20230407 Over onze zonde en over waar het kruis om draait

van remnantradio.org, google translate

Wat is ZONDE? door Pelgrim 15-02-20

De oorsprong van de zonde

Nu was de slang sluwer dan al het gedierte van het veld dat de Here God had gemaakt. En hij zei tegen de vrouw: “Heeft God inderdaad gezegd: Je mag van geen enkele boom in de tuin eten?”

De vrouw zei tegen de slang: “Van de vrucht van de bomen in de tuin mogen we eten, maar van de vrucht van de boom die in het midden van de tuin staat, heeft God gezegd: Je mag er niet van eten of aanraken.” , of je gaat dood.”

De slang zei tegen de vrouw: “Je zult zeker niet sterven! Want God weet dat op de dag dat je ervan eet, je ogen geopend zullen worden, en je zult als God zijn, kennend goed en kwaad.”

Toen de vrouw zag dat de boom goed was om van te eten, en dat hij een lust voor het oog was, en dat de boom begeerlijk was om wijs te maken, nam ze van de vrucht en at; en zij gaf ook aan haar man met haar, en hij at (Genesis 3:1-6, NASB). ( Ed.: New American Standard Bible)

Genesis 3 legt het menselijke dilemma uit. Alle problemen in het universum – fysieke problemen, spirituele problemen, morele problemen, sociale problemen, economische problemen, politieke problemen – vinden hun oorsprong in de gebeurtenissen in dit historische verslag.

Toen God Zijn volmaakte schepping voltooide, was het “zeer goed”.Er was geen kwaad, geen wanorde, geen chaos, geen conflict, geen pijn, geen onenigheid, geen ziekte, geen achteruitgang, geen dood. Maar nu leven we ons hele leven in een voortdurende strijd met al die dingen. Eerlijk gezegd is alles in onze wereld nu allesbehalve goed.

Zonde treft ons allemaal.

Toen Adam en Eva God ongehoorzaam waren, kwam de zonde onze wereld binnen en ging alles van heel goed naar heel slecht.

De Bijbel zegt in Romeinen 5:12: “Door één mens (Adam) is de zonde de wereld binnengekomen, en door de zonde de dood, en zo heeft de dood zich uitgebreid tot alle mensen, omdat allen gezondigd hebben” . We zijn allemaal voortgekomen uit Adam en Eva, dus erfden we wat theologen de erfzonde noemen.

Toen Adam zondigde, bracht hij de dood over zichzelf en alle anderen. Romeinen 3:23 zegt: “Want allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God” . Er is nog een ander aspect aan zonde: de beproeving.

Adams zonde had niet alleen invloed op het morele leven van de mensheid; het had ook invloed op de grond, het materiële universum. Romeinen 8:22 zegt: “Want we weten dat de hele schepping samen kreunt en pijn lijdt tot nu toe.” onder deze aandoening.

De reden dat er sprake is van desintegratie en dood in het universum gaat helemaal terug tot Genesis 3.

Over zonde gesproken

Het publiek heeft vandaag geen interesse om over zonde te praten. Om te zeggen dat we bij onze geboorte corrupt zijn? Om te zeggen dat we allemaal geboren zijn met een slechte neiging, een verlangen om de wet van God te overtreden en God te onttronen en Hem te vervangen door onszelf? Zeggen dat we niet in staat zijn iets goeds te doen?

Onze cultuur wil niet dat iets als zonde wordt gedefinieerd. Alles is gewoon een levensstijlkeuze. Het idee van schuld wordt als middeleeuws, achterhaald en ongezond beschouwd. Politici, moralisten, opvoeders en sociologen proberen de samenleving te herstellen, maar ze kunnen het niet omdat ze niet omgaan met de realiteit van wat er in het hart omgaat.

De hele mensheid heeft een gemene, opstandige, corrupte natuur. Onze gedachte – het leven is corrupt; onze emoties zijn corrupt; onze wil is corrupt; ons gedrag is corrupt.

Zonde begint in het hart

Zonde kan het eenvoudigst worden gedefinieerd in slechts drie woorden: OPSTAND TEGEN GOD .

Maar om te definiëren wat rebellie tegen God is, is wat uitleg en detail nodig.

Wat ook tegen Gods bevel, Zijn wil, Zijn hart, Zijn instructies en geboden aan ons is, is rebellie tegen God.

God heeft ons geschapen om in volmaakte gemeenschap met Hem te zijn, volkomen rechtvaardig en in alle opzichten in harmonie met God, en dit is nog steeds wat Hij voor ons verlangt.

Als we voor onszelf leven, denkend dat we ons eigen geluk kunnen genereren, onze eigen bestemming, onze eigen oplossingen voor problemen, en proberen onszelf te repareren / herstellen , dan is dat rebellie tegen God. Hij wil dat onze voorziening en toereikendheid door Zijn hand komt, en Zijn hand alleen.

Velen zijn op zoek naar bezittingen, roem, macht, echtgenotes, echtgenoten, kinderen, seks, drugs en muziek om er maar een paar te noemen, om hen gelukkig te maken of om de leegte die ze van binnen voelen te vullen.

Omdat we gemaakt zijn om in constante gemeenschap met God te zijn, is er een plek in onze ziel die alleen God kan innemen. Als we die plek proberen te vullen met iets anders dan God, is dat rebellie tegen Hem. Als Hij die plaats in ons hart niet inneemt, worden we zelfzoekers en overtreders tegen God, en breken we Zijn wil, Zijn hart, Zijn wetten, Zijn geboden en Zijn instructies.

Het is dan dat we handelen naar onze rebellie tegen Hem en dingen doen die als zondig worden beschouwd. Maar God ziet het hart meer dan de actie, en of we nu wel of niet de acties van de zonde doen, het hart heeft de schuld van de zonde al op zich genomen.

De daden van de zonde

De bijbel spreekt veel over de daden van zonde en verwijst er in het algemeen naar als ZONDEN. Galaten 5:19-21 is een beter voorbeeld van een lijst met zonden: “Nu zijn de werken van het vlees duidelijk: ontucht, onreinheid, zinnelijkheid, afgoderij, tovenarij, vijandschap, strijd, jaloezie, vlagen van woede, rivaliteit, onenigheid verdeeldheid, afgunst, dronkenschap, orgieën en dergelijke dingen. Ik waarschuw u, zoals ik u eerder waarschuwde, dat zij die zulke dingen doen, het koninkrijk van God niet zullen beërven.’

Jezus is de enige remedie tegen de zonde

Romeinen 6:23: “Want het loon van de zonde is de dood, maar de vrije gave van God is het eeuwige leven in Christus Jezus, onze Heer” . Romeinen 5:8: “Maar God toont zijn liefde voor ons doordat, toen wij nog zondaars waren, Christus voor ons stierf” .

Johannes 3:16: “Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft” .

1 Johannes 1:9: “Indien wij onze zonden belijden, hij is getrouw en rechtvaardig om ons onze zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid” .

We moeten ons eigen hart begrijpen. We moeten onze zonde, de ernst en de ongeneeslijke kracht ervan vanuit menselijk perspectief begrijpen. We moeten de alomtegenwoordigheid, de dodelijkheid ervan begrijpen. We moeten zonde begrijpen omdat het het bepalende element in ons universum is.

Daarom zijn de dingen zoals ze zijn. Daarom is de schepping niet langer ‘erg goed’, maar erg slecht. Daarom sterft alles. We moeten de zonde begrijpen, omdat we daarom vooral een Redder nodig hebben. God heeft Hem, de Heer Jezus Christus, gezonden om Zijn volk van hun zonden te redden. En Hij redt zondaars die zich bekeren en Hem om vergeving vragen.

Hoe vertellen we onze samenleving over een Verlosser die hen van de zonde zal redden als hun definitie van zonde eigenlijk niet bestaat? Je vertelt hen dat hun gedrag een belediging is van Gods heiligheid en een schending van Zijn wet, die in de Bijbel staat. Je legt de nadruk op de waarheden van Gods heiligheid en Zijn haat tegen het kwaad. Je wijst erop dat God ook rechtvaardig en rechtschapen is, wat betekent dat Hij niet zomaar de andere kant op kan kijken en doen alsof het kwaad niet bestaat. Hoewel Hij lankmoedig is, moet Hij uiteindelijk de zonde straffen.

Dat is waar het kruis om draait. Jezus Christus, de enige zondeloze Persoon die ooit heeft geleefd, nam het volle gewicht van de zondeschuld op Zich en droeg de straf ervoor (2 Korintiërs 5:21). Hij stierf als plaatsvervanger voor zondaars. Degenen die op Hem vertrouwen, ontvangen vergeving, niet omdat God hun zonde gewoon door de vingers ziet, maar omdat Christus er al voor heeft betaald.

Daarom illustreert het kruis perfect zowel de toorn van God tegen de zonde als Zijn ondoorgrondelijke liefde voor zondaars. Dat is de centrale betekenis van het evangelie. Wat een geweldige realiteit! Hoe verontreinigend en verderfelijk de zonde ook is, hoe openlijk opstandig en ondankbaar ze ook is, toch omarmt God de zondaar die in nederig berouw komt en in geloof om vergeving vraagt. Moge God vele zondaars tot bekering en redding brengen. En moge Hij ons daarvoor gebruiken, in de naam van Jezus, zijn Zoon en onze dierbare Heiland. Amen.