20230303 Over de naam van God

van remnantradio.org, zie daar links, google translate

HEILIGE NAAM VAN GOD? of godslastering? door RH, juli 2005

Ik waardeer het oprecht dat veel mensen proberen een oprecht religieus standpunt in te nemen door een heilige naam voor God te eren, zoals Jahweh. Ik denk dat het een beetje wordt gedaan als reactie tegen de georganiseerde christelijke kerken die niets meer zijn dan beschilderde graven. Helaas zijn de meeste mensen zich er niet van bewust dat zulke “heilige?” namen zijn ontstaan ​​in niet-Israëlitische heidense culturen van het Oude Nabije Oosten. Er zijn aanwijzingen dat JHWH de naam was van een god die door naburige rassen werd aanbeden, maar er is geen bewijs dat een dergelijke naam in de oudheid door echte Israëlieten werd gebruikt. Uit het historische bewijsmateriaal blijkt dat de Edomieten de ware Israëlieten nog een bedrog hebben gegeven dat sommige van onze mensen met enthousiasme hebben beweerd, waardoor het zelfs centraal staat in hun religie. Hier zijn enkele details van de geschiedenis van het woord JHWH.

Het lijkt erop dat het gebruik van een persoonlijke naam voor God, in het bijzonder JHWH, tijdens de ballingschap in praktijk kwam toen sommige Israëlieten deze Aramese godheid adopteerden. De naam is waarschijnlijk officieel in de Israëlitische religie gekomen toen de Edomieten zich ongeveer 150 jaar voor Christus bij de tempel in Jeruzalem voegden. Er zijn aanwijzingen dat Jahweh al in 1400 voor Christus de heer van de Edomieten was. De oudst bekende verschijning van de naam JHWH buiten het Heilige Land was in Egypte rond 1400 voor Christus, waar het voorkomt op lijsten met vijf andere heilige namen. Een lijst van Ramses II (1304-1237) heeft het 6 keer. In een Amon-tempel van AmenhotepIII (1417-1379 v. Chr.) wordt de naam geassocieerd met Seir (Edom). Ander bewijs plaatst het met Syrië op 1400 voor Christus. Dat was in de tijd van Mozes. Wat veelbetekenend en belangrijk is, is dat de Egyptische lijsten de naam niet associëren met de Israëlieten die op dat moment een nabijgelegen bestaande gemeenschap waren. In Palestina komt de naam voor het eerst voor op de Mesa Stele (9e eeuw v.Chr.), een koninklijke inscriptie, waar Mesa, de koning van Moab, de gunst van Moabs godheid verhaalt bij het verlossen van Moab van de controle over zijn buurman. Israël. Aangezien de naam vanaf de 14e v. in de Tempel van Jeruzalem. BC), een koninklijke inscriptie, waar Mesa, de koning van Moab, vertelt over de gunst van de godheid van Moab bij het verlossen van Moab van de controle over zijn buurman, Israël. Aangezien de naam vanaf de 14e v. in de Tempel van Jeruzalem. BC), een koninklijke inscriptie, waar Mesa, de koning van Moab, vertelt over de gunst van de godheid van Moab bij het verlossen van Moab van de controle over zijn buurman, Israël. Aangezien de naam vanaf de 14e v. in de Tempel van Jeruzalem.

Zoals we weten, was het slechts een paar jaar na hun “bekering?” dat de Edomieten Jeruzalem hadden overgenomen, de Tempel, de regiopolitiek met hun eigen Herodes als koning, en de economie. De Edomieten zouden helemaal thuis zijn geweest in het Babylonische talmoedische farizeïsme en hadden die gewoonte misschien al voordat ze Jeruzalem overnamen. Die religie had een mystieke tak van kabbalistische magie. De heilige naam, JHWH, was een sleutel tot hun magie. Volgens de legende is de heilige naam van een godheid zo krachtig dat de persoon die hem kent, de macht heeft om die naam te gebruiken om de godheid te bevelen zijn wensen te vervullen. Van de vierenvijftig heilige namen in de joodse kabbala is JHWH de belangrijkste. Voor de Edomieten die de Tempel van Jeruzalem en zijn religie hadden overgenomen, JHWH was een godheid die ze lang hadden aanbeden als onderdeel van hun heidense religie. Het heidendom is in feite door Kaïn zelf begonnen en het bleef vrijwel bij het Kaïn-ras totdat het zich verspreidde naar Griekenland, Egypte en Italië. Die heidense moedergodin-religie heerste in het hele Midden-Oosten, waarbij elke groep zijn eigen namen voor de goden had. Zie mijn artikel over heidendom voor de volledige geschiedenis ervan. Klik opheidendom . Het is waarschijnlijk dat de naam JHWH werd gebruikt door Edom, samen met Syrië en Moab en misschien enkele andere naaste buren. Een uitstekend boek over de geschiedenis van het heidendom is The Two Babylons , door Alexander Hislop (1856); Loizeaux Bros: 1959.

De God van Abraham, Isaak en Israël gebruikte nooit een persoonlijke naam om Hem te onderscheiden van gelijken, omdat Hij geen gelijken had. Daarom was er nooit een persoonlijke naam nodig. De enige naam die Hij voor Zichzelf gaf was “Ik ben HET WEZEN” (Septuaginta: Ex. 3:14), wat aangaf dat Hij geïdentificeerd moet worden met al het bestaande. Het Griekse Oude Testament van de Septuaginta van 285 v. commentaar op de Griekse Septuaginta. Het JHWH-woord verscheen in geen enkele oudtestamentische tekst tot de masoretische tekst van 1000 na Christus!Evenmin werd het bestaan ​​van een oudtestamentische tekst in het Hebreeuws genoemd door theologen uit de oudheid wier werk zich uitsluitend met de Griekse Septuaginta-tekst bezighield.

Vanuit het gezichtspunt van moderne theologen moet men eerst begrijpen dat ze vandaag allemaal nog steeds de masoretisch-Hebreeuwse tekst van 1000 na Christus aanvaarden als de ware oude taal en het Oude Testament van onze aartsvaders. Iedereen die deze veronderstelling in twijfel durft te trekken, zou een einde aan zijn carrière maken. Aangezien die masoretische tekst meer dan 6000 keer het vierletterige tetragrammeton, JHWH, bevat, zijn theologen gedwongen te speculeren dat Mozes het in zijn Pentateuch moet hebben gezet. The Anchor Bible Dictionary, vol. 6, p. 1012 , luidt als volgt: “In termen van het bijbelse verhaal suggereren sommigen dat Mozes de naam Jahweh ontleende aan de Egyptenaren, terwijl anderen denken dat Jahweh een Midianitische godheid was die werd aanbeden door de Keniet-clan. Mozes zou aan deze nieuwe godheid zijn voorgesteld toen hij trouwde met de dochter van Jetro…”Zeker, Mozes zou bekend zijn geweest met de heidense religie van de Egyptenaren. Maar zelfs als de Pentateuch daadwerkelijk door Mozes is geschreven (wat niet met zekerheid bekend is) in de 15e eeuw v. 8e tot 6e eeuw voor Christus, toen de gevangengenomen Israëlieten hun moedertaal Fenicische taal vermengden met het Aramees van hun ontvoerders. Nu vraag ik u, wie zijn hand wil opsteken om te beweren dat Mozes de naam van een buitenlandse godheid heeft aangenomen als vervanging voor “God” of “Heer”. Als we de bekrompen koppigheid van de moderne wetenschap buiten beschouwing laten, kunnen we zien dat Mozes geen enkele tekst in de moderne Hebreeuwse taal schreef omdat die toen nog niet bestond, en er was ook geen Hebreeuws alfabet of schrift.

Om deze informatie in de juiste context te plaatsen, moet u bedenken dat het noordelijke koninkrijk van de Israëlieten, die zich tot andere goden hadden gewend, in de 8e eeuw voor Christus uit het Heilige Land was verdreven, samen met het grootste deel van Judea. Pas in 586 voor Christus werden de laatste drie onoverwonnen steden van Judea, namelijk Jeruzalem, Azeka en Lachis, verslagen. Archeologen hebben achttien ostraca (kleischerven) gevonden in de stad Lachish uit ongeveer 590 voor Christus, de meeste zijn brieven van ondergeschikten aan een man genaamd Yaosh, de militaire gouverneur van Lachish. Het is niet bekend of de schrijver een Israëliet of een Babyloniër was. Ik zal een van de brieven citeren waarin de naam JHWH terloops wordt gebruikt, zoals typerend is in andere documenten uit die tijd, zeker niet met enige terughoudendheid om een ​​heilige naam te gebruiken!

Ostracon III luidt als volgt: “Uw dienaar Hoshayahu heeft gestuurd om mijn heer te informeren: Moge Yahweh u vreedzame tijdingen brengen! En nu (u hebt een brief gestuurd, maar mijn heer niet) licht uw dienaar in over de brief die mijn heer naar uw bediende gisteren. Want het hart van uw dienaar is ziek sinds u uw dienaar stuurde. En toen mijn heer zei: ‘U weet niet hoe u een brief moet lezen!’ Zo waar Jahweh leeft, niemand heeft ooit geprobeerd mij een brief voor te lezen, en zelfs elke brief die mij is toegekomen, heb ik zeker niet gelezen… helemaal niet.

En uw dienaar is geïnformeerd, zeggende: ‘De bevelhebber van het leger, Konyahu, zoon van Elnathan, is afgedaald op weg naar Egypte, en Hodawyahu, zoon van Ahiyahu, en zijn mannen hebben mij gestuurd om . . .’

En wat betreft de brief van Tobyahu, dienaar van de koning, die via de profeet naar Sallum, de zoon van Yaddua, kwam en zei: ‘Pas op!’ uw dienaar heeft het naar mijn heer gestuurd.”

U kunt zonder enige aarzeling het terloopse gebruik van de naam Jahweh opmerken in deze militaire correspondentie, zeker niet met enige hint dat de naam zo heilig was dat hij niet mocht worden uitgesproken of geschreven! Bovendien bevatten veel van de andere persoonsnamen yahu als delen van de namen. Ten tijde van deze brief in 590 v.Chr. zou het nog maar vier jaar duren voordat Lachis werd veroverd als straf van God, omdat Zijn Israëlitische kinderen achter heidense goden aan waren gegaan. Jahweh was waarschijnlijk een van hen! De heidense religie werd beoefend in de Tempel van Jeruzalem. Ezechiël was in 598 v.Chr. Als gevangene naar Babylon gevoerd, waar hem in 593 v.Chr. een visioen van God werd getoond over ongerechtigheden in die tempel. Ezechiël 8:13, 14 -“(13) Toen zei Hij tegen mij, je zult nog grotere overtredingen zien die zij begaan. (14) Toen leidde Hij mij naar de vestibule van de poort van het huis van de Heer met uitzicht op het noorden, en zie hier zaten vrouwen daar, huilend om Tammuz.” Tammuz was de dode zoon voor wie aanbidders weenden in die religie van klaagliederen.

Edomieten werden in 312 voor Christus door de Nabateeërs van hun land verdreven en emigreerden vervolgens naar een regio in het zuiden van Judea die Idumea heette . Toen dwong de leider van Jeruzalem, John Hyrcanus, in 132 v.Chr. Binnen een eeuw werd Judea bestuurd door een Edomitische dictator, Herodes de Grote, gevolgd door zijn nakomeling Herodes. De Edomieten waren Judeeërs geworden. Toen Jezus Zijn schapen wegriep van die corrupte tempelgodsdienst, om Christenen te worden, werden de Edomieten nog steeds Judeeërs genoemd, wat in het Engels vertaald is als Joden. Dat ras van Edomieten wordt nog steeds Joden genoemdtot op de dag van vandaag. Zij zijn de eeuwige vijanden van Christus, en zeker NIET Gods uitverkorenen. Maar, ik raak van het pad af.

Een christelijke broeder, die de naam Jahweh heeft vereerd, verwees me onlangs naar een paar fragmenten perkament, gevonden in de Dode Zeerollen, dit zijn Griekse teksten die de naam JHWH bevatten. Hoewel de algemene tekst Grieks is, is het tetragrammeton geschreven in wat moderne geleerden “Paleo-Hebreeuwse” letters noemen, wat impliceert dat de oude Hebreeën een vroeg eigen schrift hadden. Maar de letters zijn eigenlijk Fenicische karakters. Hoe dan ook, een van deze perkamentfragmenten dateert van tussen 50 voor Christus en 50 na Christus. De andere is gedateerd in de eerste eeuw na Christus, maar het zou vóór 68 na Christus moeten zijn toen de rollen werden begraven. Het vinden van het tetragrammeton in de Griekse Septuaginta-tekst is bijna hetzelfde als het vinden van de Heilige Graal voor iemand die wil geloven dat God een heilige naam heeft. Deze fragmenten hebben de jahwisten gesteund, wie kan ze aanwijzen en zeggen: “Kijk, dit bewijst dat het tetragrammeton werd gebruikt in de OORSPRONKELIJKE Septuaginta!” In hun rechtbank kunnen ze trots gaan zitten en zeggen: “De verdediging rust. Zaak gesloten.” Ze hebben vervolgens de Griekse Septuaginta-teksten van de Sinaiticus- en Vaticanus-manuscripten als gebrekkig bestempeld, ervan uitgaande dat het tetragrammeton opzettelijk was verwijderd. Als de jahwisten gelijk hadden toen ze de conclusie trokken dat JHWH in de oorspronkelijke Septuaginta stond, zou ik me persoonlijk verontschuldigen voor mijn kritiek erop en die heilige naam voor God met oprecht enthousiasme eren. Maar wacht even. Er is meer aan dit verhaal en het ondersteunt een tegenovergestelde conclusie. De verdediging rust. Zaak gesloten.”

Laten we niet vergeten dat de Edomieten de Tempel van Jeruzalem en de religie meer dan een eeuw voor Christus overnamen. Laten we ook begrijpen dat de Dode Zeerollen verzamelingen zijn van zeer uiteenlopende geschriften van alle soorten, waarvan sommige afkomstig zijn uit privébibliotheken van inwoners van Jeruzalem, maar de meeste uit de tempel van Jeruzalem, zoals blijkt uit de inventaris van de koperen rollen, met een opsomming van vele rollen langs met te verbergen tempelschatten. De rollen werden in 68 na Christus begraven omdat de Edomieten van Jeruzalem (de Joden) door Rome werden aangevallen. Ze begroeven hun kostbare geschriften omdat dergelijke schriftproducten zeer waardevol waren – geen drukpersen! De Edomieten hadden Jeruzalem ingenomen en hadden de ware Israëlieten vervolgd en onderdrukt, en de meesten van hen de stad uit verdreven naar de rand waar velen van hen in armoede leden. Dus deze rollen zijn meestal, waarschijnlijk ALLEMAAL, van Edomieten die de Hebreeuwse religie hadden veranderd in hun Talmoedische farizeïsme. Het lijkt erop dat ze oudtestamentische teksten aan het veranderen waren om JHWH te lezen waar de originele Septuaginta “God” of “Heer” had. De perkamentfragmenten bewijzen dus NIET dat de originele Septuaginta het tetragrammeton gebruikte. Integendeel, de Griekse tekstteksten hebben de neiging om te bewijzen dat er nog geen Hebreeuwse teksten waren gemaakt, terwijl de Joden simpelweg hun JHWH vervingen door de Griekse Theos of Kurios. De Dode Zeerollen zijn misschien wel de allerbeste bevestiging dat het Oude Testament tot latere eeuwen na Christus alleen in het Grieks bestond. [ Opmerking: het Qumran-complex was nooit een Essene-verbinding met een scriptorium; het was een militair fort met uitzicht op de Dode Zee. De rollen zijn gevonden in grotten van het noordwesten van Qumran helemaal naar het zuiden tot Masada, bijna veertig mijl verderop. En, op enkele uitzonderingen na, zijn alle Dode Zeerollen in het Grieks geschreven; Tempelschrijvers waren nog maar net begonnen met het vertalen van enkele Griekse geschriften in hun nieuwe Hebreeuwse schrift. ]

Mijn eigen persoonlijke conclusie is sterker dan ooit, dat de Edomitische Joden zich opnieuw iets waardevols van Israël hebben toegeëigend en Jezus’ schapen hebben misleid om de naam van hun heidense heer, Jahweh, aan te roepen. Ik zou onze mensen willen smeken om zeer achterdochtig te zijn over alles wat Edomieten ons aanbieden, vooral hun zogenaamde Hebreeuwse vertaling van ons Oude Testament, die masoretische tekst die de heilige naam van HUN heer laat zien.

Als u geïnteresseerd bent in een studie van de vele heilige namen die de joodse mystici gebruiken, zou ik een boek aanraden, Gates of Light , van rabbijn Joseph Gikatilla, die werd geboren in 1248 n.Chr. Het boek werd in 1994 gepubliceerd als een van de Bronfman Library of Jewish Classics. Hier zijn een paar citaten uit het boek.

“Gates of Light is een encyclopedie van Gods Namen, evenals een kaart die de verbanden onthult tussen de woorden in de Thora en de Namen van God.” (p. xvii)

“De onuitsprekelijke Naam YHVH vertegenwoordigt Gods kern en bewijst Gods rechtstreekse band tussen Zijn kern en het Joodse volk. ” (p. xix)

“Degene die weet welke naam van God hij moet smeken om wat hij wenst, is als iemand die de spreekwoordelijke sleutels tot het koninkrijk heeft.” (pag. xx)

“Zij die willen dat hun behoeften worden vervuld door de Heilige Namen te gebruiken, moeten met al hun kracht proberen de betekenis van elke Naam van God te begrijpen zoals ze zijn vastgelegd in de Thora, namen zoals EHYE, YH, YHVH, AdoNaY, EL, ELOH, EloHIM, ShaDaY, TZVAOT. Men moet zich ervan bewust zijn dat alle namen die in de Thora worden genoemd, de sleutels zijn voor alles wat een persoon nodig heeft in de wereld.” (blz.5)

“je moet weten dat er vierenvijftig vierletterige Namen verbonden zijn met YHVH die samen tweehonderdzestien letters vormen. Deze vierenvijftig Namen bevatten het geheim om te putten uit de kracht van alles wat in de wereld bestaat; ze zijn als de ziel van de tweehonderdzestien letters die zijn opgenomen in de verzen [van Exodus 14:19-21] Alles wat geschapen is, is opgenomen in deze vierenvijftig namen, en deze namen zijn de middelen om de behoeften van elk schepsel te vervullen door de tussenkomst van AdoNaY.” (blz. 15)

Welnu, dat zou u een idee moeten geven van wat de heilige namen betekenen voor de Edomitische joden, zelfs vandaag nog. Het bedroeft me diep dat veel goede Christenen zich afkeren van het Grieks (dat IEDEREEN sprak in de tijd van Jezus in het hele Midden-Oosten omdat Alexander het had gedwongen) naar de Aramese of pseudo-Hebreeuws/Joodse namen voor Jezus en voor God. Aramees is een taal van de Afro-Aziatische taalboom, niet de Indo-Europese boom die onze voorouders gebruikten vanaf hun tijd in de tuin van Eden, verder door Sanskriet, Fenicisch, Grieks en ten slotte de Germaanse talen en Engels. Het zogenaamde “Hebreeuws” is een bastaardtaal die zich ontwikkelde tijdens de gevangenschap toen de Israëlieten hun moedertaal Fenicische taal vermengden met het Aramees van hun ontvoerders. De Hebreeuwse taal had zelfs nooit een alfabet totdat het Herodiaanse schrift werd uitgevonden in de tijd van Christus, dus het Oude Testament kon er niet eerder in geschreven zijn. De Aramese talen waren inheems in het Kaïn-ras dat vóór de immigratie van de nakomelingen van Noach naar de Sumerische regio (Babylon) migreerde. Zonder beter te begrijpen minachten veel van onze mensen de taal van Gods ras in de Bijbel en kiezen ze de taal van Christus’ vijanden, het ras van Satan van Kaïn en van Edom / Ezau. Onze Bijbel heeft NOOIT dergelijke magische praktijken gepromoot, en er is ook geen enkele aanwijzing dat God een soort heilige naam heeft die op zichzelf een kracht heeft. Al die onzin komt van de joden, en ze moeten lachen als ze zien hoe goede christenen hun godslasterlijke ‘namen’ vereren.

Wat de naam van God betreft, onze Indo-Europese taaltraditie heeft een indrukwekkende en consistente geschiedenis. In het Sanskriet was de naam dyus; in het Fenicisch & oud Brits was het dias ; in het Grieks was het theos en zeus; in het Latijn was het deus . Het woord JHWH kwam pas in bijna 1000 na Christus in onze Bijbel toen de masoretische tekst (MT) in het Hebreeuws werd voltooid en aan de rooms-katholieke kerk werd gepresenteerd als de authentieke originele taal en tekst van het Oude Testament. De oostelijke helft van het christendom verwierp destijds de tekst als frauduleus en behield de Griekse Septuaginta van 285 v.Chr., Die ze nog steeds gebruiken.

De naam “Jezus” is de juiste Engelse uitspraak voor Zijn ware Griekse naam IESU. De Aramese uitspraak voor IESU is “yahshua.” Die Aramese naam wordt dan in het Engels vertaald als Joshua. Het was een IESU die de Israëlieten over de Jordaan leidde naar Kanaän, hun beloofde land. En het zal weer IESU zijn die Gods volk van dit koninkrijk van de wereld naar het koninkrijk van de hemel leidt. Het is een vergissing om de Aramese uitspraak te gebruiken, namelijk “yahshua”. Jezus, zijn discipelen en alle anderen spraken Grieks. Sommige van de Kaïn-rassen die hun buren waren, behielden hun moedertaal, het Aramees, samen met de gemeenschappelijke taal Grieks. Zeker, Jezus en zijn vrienden kenden een beetje Aramees (Hij sprak er zelfs een zin over vanaf het kruis, Eli, Eli, lamasabachthani , was een generieke naam voor God. Maar Grieks was hun eerste taal omdat het op natuurlijke wijze was geëvolueerd uit de Fenicische taal van hun voorouders. Degenen die beweren dat de eerste taal van Jezus Aramees was, hebben het gewoon bij het verkeerde eind. Grieks is de taal van ons volk.

Uiteindelijk is de pleidooi voor of tegen de heilige naam JHWH meestal indirect. Er is weinig materieel bewijs om de Edomitische bewering te ondersteunen dat de naam zelfs maar bekend was bij een patriarch of in een oud geschrift voorkwam. Er was geen Hebreeuwse taal tot na de gevangenschap en er was geen Hebreeuws alfabet tot het Herodiaanse schrift dat werd uitgevonden vlak voordat Jezus arriveerde. Er was geen Hebreeuwse oudtestamentische tekst tot 1000 na Christus. Het idee van een heilige naam was onbekend bij Josephus en Philo. De naam JHWH werd nooit gebruikt in de Griekse Septuaginta van 285 v.Chr. Misschien wel het meest overtuigende argument tegen het gebruik van de heilige naam is dat het deel uitmaakt van de religie van een mensenras dat beruchte leugenaars zijn, zoals Jezus hen beschuldigde in Johannes 8:44. Ook, er is geen plaats in de hele Bijbel dat God ooit een persoonlijke naam voor Zichzelf heeft voorgesteld, en er is zeker geen gunstige ondersteuning van een religie van magie ter wille van het bereiken van wereldse verlangens. Ten slotte komt de naam JHWH uit de Afro-Aziatische taalfamilie, niet uit de Indo-Europese (Arische) familie die de taallijn is van Adam, Noach, Abraam en Israël. Ik zou graag informatie ontvangen van iedereen die enig indirect bewijs zou kunnen suggereren ter ondersteuning van de heilige naam JHWH als authentiek voor Israëlieten vóór de ballingschap.

Voor christenen, namelijk degenen die beweren dat Jezus Christus hun Heer en Verlosser is, wordt deze hele heilige naam-kwestie waarschijnlijk eenvoudigweg opgelost door te onderzoeken wat Jezus erover zei. Als het belangrijk was, zou Hij het zeker hebben aangepakt! Helaas, dat deed hij niet; hij heeft het nooit genoemd. Hij raadde ons aan om God Vader te noemen. Nooit liet Hij doorschemeren dat er een magische naam zou kunnen zijn die slechts bij een paar mensen bekend zou zijn en nooit zou worden uitgesproken. Aangezien Jezus Gods eigen Zoon was, zou Hij dan geen persoonlijke naam voor Zijn Vader hebben geweten? Zou Hij dat niet met Zijn discipelen hebben gedeeld? Of was het te heilig en geheim voor hen? Trouwens, als we een persoonlijke relatie met God willen, is het woord ‘Vader’ dan niet persoonlijker dan een formele naam? Het verbaast me dat sommige mensen erop staan ​​om van een of andere geheime naam een ​​religie te maken,

De conclusie van deze zaak wordt dus aan elke persoon als individu overgelaten. Als je je aangetrokken voelt om de heidense god van de Edomieten aan te roepen, heb je misschien je juiste plaats in het eeuwige programma gevonden. Als je het gevoel hebt dat de hoogste vorm van religie het zoeken naar wereldse rijkdom is en het gebruik van technieken en rituelen, dan voel je je misschien zelfs aangetrokken tot de magie van Kabbalah. Maar als je het gevoel hebt dat je spirituele relatie met God persoonlijk en intiem is en iets dat verder gaat dan rituelen, wereldse zorgen en magische namen, dan zul je je waarschijnlijk meer aangetrokken voelen tot Jezus als je Heer. Jezus zei in het laatste hoofdstuk van Zijn openbaring aan Johannes: “Laat de onrechtvaardige nog steeds onrechtvaardig zijn, en de vuile nog vuiler, en laat de rechtvaardige nog gerechtigheid doen, en laat de heilige nog heilig zijn. “Het is niet mijn wens om iemand ergens van te overtuigen; Ik geef alleen wat informatie ter overweging. Ik bied niets te koop aan en heb geen gevestigd belang bij wat God ook maar verkiest te doen met mijn werk. Zoals mij vrijelijk is gegeven, zo geef ik vrijelijk. Je mag overwegen wat ik zeg, of niet. De zaak is tussen jou en je God, wie van hen je ook kiest.

door RH,

Aanvulling:

Het volgende is een brief die ik schreef aan een jahwist met wie ik gedurende een periode van maanden heb gecorrespondeerd. Hij presenteerde me alle argumenten die de jahwistische claim van heilige naam ondersteunen. Maar die argumenten waren oppervlakkig en gemakkelijk weerlegd door historisch bekende feiten. Enigszins bewerkt, hier is de kern van die brief.

Beste . . . . . . . . ,

Ik wil u bedanken voor het bespreken van de yahweh-kwestie met mij het afgelopen jaar. Ik heb veel geleerd. Het was mijn enige echte kans om het denken van een jahwist te onderzoeken, en het was een soort eye-opener voor mij. Ik heb slechts een paar jahwisten eerder gekend en ontdekte dat geen van hen bereid was hun religie met bewijzen te verdedigen. Jij hebt mij tenminste het bewijs geleverd dat je had, dat allemaal gemakkelijk weerlegd kon worden. Ik heb je laten zien dat er uit oude archieven bewijs is dat het tetragrammeton de naam was van een van de Edomitische goden, maar er is geen bewijs dat Israël ooit dezelfde god deelde. Uit de Bijbel kunnen we opmaken dat ze dat zeker niet zouden doen delen dezelfde god. We weten dat Esau in het Kaïn-ras huwde en hun heidense religie overnam, die eigenlijk bij Kaïn zelf was ontstaan, in de aanbidding van zijn vader, Satan, destijds Enlil genoemd , maar in latere eeuwen Bel. Voor een studie van het heidendom, zie heidendom . We weten uit de Bijbel dat bijna alle naburige rassen rond Israël Bel aanbaden, oftewel Baal. Maar als men de vele namen van godheden van die volkeren bestudeert, wordt het erg verwarrend. De namen van de godheden varieerden enorm, waarbij elke natie zijn eigen namen koos, ook al was de basisreligie redelijk consistent. Hoe dan ook, ik zeg gewoon dat de Edomieten een van de naties/families waren die Satan aanbaden door middel van die heidense religie. Gezien dat feit leren we vervolgens uit Egyptische archieven dat een van de Edomitische godheden JHWH heette. Op hun lijst van godheden vermeldden de Egyptenaren niet dat de Israëlieten (die daar in die tijd van 1400 v. Chr. een grote aanwezigheid waren) dezelfde god vereerden. Verder is er geen bewijs dat Israël ooit de naam JHWH heeft gebruikt. De naam komt vervolgens voor in de Dode Zeerollen die rond 70 na Christus door Edomieten werden begraven . Nog steeds geen indicatie dat de Grieks sprekende Israëlieten het woord ooit hebben gebruikt. In plaats daarvan vinden we in de Griekse Septuaginta van 285 v.Chr. geen aanwijzing dat er ooit een persoonlijke naam door de Almachtige God is opgeëist. Vervolgens, ongeveer 1000 na Christus, de masoretische “Hebreeuwse” tekst van het OT verschijnt, gemaakt door de Edomitische joden, komt de naam JHWH vaak voor. Welnu, het rooms-katholicisme accepteerde die valse joodse tekst als authentiek en als de oorspronkelijke taal van de oude bijbelmensen. De oostelijke helft van het christendom deed het toen niet en heeft het ook nooit als iets anders dan bedrog geaccepteerd. Wat er gebeurde, is begrijpelijk als we ons realiseren dat de roomse kerk vanaf de tijd van Constantijn (325 n.Chr.) door joden werd beïnvloed en dat veel pausen tot joden werden toegelaten. Dus accepteerden ze de fraude. Vervolgens zien we in de middeleeuwen dat de Kabbalistische tak van de Joodse Talmoed-religie de naam gebruikte als hun belangrijkste van vierenvijftig godheidsnamen. Toch is er geen bewijs dat Israëlieten of christenen het ooit hebben gebruikt.

Toen de protestantse hervormers enkele van de flagrante en meest godslasterlijke leringen van de heidense roomse kerk corrigeerden, gingen ze niet in op het tekst-taalprobleem van de Schriften, omdat ze er in de eerste plaats in geïnteresseerd waren om bijbels voor het gewone volk te laten drukken. Helaas werd de masoretische tekst gebruikt voor het OT en vormt nog steeds de basis van Engelse versies die allemaal worden gedrukt door joodse uitgeverijen. Men moet zoeken naar een exemplaar van de Bijbel die Jezus gebruikte, namelijk de Griekse Septuaginta (Brenton’s vertaling uit 1851 is verkrijgbaar bij CBD, “www.christianbook.com”).

Als je echt geïnteresseerd bent in het onderzoeken van die yahweh-naam, zou het de moeite waard zijn om een ​​boek te kopen met de titel GATES OF LIGHT , met als ondertitel “Sha’are Orah” door rabbijn Joseph Gikatilla, geboren in 1248 n.Chr., in het Engels vertaald door Avi Weinstein. Het boek “is een encyclopedie van Gods Namen, evenals een kaart die de verbanden onthult tussen de woorden in de Thora en de Namen van God.” (blz. xvii). Hij zegt op p. xx: “Degene die weet welke naam van God hij moet smeken om wat hij wenst, is als iemand die de spreekwoordelijke sleutels tot het koninkrijk heeft.” Op pagina 5 vervolgt hij:”… degenen die aan hun behoeften willen voldoen door de heilige namen te gebruiken, moeten met al hun kracht proberen de betekenis van elke naam van God te begrijpen zoals ze zijn vastgelegd in de Thora, namen zoals EHYE, YH, YHVH, ADoNaY, EL , ELOH, EloHIM, ShaDaY, TZVAOT. Men moet zich ervan bewust zijn dat alle namen die in de Thora worden genoemd, de sleutels zijn voor alles wat een mens nodig heeft in de wereld.” Op pagina 15 zegt hij over ADoNaY: “Daarom wekt de naam gezag en het is de rechtmatige Naam van de Meester van de aarde door de macht die is geïnvesteerd door de Naam YHVH die daarin woont.” De meeste christenen weten van wie Jezus zei dat hij de heer van deze wereld was! Het lijkt erop dat rabbijn Gikatilla het ook wist.

Dus, waar zijn we nu? Sommige personen hebben de naam JHWH uit het OT van de Edomitische Jood overgenomen als hun heilige naam voor God. Het oude bewijs wijst erop dat die naam een ​​god is van de heidense Edomieten, een naam die ze naar Jeruzalem brachten toen ze de tempel overnamen tijdens de Herodiaanse periode voorafgaand aan Christus. Jahweh is, volgens ALLE bewijzen, een god van de Edomieten, en in hun heidense religie zou dat Satan zelf zijn.

Christenen zoals ik denken vaak dat mensen in de oudheid die heidense goden aanbaden dom of simpel moeten zijn geweest, maar we hebben het mis als we zo denken. Degenen die de god van Kaïn aanbaden, kenden de realiteit van zijn aanwezigheid in hun leven en kenden zijn macht. Hij die over het koninkrijk van de wereld regeert, is inderdaad een machtige god, aangezien hij het goddelijke plan van de Almachtige door de eeuwen heen negatief dient. Spoedig zal hij worden omvergeworpen, en dan is er geen Jahweh meer! Jezus zal ons naar het koninkrijk der hemelen leiden en we zullen vrij zijn van de invloed van de grote bedrieger, die archetype leugenaar over wie Jezus sprak in Johannes 8:44.

Van een dienaar van Jezus, RV, januari 2006

BIJVOEGSEL:

(1) In de uitgave van BIBLICAL ARCHEOLOGY REVIEW van mei/juni 2001 staat een artikel van Ephraim Stern, getiteld PAGAN YAHWISM , The Folk Religion of Ancient Israel , beginnend op pagina 21. Het artikel begint met “De Bijbel stelt zich de religie van het oude Israël voor als zuiver monotheïstisch. En ongetwijfeld waren er Israëlieten, vooral degenen die banden hadden met de Tempel van Jeruzalem, die strikte monotheïsten waren. Maar het archeologische bewijs (en ook de Bijbel, als je het goed genoeg leest) suggereert dat het monotheïsme van veel Israëlieten verre van was. puur… Sommige Israëlieten geloofden dat Jahweh een vrouwelijke partner had. En veel Israëlieten riepen de goddelijkheid aan met behulp van afbeeldingen, vooral beeldjes. Ik noem deze Israëlitische religie Heidens jahwisme .

Het archeologische bewijs dat we zullen bekijken, komt grotendeels uit Juda in wat in archeologische termen bekend staat als de Assyrische periode, de periode van 721 v Chr, toen de Assyriërs het noordelijke koninkrijk Israël verwoestten, tot 586 v Chr, toen de Babyloniërs Jeruzalem veroverden, verwoestten de Tempel en maakte een einde aan de Davidische dynastie in Juda.”

Het lange artikel bevat veel informatie over de opgravingen en hun vondsten, waaronder een foto van drie beeldjes die de bovenhelft zijn van vrouwen die hun grote naakte borsten met hun handen omhoog houden. Deze vrouwelijke figuren stellen de gemalinnen van Jahweh voor. Het was gebruikelijk onder de buren van Israël dat elke godheid zijn eigen gemalin had, die allemaal bekend waren onder de gebruikelijke namen “Asherah” of “Ashtoreth” of “Astarte.” De beeldjes op de foto in dit artikel zijn asjera’s van Jahweh. We weten dat God ervoor zorgde dat de Israëlieten uit hun land werden verdreven vanwege hun afvalligheid, waaronder het vereren van heidense godheden zoals Tammuz en blijkbaar JHWH volgens dit bewijs. Dit recente archeologische bewijs geeft aan dat afvallige Israëlieten zich vóór de ballingschap tot JHWH moeten hebben gewend, een feit dat ons helpt de reden achter Gods toorn en Israëls daaropvolgende ballingschap te begrijpen. Het is ronduit verbazingwekkend dat mensen zich tegenwoordig gedwongen voelen om de fatale fout van onze voorouders te herhalen.

(2) De uitgave van BIBLICAL ARCHEOLOGY REVIEW van november/december 2001 bevat een reactie op bovenstaand artikel door een andere archeoloog, die met betrekking tot enkele gevonden inscripties zegt : De belangrijkste teksten, de zegeningen ‘aan Jahweh en zijn Asjera’ zijn in feite het standaardformaat voor de opening van een zakelijke brief.”

Als we ons vandaag die afgodische cultuur proberen voor te stellen, kan een scepticus zich dan afvragen of het ol Yah trots maakte om een ​​afgod van zijn naakte vrouw op Israëlitische altaren te zien?

Het lijkt onomstotelijk dat alle bewijzen bevestigen dat de persoonlijke naam JHWH werd geleend van de heidense buren van Israël tijdens de gevangenschap door de Israëlieten die ook veel leenden van de Chaldeeuwse mysteriescholen voordat ze terugkeerden naar Jeruzalem met een religie die terecht het Babylonische talmoedische farizeïsme werd genoemd . Egyptische archieven verbinden JHWH met enkele van Israëls buren, maar niet met Israël. Je hoeft alleen maar het Oude Testament te lezen om te begrijpen dat de God van Israël een jaloerse God was die door andere naties werd erkend als uitsluitend de God van Israël en niet de hunne. Welke geleerde wil speculeren dat de God van Israël werd overgenomen door andere naties die vijanden van Israël waren? Ik zou willen voorstellen dat moderne individuen die zich gedwongen voelen om die heidense godheid te aanbidden, net zo goed zijn Asherah naast hem op hun altaren kunnen plaatsen. Maar, voor degenen die er om geven wat Gods waarheid werkelijk is, laat ze enig geloofwaardig bewijs presenteren dat JHWH echt een juiste naam was voor de God van Israël in de tijd vóór de ballingschap.

En voor degenen die denken dat de Hebreeuwse taal de taal van onze aartsvaders was, waar is enig bewijs om dat te ondersteunen? Het bestaat niet. Overweeg dit. De Edomitische joodse masoreten besteedden driehonderd jaar aan het voorbereiden van de masoretische tekst (MT), naar verluidt alleen door de woorden te scheiden en diakritische tekens toe te voegen. Heeft een geleerde gevraagd uit welk manuscript de masoreten werkten om hun MT te maken? Aangenomen wordt dat ze moeten hebben gewerkt vanuit een oud Hebreeuws manuscript. MAAR, de vierkante letter Herodiaanse schrift werd pas uitgevonden in de eeuw voordat Jezus werd geboren. En er is GEEN bewijs dat er enig Oud Testament in de Hebreeuwse taal of het Herodiaanse schrift bestond in de tijd van Jezus. Joodse geleerden zoals Philo en Aristeas de Exegeet gebruikten uitsluitend de Griekse Septuaginta voor hun exegetische werk, ervan uitgaande dat de geheimen voor het begrijpen van Gods communiqué in de Griekse woorden en nuances van die woorden zaten. Wat meer is, ze verwezen niet naar, noch hinten ze naar enig bestaan ​​van enige Hebreeuwse tekst die authentieker zou kunnen zijn. In feite liet GEEN enkele schrijver uit de oudheid doorschemeren dat er een dergelijke tekst bestond.

Het is ongelooflijk raadselachtig dat er individuen zijn, die doen alsof ze oprecht geloven, die zich niets aantrekken van historische feiten. Integendeel, ze nemen overtuigingen aan voor hun religies ondanks sterke conflicten tegen hen. Net als bij een groot deel van het heersende stromingschristendom, overtroeft religie de feiten.

door onderzoeker RH, juli 2005

(Ed.: De Masoretische Tekst is de vroeg-Middeleeuwse Hebreeuwse tekst van de joodse Bijbel. Het omvat niet alleen de boeken van de joodse canon, maar is ook de letterlijke tekst van die boeken, inclusief vocalisatie en accentueringen ten behoeve van zowel voorlezing in het openbaar als voor persoonlijke studie. Wikipedia)