan ook. Naarmate de tijd verstreek, raakten koningen genesteld in hun hiërarchie, hun paleizen steeds groter en steeds verder weg. Toen kwamen de parlementen en de politici, ook zij raakten steeds verder verwijderd van de behoeften van de massa’s en de richting van hun belangen. Verantwoording in alle gevallen werd teruggebracht tot niets.

Deze brief wordt door de geleerden beschouwd als “De eerste getuigenis met betrekking tot de ontvoering van kinderen door Joodse kooplieden die actief waren in de handel die naar Arabisch Spanje stroomde”, zoals het werd verwoord door Ariel Toaff, professor Middeleeuwse en Renaissancegeschiedenis aan Bar-Ilan. Universiteit in Israël, die in zijn boek Blood Passover ( p. 189) stelt dat:

De eerste getuigenis met betrekking tot de ontvoering van kinderen door joodse kooplieden die actief waren in de handel die naar Arabisch Spanje stroomde, komt tot ons in een brief van Agobard, aartsbisschop van Lyon in de jaren 816-840. De Franse prelaat beschrijft de verschijning in Lyon van een christelijke slaaf, ontsnapt uit Cordoba, die vierentwintig jaar eerder was ontvoerd van een Leonese joodse koopman, toen hij nog een kind was, om te worden verkocht aan de moslims van Spanje. Zijn metgezel tijdens de vlucht was een andere christelijke slaaf die een soortgelijk lot had ondergaan nadat hij zes jaar eerder was ontvoerd door joodse kooplieden in Arles. De inwoners van Lyon bevestigden deze beweringen en voegden eraan toe dat er datzelfde jaar nog een andere christelijke jongen door Joden was ontvoerd om als slaaf te worden verkocht. Agobard besluit zijn rapport met een opmerking van algemene aard; dat deze gevallen niet als op zichzelf staande gevallen werden beschouwd, omdat de joden in de dagelijkse praktijk doorgingen met het verwerven van christelijke slaven voor zichzelf en hen bovendien onderwerpen aan “zodanige schande dat het op zichzelf gemeen zou zijn om ze te beschrijven”.

Wat voor soort afschuwelijke “infamies” Agobard precies bedoelt, is niet duidelijk; maar het is mogelijk dat hij meer verwees naar castratie dan naar besnijdenis. Liutprando, bisschop van Cremona, verwees in zijn Antapodosis, naar verluidt geschreven in ongeveer 958-962, naar de stad Verdun als de belangrijkste markt waar joden jonge slaven castreerden die bestemd waren voor verkoop aan de moslims van Spanje. In dezelfde periode benadrukten ook twee Arabische bronnen, Ibn Haukal en Ibrahim al Qarawi, dat de meerderheid van hun eunuchen afkomstig was uit Frankrijk en door Joodse kooplieden naar het Iberisch schiereiland werden verkocht. Andere Arabische schrijvers noemden Lucerna, een stad met een joodse meerderheid, halverwege Cordoba en Malaga in Zuid-Spanje, een andere belangrijke markt.

Gedurende deze periode kwamen joodse kooplieden uit de steden in de vallei van de Rhône, Verdun, Lione, Arles en Narbonne, naast Aquisgrana, de hoofdstad van het rijk in de tijd van Lodewijk de Vrome [Lodewijk I]; en, in Duitsland, uit de centra van de vallei van de Rijn, uit Worms, Magonza en Magdeburg; in Beieren en Bohemen, uit Regensburg en Praag – waren actief op de belangrijkste markten waar slaven (vrouwen, mannen, eunuchen) door joden te koop werden aangeboden, soms nadat ze hen uit hun huizen hadden ontvoerd. Vanuit christelijk Europa werd de menselijke koopwaar geëxporteerd naar de islamitische landen Spanje, waar een levendige markt was. De castratie van deze slaven, vooral kinderen, verhoogde hun prijzen en was ongetwijfeld een lucratieve en winstgevende praktijk

Ariel Toaff betoogt dat deze ontvoeringen aan de oorsprong liggen van de opkomst van het stereotype rituele moord (en misschien van onze moderne adrenochrome stedelijke legendes).

Dat het christelijke Europa van de middeleeuwen de joden vreesde, staat vast. Misschien gaat de wijdverbreide angst dat joden samenzweerden om kinderen te ontvoeren en hen aan wrede rituelen te onderwerpen, zelfs vooraf aan de verschijning van stereotiepe rituele moord die in de 12e eeuw lijkt te zijn ontstaan. Wat mijzelf betreft, ik geloof dat serieus moet worden overwogen dat deze angst grotendeels verband hield met de slavenhandel, vooral in de 9e en 10e eeuw, toen de joodse rol in de slavenhandel de overhand lijkt te hebben gehad.

Hoe het ook zij, Toaff durft de titel van de brief niet te noemen en dus zouden we de rest gemakkelijk kunnen missen. Het is de moeite waard om het volledig te citeren, de ziedende toon die geen moment hapert.

Wie bijvoorbeeld denkt dat “Democratie altijd niets anders was dan het scherm voor de joodse dictatuur (Louis-Ferdinand Céline, Bagatelles pour un massacre [1937], éd. Denoël, 1937, p. 51) zal twee keer moeten nadenken : de nabijheid en de medeplichtigheid van de joden aan de macht worden al als zodanig aan de kaak gesteld in de brief van Agobard – in een tijd die niet bepaald democratisch was.

In een kort artikel over Jeune Nation , 1917: le Rond-point Poincaré , kan worden gezien, door enkele fragmenten uit zijn memoires te citeren, hoe gemakkelijk Raymond Poincaré (president van de Franse Republiek, 1913-1920) contact kon opnemen met Rothschild en de leden van de kerkenraad terwijl het secularisme van de Republiek hem verbood bisschoppen te ontmoeten. Er is dus niets nieuws onder de zon sinds Agobard. Het enige verschil, strikt genomen, is het feit dat in het verleden, zo nu en dan, de koningen en keizers stappen zouden ondernemen die naar de huidige democratische maatstaven als antisemitisch zouden worden beschouwd – bijvoorbeeld een brand op de brandstapel tijdens de inquisitie.

En last but not least verrassing, Kosher slachten was al een gevoelig punt in de tijd van Agobard, het vlees dat door de Joden als onrein werd beschouwd en verkocht werd aan de Christenen: hetzelfde gebeurt vandaag, de heiden verplichtend om vlees te eten van een rituele slachting die volgens hen niet voldoen aan de normen van de joodse religieuze wet.

Dus hieronder de brief in zijn volle omvang, zowel in het Engels als in het Latijn. (De brief is hier in het Latijn en het Frans te vinden: Abogard : LETTRE A LOUIS LE PIEUX SUR L’INSOLENCE DES JUIFS (remacle.org)

In het Engels: Internet History Sourcebooks Project (fordham.edu )

Over de onbeschaamdheid van de joden aan Lodewijk de Vrome

Aan zijn meest christelijke, oprecht vrome en altijd verheven keizer Lodewijk, de meest fortuinlijke triomfantelijke overwinnaar in Christus, Agobard, de meest terneergeslagen van al uw dienaren.

Toen de almachtige God – die vóór de tijd zelf wist en voorbestemd had dat u een vrome rector zou zijn in deze echt veeleisende tijden – uw voorzichtigheid en ijverige religie verhief boven de andere stervelingen van uw tijd, lijdt het geen twijfel dat u voorbereid was als een remedie voor de gevaarlijke tijden waarover de apostel spreekt: In de laatste dagen zullen de gevaarlijke tijden aanbreken, en er zullen mannen zijn die van zichzelf houden, hebzuchtig, opgeblazen, enz. [2 Timoteüs 3:1-2] ​​en die, hoewel ze de schijn van vroomheid hebben, de kracht ervan tenietdoen. [2 Timoteüs 3:5] Van tijden als deze mag niets meer worden verwacht dan wat al is gezien, behalve de vrijlating van Satan en het publiekelijk vertrappen van de heilige stad voor de veertig -twee maanden, die zullen plaatsvinden door het hoofd van alle onrechtvaardigen, de Antichrist.[vgl. Apocalyps 11:2]

Daarom, aangezien dit de gang van zaken is, smeek ik uw meest rustige lankmoedigheid dat u uw meest geduldige oor leent voor de woorden waarmee ik, de minste van uw dienaren, het hoogst noodzakelijk acht om uw allerheiligste bezorgdheid over een dergelijke zaak te vermanen. vitale aangelegenheid, een aangelegenheid die of uniek of vooral een aangelegenheid is waaraan uw bestuur meer dan alle anderen hulp zou moeten bieden.

Als ik mijn verhaal over de zaak zou kunnen voortzetten terwijl ik de namen van de verantwoordelijke partijen in stilte zou doorgeven, zou ik dat graag doen. Maar omdat het niet kan, vertrouw ik mezelf toe aan uw goedheid en geduld terwijl ik mezelf overgeef aan de gevaren en u informeer over wat rampzalig is om in stilte voorbij te gaan. Daar kwamen Gerric en Frederick die werden voorafgegaan door Evrard,[1] uw agenten (missi) die in feite nog niet uw wil volledig deden maar namens een ander handelden. Ze toonden zich vreselijk voor de christenen en zachtaardig voor de joden, vooral in Lyon, waar ze een vervolgingsfractie (pars persecutionis) tegen de kerk oprichtten en ze brachten de kerk tot veel gekreun, zuchten en tranen.

Omdat deze vervolging in de eerste plaats rechtstreeks tegen mij gericht was, zou ik niet het hele verhaal moeten vertellen, tenzij misschien uw meest milde bezorgdheid het zou willen weten. Maar als uw vriendelijkheid het toelaat, zal ik er kort over beginnen, voor zover het schadelijk was voor de Kerk van Christus.

Toen de Joden voor het eerst arriveerden, gaven ze me een bericht in jouw naam en nog een bericht aan de man die het district Lyon bestuurt in plaats van de graaf; [dit bericht] beval hem om hulp te bieden aan de Joden tegen mij. We geloofden absoluut niet dat dergelijke berichten voortkwamen uit uw oordeel, hoewel ze werden voorgelezen in uw heilige naam en verzegeld met uw ring. De Joden begonnen te woeden met een zekere verfoeilijke onbeschaamdheid en dreigden dat we zouden worden gekweld door de agenten die ze hadden aangetrokken om wraak te nemen op de christenen. Na hen arriveerde Evrard en herhaalde hetzelfde en zei dat uwe majesteit echt boos op mij was vanwege de Joden. Toen arriveerden de bovengenoemde agenten, met in hun handen een belastingwet (?) (stipendialis tractoria) en een capitularium van sancties die volgens ons niet bestaan op uw bevel.

Om deze redenen waren de joden buitengewoon verheugd en de christenen bedroefd – en niet alleen degenen die vluchtten of zich verstopten of werden vastgehouden, maar ook de rest die het zag of hoorde. Vooral omdat de mening van de Joden zo werd bevestigd, begonnen ze oneerbiedig tot de christenen te prediken wat ze behoorden te geloven en vast te houden, waarbij ze openlijk de Here God en onze Heiland Jezus Christus lasterden. Deze perversiteit werd versterkt door de woorden van uw agenten die bepaalde mensen in de oren fluisterden dat de Joden niet afschuwelijk zijn, zoals velen denken, maar dierbaar zijn in uw ogen en omdat sommige van hun mensen zeiden dat ze als beter worden beschouwd dan Christenen.

Ik, uw onwaardige dienaar, was in feite [destijds] niet in Lyon, maar was ver weg voor de zaak van de monniken van Nantuadensium, die onderling vochten vanwege een zekere rivaliteit. Desalniettemin stuurde ik onze agenten met een korte brief naar die mannen [waarin ik zei] dat ze moesten bevelen wat ze maar wilden en dat we zouden gehoorzamen aan wat ze hadden opgedragen. Maar we kregen geen toegeeflijkheid van hen. Bijgevolg durfden sommige van onze priesters, die ze bij naam bedreigden, hun gezicht niet te laten zien.

We hebben deze dingen geleden van de aanhangers van de Joden en om geen andere reden dan dat we tot christenen predikten dat ze geen christelijke slaven aan hen moesten verkopen; dat ze deze Joden niet zouden moeten toestaan ​​christenen aan Spanje te verkopen, noch hen als betaalde bedienden te bezitten, anders zouden christelijke vrouwen de sabbat met hen vieren, op zondag werken, met hen eten tijdens de vastentijd, en hun betaalde bedienden op deze dagen vlees eten; en dat geen enkele christen door joden geofferd en geslacht vlees mag kopen en aan andere christenen mag verkopen; en dat ze hun wijn of andere soortgelijke dingen niet mogen drinken. [mijn nadruk]

Want het is de gewoonte van de Joden dat wanneer ze een dier slachten om te eten en het doden met drie sneden zodat het niet gewurgd wordt, als de lever beschadigd lijkt te zijn wanneer de ingewanden worden geopend, of als een long zich aan de zijkant vastklampt of de adem blaast het op, of er wordt geen gal gevonden, en andere dergelijke dingen, het vlees wordt door de Joden als onrein beschouwd en aan de christenen verkocht en dit vlees wordt met de beledigende uitdrukking “christelijke beesten” (christiana pecora) genoemd. Wat betreft het bloed dat de joden beiden als onrein beschouwen en alleen gebruiken om het aan christenen te verkopen: als het ergens in de aarde zou vloeien, zelfs in een vuile plaats, dan halen ze het snel uit de grond en doe het in een vat om te bewaren. En wat betreft hoe ze andere dingen doen die smaad waardig zijn met betrekking tot het bloed,

Dat de joden Jezus Christus en de christenen dagelijks vervloeken in al hun gebeden onder de naam “Nazareners”, getuigt niet alleen de gezegende Hiëronymus, die schrijft dat hij hen goed kende en in hun huid zat,[2] maar veel joden dragen ook getuige hiervan. Over deze kwestie sprak ik, ter wille van het voorbeeld, op de volgende manier tot de christenen: Als er een man is die trouw is en een minnaar van zijn ouderling en heer en hij voelt dat iemand de vijand, lasteraar, lasteraar en een bedreiging voor hem, hij wil niet de vriend, tafelgenoot of deelgenoot van zijn eten van deze man zijn. Maar als hij [de vriend van deze man, enz.] zou zijn en zijn ouderling en heer dit vernemen, zou [de heer] oordelen dat de man hem niet trouw was. En daarom, aangezien we weten dat de Joden godslasteraars zijn en mannen die, om zo te zeggen, de Here God Christus en zijn christenen vervloeken,Voor de rest, omdat ze onder ons leven en we niet slecht tegen hen mogen zijn, noch in strijd met hun leven, gezondheid of rijkdom mogen handelen, laten we ons houden aan de regel (modus) die door de kerk is uitgevaardigd. De manier waarop we voorzichtig of menselijk tegenover hen moeten zijn, is helemaal niet duister maar is duidelijk uiteengezet. [mijn nadruk)

Meest vrome heer, ik heb slechts een paar van de vele dingen genoemd over de trouweloosheid van de Joden, onze vermaning en de kwetsing van het christendom die plaatsvindt door de aanhangers van de Joden, aangezien ik niet weet of [dit nieuws] kan zelfs onder uw aandacht komen. Niettemin is het absoluut noodzakelijk dat uw vrome bezorgdheid weet hoe het christelijk geloof op bepaalde manieren door de joden wordt geschaad. Want als ze liegen tegen eenvoudige christenen en opscheppen dat ze je dierbaar zijn vanwege de aartsvaders; dat ze eervol je zicht binnenkomen en verlaten; dat de meeste excellente mensen hun gebeden en zegeningen verlangen en bekennen dat ze wensten dat ze dezelfde auteur van de wet hadden als de Joden; als ze zeggen dat uw raadgevers omwille van hen tegen ons in opstand komen, omdat wij christenen verbieden hun wijn te drinken; wanneer, terwijl ze dit proberen te claimen, scheppen ze op dat ze van christenen vele, vele ponden zilver hebben ontvangen uit de verkoop van wijn en kunnen ze er niet achter komen, nadat ze de canons hebben doorgenomen, waarom christenen zich zouden moeten onthouden van hun eten en drinken; wanneer ze bevelen produceren die met gouden zegels in uw naam zijn ondertekend en woorden bevatten die naar onze mening niet waar zijn; wanneer ze mensen vrouwenkleding laten zien alsof ze door uw verwanten of matrones van de paleizen naar hun vrouwen zijn gestuurd; wanneer ze uiteenzetten over de glorie van hun voorvaderen; wanneer ze, in strijd met de wet, nieuwe synagogen mogen bouwen – [wanneer dit allemaal gebeurt] bereikt het zelfs het punt waarop naïeve christenen zeggen dat de Joden beter tot hen prediken dan onze priesters. En dit was met name het geval toen de bovengenoemde agenten bevalen dat de markten die gewoonlijk op zaterdag plaatsvinden, moesten worden verplaatst om te voorkomen dat [de Joden] sabbatsviering zou worden belemmerd, en ze lieten [de Joden] kiezen op welke dagen ze vanaf dat moment naar de markt moesten gaan. op, bewerend dat dit geschikt was voor het nut van de christenen vanwege de zondagsvakantie. Uiteindelijk bleek het voor de joden nutteloos te zijn, aangezien degenen die dichtbij zijn, omdat ze op zaterdag het nodige voedsel kopen, de zondag vrijer besteden aan de viering van de mis en aan de prediking, en degenen die van ver komen op ter gelegenheid van de markt, de avond- en ochtenddiensten bijwonen nadat de misviering is opgedragen en met opbouw naar huis terugkeren. en ze lieten [de joden] kiezen op welke dagen ze vanaf dat moment naar de markt moesten, bewerend dat dit vanwege de zondagsvakantie in het voordeel van de christenen uitkwam.

Nu dan, als het uw welwillende goedheid zou behagen om te luisteren, laat ons dan zeggen wat de kerken van de Galliërs en hun rectoren, zowel koningen als bisschoppen, zouden moeten houden aangaande de scheiding van de twee religies, namelijk die van de kerk en die van de joden, en wat ze op schrift moeten doorgeven en aan het nageslacht moeten nalaten om te worden onderhouden, en hoe het in overeenstemming is met gezag, dat zijn de Handelingen van de Apostelen en ontleent zijn oorsprong aan het Oude Testament. Hieruit blijkt hoe verfoeilijk vijanden van de waarheid moeten worden beschouwd en hoe ze erger zijn dan alle ongelovigen, zoals de goddelijke Schrift leert, en wat voor onwaardige dingen ze denken over God en hemelse zaken. We hebben al deze dingen met onze broeders besproken en hebben [deze geschriften] gestuurd om te worden gepresenteerd aan uw meest uitgebreide excellentie.

Nadat het voorgaande briefje was gedicteerd, arriveerde een zekere man uit Cordoba, vluchtend uit Spanje. Hij zei dat hij als kleine jongen 24 jaar eerder door een zekere Jood uit Lyon was gestolen en verkocht, en dat hij dit jaar was gevlucht met een andere jongen uit Arles die zes jaar eerder eveneens door een Jood was gestolen. Toen we degenen zochten die bekend waren bij de man die uit Lyon kwam en ze vonden, zeiden sommigen dat anderen waren gestolen door dezelfde Jood, anderen gekocht en verkocht, en dat dit jaar nog een jongen was gestolen en verkocht door een Jood. Op dat moment werd ontdekt dat veel christenen door christenen worden verkocht en door joden worden gekocht en dat er door hen veel onuitsprekelijke dingen worden begaan die te smerig zijn om op te schrijven. [mijn nadruk]

(Heruitgegeven uit The Occidental Observer met toestemming van de auteur of vertegenwoordiger)