20230427 Over slavernij

Via MONOMAKHOS, zie daar links en afbeeldingen, google translate

De waarheid over slavernij: een Russisch perspectief 19 juni 2020 door GShep

Weinig mensen realiseren zich dat de term slaaf zijn oorsprong vindt in het woord slav. De Slaven, die een groot deel van Oost-Europa bewoonden, werden in de negende eeuw na Christus door de moslims van Spanje als slaven meegenomen. In het Arabisch is het woord voor slaaf s’qaliba ; in het Grieks is het sklavos . Je hoeft geen etymoloog te zijn om de oorsprong van deze woorden te kennen.

De realiteit is dat het eigendom van andere mensen niet uniek is voor zwarte Afro-Amerikanen. Het maakt deel uit van de geschiedenis van elk ras en er zijn zelfs voorbeelden van in ons eigen land. Hoewel sommigen zouden beweren dat de contractarbeid van de Ieren bijvoorbeeld geen ‘slavernij’ was, zouden maar weinigen zo ver gaan om te suggereren dat ze om dezelfde redenen niet even slecht werden behandeld onder identieke omstandigheden. Ze waren.

Volgens anekdotische informatie uit de Antebellum-periode kregen blanke immigranten meestal de voorkeur boven zwarte mannen wanneer er slopende arbeid was betrokken in de havens van Baltimore of New Orleans, omdat eigenaren een “investering” in zwarte slaven hadden die ze niet wilden verspillen. Dus ja, blanken werden vaak als slaven behandeld. En niet alle zwarte mensen in Amerika waren slaven. (We mogen ook niet vergeten dat de Ashanti-natie van Afrika een van de rijkste volkeren op aarde werd vanwege hun zeer lucratieve betrokkenheid bij de slavenhandel.

Het onderscheid maken dat contractarbeiders volgens de wet als mensen werden beschouwd en Afrikaanse slaven niet, houdt geen steek. Beiden werden verschrikkelijk behandeld. Zoals met de meeste dingen, is de waarheid lang niet zo ongerept, aangezien sommige vrij waren en andere niet.

Wat echter waar is, is dat het hebben van een bepaalde huidskleur geen criterium is om te bepalen wie wel en geen afstammeling was van de betreurenswaardige toestand die bekend staat als “slavernij”, dwz het kopen en verkopen van mensen.

Het mag ook niet worden gebruikt als excuus om andere mensen slecht te behandelen. We zijn moderne ‘slaven’ geworden van een mythe die plunderingen, geweld en asociaal gedrag rechtvaardigt dat de structuur van onze natie bedreigt. Geloof je me niet? De CEO van Chick-fil-A, Dan Cathy, zei gisteren dat we ons niet te veel moeten concentreren op de fysieke vernietiging van eigendommen (dit nadat verschillende van zijn eigen winkels waren gesloopt!). In plaats daarvan moeten we rekening houden met de vergoedingen van de relschoppers. En toen ging hij op zijn knieën zitten en poetste de schoenen van een of andere zwarte beroemdheid naast wie hij zat.

Dit is niets minder dan krankzinnigheid . Echte slaven hadden echte meesters aan wie ze verantwoording moesten afleggen – of fysieke gevolgen moesten ondergaan. Cathy is een slaaf van een waanidee; een onwerkelijkheid. Zijn meester is een fantoom. Toch is hij in hoge mate een slaaf; hij is ook een verdomde dwaas.

Zoals pater Joseph Gleason hieronder aangeeft, hoeft dit niet het geval te zijn en is het ook niet het geval in de Kerk. Neem even de tijd om het te lezen.

[Noot van de redactie: er is iets vreemds gebeurd met dit bericht. De auteur van dit uitstekende stuk is pater Joseph Gleason, niet pater Patrick Gleason.]

Akkoord. We moeten het dus hebben over ras, over het beoordelen van mensen louter op basis van hun huidskleur. Ik ben een orthodoxe priester en ik geef toe dat ik een erg trage leerling ben geweest, maar met alle recente gebeurtenissen heb ik eindelijk het licht gezien. Dit is een zeer ernstige kwestie en ik realiseer me nu dat ik niet genoeg heb gedaan – persoonlijk – om ertegen te vechten.

Slavernij was wijdverspreid, totdat het in de jaren 1860 werd afgeschaft. En vandaag zijn er miljoenen mensen die afstammelingen zijn van deze slaven. Letterlijk miljoenen van hen zijn tegenwoordig lid van de orthodoxe kerk.

We moeten ook onthouden hoeveel heiligen van de orthodoxe kerk in de geschiedenis slaven zijn geweest. Dit zijn godvrezende christelijke mensen die het misbruik en de vernedering van de slavernij hebben doorstaan ​​en jarenlang hebben geleden onder de zweepslagen van harde leermeesters. Toch veroordeelden ze niet. Ze klaagden niet. Ze volgden Christus getrouw en nederig, zonder te verwachten dat ze hun beloning hier op aarde zouden ontvangen, wetende dat hun volledige beloning pas later zou worden ontvangen, bij de opstanding.

Deze orthodoxe heiligen die slaven waren, en ook de miljoenen orthodoxe christenen vandaag de dag die afstammelingen zijn van slaven, zijn onze broeders en zusters. Zij maken deel uit van het Lichaam van Christus. We moeten dus stoppen ze als tweederangsburgers te behandelen!

Nu, voor alle duidelijkheid, om er zeker van te zijn dat ik niet verkeerd begrepen wordt, is het belangrijk voor mij om dit te benadrukken: de mensen over wie ik het heb zijn blank.

Zie je, de slavernij werd in de jaren 1860 in Rusland afgeschaft, vier jaar voordat het in Amerika werd afgeschaft. En vóór die tijd werden letterlijk miljoenen onschuldige, blanke, christelijke Russen onderworpen aan lijfeigenen – slaven.

Ik heb een Russische vriendin genaamd Irina, die in Amerika woont, en zij is de directe afstammeling van een slaaf. Ze zei dat haar overgrootmoeder net iets minder gewaardeerd werd dan een jonge geit. Kun je je voorstellen hoe vernederend het zou zijn om te weten dat mensen een geit hoger waardeerden dan je eigen grootmoeder? Hoe pijnlijk zou dat zijn als je daarmee te maken zou krijgen als onderdeel van je eigen familiegeschiedenis?

Er leven tegenwoordig letterlijk miljoenen mensen in Rusland, die afstammelingen zijn van slaven, net als Irina. We moeten ze respect tonen, want zelfs vandaag de dag tonen ze ongelooflijke niveaus van eer, kracht en geloof.

Ze bouwen kerken, ze steken ze niet in brand.

Ze beginnen bedrijven, ze vernielen ze niet.

Ze handhaven wet en orde, maken er geen spot mee.

In plaats van te rellen, bidden ze.

In plaats van te klagen, zeggen ze dank.

In plaats van in protesten door steden te marcheren, marcheren ze in kruisprocessies rond kloosters.

In plaats van mensen te zoeken die ze de schuld kunnen geven, zoeken ze mensen die ze kunnen helpen.

In plaats van betalingen te eisen voor het verleden, werken ze aan een betere toekomst.

In plaats van andere mensen arrogant te vragen om op hun knieën te gaan en voor hen te buigen, zijn zij degenen die hun knieën voor Christus buigen, berouw hebben van hun eigen zonden en Zijn voorbeeld volgen.

En de orthodoxe heiligen die slaven waren! Er is St. Andreas van Constantinopel, St. Emilianos van Bulgarije, St. Mozes de Hongaar, St. Callistus, St. Bonifatius. . . Ze waren allemaal slaven.

En Sint Patrick!

Dat is juist . . . de heilige geliefd bij Ieren over de hele wereld. . . Elke keer dat St. Patrick’s Day rondrent, viert en eert u een blanke man die jaren van zijn leven als slaaf heeft doorgebracht.

Dit zijn de mensen die we eren. Dit zijn de mensen naar wie we opkijken. Ze waren christenen, ze waren slaven en ze waren blank.

Dus leg me alsjeblieft uit, waarom zou ik me schamen voor de kleur van mijn huid? Waarom zou ik mijn excuses moeten aanbieden voor het zogenaamde “witte privilege”?

Was het wit privilege dat miljoenen Russen honderden jaren lang in lijfeigenschap en slavernij dreef?

Was het wit privilege dat de Ieren tot slaaf maakte?

Was het wit privilege dat Will Smith tot een van Amerika’s best betaalde acteurs van dit moment maakte?

Als je kijkt naar de twintig best betaalde professionele atleten ter wereld, dan is de meerderheid zwart. Komt dat door wit privilege?

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie begaan zwarten veel vaker gewelddadige misdaden tegen blanken dan blanken zulke misdaden plegen tegen zwarten. Is dit een voorbeeld van wit privilege?

12% van de Amerikaanse bevolking is zwart. 11% van het Congres is zwart. 11% van het Hooggerechtshof is zwart. En gedurende de 41 jaar van mijn leven tot nu toe, heeft 19% van die jaren een zwarte Amerikaanse president gehad. Is dit een bewijs van wit privilege?

Was het wit privilege dat Ilhan Omar in het Congres bracht, Clarence Thomas in het Hooggerechtshof en twee keer dat Barack Obama tot president van de Verenigde Staten werd gekozen?

Was het in de eerste plaats het blanke privilege dat zwarten als slaaf verkocht? Nee, dat was het niet! In Afrika ontvoerden zwarten andere zwarten en verkochten ze vervolgens als slaaf.

En wat is erger, kopen of dealer zijn? een koper zijn, of degene zijn die ze in de eerste plaats heeft ontvoerd?

In de drugswereld, wat is erger, een gebruiker of een drugsdealer? Gebruiker zijn is slecht en kan u in de problemen brengen. Maar drugsdealer zijn is veel serieuzer en levert een langere gevangenisstraf op. Dus als het om slavernij gaat, waarom richten we ons dan alleen op de gebruikers, terwijl we de dealers hun gang laten gaan?

En dit – dit is een van de vele manieren waarop je kunt zien dat BLM, als beweging, onwetend of hypocriet is. Waarom vragen ze de zwarten in Afrika niet om op hun knieën te gaan en zich te verontschuldigen voor het feit dat hun voorouders mensen hebben ontvoerd en als slaaf hebben verkocht?

Of ze zijn onwetend en kennen de geschiedenis niet, of ze kennen de geschiedenis wel, en het zijn gewoon huichelaars die het verdoezelen. Welke is het?

Omdat het een gewoon feit is: BLM eist niets van zwarten in Afrika. BLM zegt niet tegen Afrikanen dat ze op hun knieën moeten gaan, en ze zeggen niet dat ze zich moeten verontschuldigen. De enige mensen die ze terroriseren zijn blanken, en de enige reden dat ze het doen is vanwege onze huidskleur.

Als ze nu consistenter worden, neem ik ze misschien wat serieuzer. Als ze Afrikaanse zwarten beginnen te vragen op hun knieën te gaan en zich te verontschuldigen, dan zullen ze niet zo hypocriet kijken als ze blanken vragen hetzelfde te doen.

Zoals ik al eerder zei, deze orthodoxe heiligen die slaven waren, en ook de miljoenen orthodoxe christenen vandaag de dag die afstammelingen zijn van slaven, zijn onze broeders en zusters. Zij maken deel uit van het Lichaam van Christus. We moeten dus stoppen ze als tweederangsburgers te behandelen!

Geen van de zwarten in het huidige Amerika is ooit slaaf geweest, en geen van de blanken in het huidige Amerika heeft er ooit een gehad. Mijn voorouders woonden in Kansas en Michigan en hadden nooit slaven. Een aantal zwarten in Amerika stamt niet af van slaven, omdat ze in de afgelopen decennia naar Amerika zijn gekomen, lang nadat de slavernij was afgeschaft. En veel blanken in Amerika zijn afstammelingen van slaven, omdat veel van de blanken in Amerika Slavische immigranten zijn, uit Rusland, Oekraïne, Servië en andere aangrenzende landen. Dus gaan we met al deze feiten rekening houden en er een eerlijk speelveld van maken? Of blijven we mensen gewoon haten omdat ze blank zijn, en ze alleen maar beoordelen op basis van hun huidskleur?

Je hoeft je nergens voor te schamen. Je hebt de huidskleur die God je heeft gegeven. Wees dankbaar! Bied niemand je excuses aan voor je huidskleur. Ga niet op je knieën vanwege je huidskleur.

Wees dankbaar voor de grote erfenis die talloze medechristenen de afgelopen 2000 jaar hebben nagelaten. Miljoenen van hen waren blanken die zelf slavernij hebben doorstaan. En velen van hen werden zelfs heiligen.

Sta rechtop, houd je hoofd hoog, wees dankbaar voor deze positieve erfenis en schaam je niet.

Want je hoeft je nergens voor te schamen.

Je hoeft je nergens voor te verontschuldigen.

Bron

lees ook bij winterwatch