20230301 Over samenzweringen in de bijbel

van somehelpfulinfo, zie daar links, google translate

Jezus’ samenzweerderige wereldbeeld

(Ed.: SCS is Southern California Seminary)

Jezus Christus leerde een samenzweerderig wereldbeeld. Dat deden Zijn apostelen ook. In feite documenteert de hele Bijbel veel samenzweringen. Slechte mensen smeden al duizenden jaren samenzweringen en modernisering heeft niets gedaan om samenzweringen uit te bannen, omdat het de fundamentele aard is van op macht beluste mensen die in opstand komen tegen God. Tegenwoordig zijn moderne technologie en media bijzonder effectief in het verbergen van samenzweringen, dus de meeste mensen zijn onwetend, bedrogen, onbezorgd en in gevaar! Als je niet een van deze arme zielen wilt zijn, dan is dit artikel iets voor jou.

De leer van Jezus Christus over samenzweringen

Hier zijn een paar citaten die het vermelden waard zijn:

Jezus zei: “Ik ben het Licht van de wereld. Wie Mij volgt, zal niet in de duisternis rondlopen, maar zal het licht van het Leven hebben.” – Johannes 8:12 SCS / 12Jezus dan sprak opnieuw tot hen en zei: Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben. (HSV)

“Dit is nu de basis voor de veroordeling, dat het Licht in de wereld is gekomen, maar de mensen hielden meer van de duisternis dan van het Licht, omdat hun daden kwaadaardig waren. Want wie kwaad doet, haat het Licht en komt niet tot het Licht , zodat zijn daden niet aan het licht komen. Maar wie de waarheid doet, komt naar het Licht zodat zijn daden duidelijk kunnen worden gezien, dat ze in God worden gedaan.’ – Johannes 3:19-21 SCS

Jezus zei tegen Zijn ongelovige broeders: “De wereld kan u niet haten, maar mij wel, omdat ik erover getuig dat haar werken kwaadaardig zijn.” – Johannes 7:7 SCS

Toen de discipelen van Jezus Hem vroegen naar tekenen van Zijn wederkomst en van de voltooiing van het tijdperk, zei Hij: “Pas op dat niemand u misleidt, want velen zullen komen in Mijn naam en zeggen dat Ik de Christus ben, en zij zullen bedriegen velen.” – Mattheüs 24:3-5

Samenzwering is georganiseerde zonde

De Bijbel leert dat alle mensen behalve Jezus een zondige natuur hebben (Jesaja 1:18, Romeinen 3:23, Hebreeën 4:15), en dat ons hart bedrieglijk is (Jeremia 17:9). Sommige mensen doen meer hun best dan anderen om te voorkomen dat ze zondigen. Dit vereist een zorgvuldige toepassing van de Bijbel op dagelijkse situaties om een ​​godvruchtig leven te leiden. Dit goddelijke leven omvat het niet volgen van de zonden van mensen in de wereld en ook vrijmoedig spreken over Jezus en de waarheid van de Bijbel.

Uiteindelijk, als je echt een leven wilt leiden dat toegewijd is aan Christus Jezus, zul je in de minderheid zijn en vervolgd worden (2 Timoteüs 3:12). Dit kan inhouden dat mensen achter hun rug negatief praten en samenzweren om u uit te sluiten, uw privileges weg te nemen of u misschien te schaden. Dergelijke acties worden normaal gesproken in het geheim gedaan, omdat het niet handig is om ze openlijk te doen.

Op een hoog niveau, onder wereldleiders, zijn samenzweringen natuurlijk groter, kwaadaardiger en geheimzinniger en gebruiken ze vaak dwang of bedrog om iets te verkrijgen met illegale, immorele of onethische middelen. Met moderne technologie en media is de mate van dwang en bedrog tegenwoordig groter dan ooit in de hele geschiedenis!

Samenzwering in het Oude Testament

Vanwege zijn liefde voor God zat koning David vaak in de problemen en moest hij God om bescherming en hulp vragen vanwege samenzweringen tegen hem:

Godzijdank! Hoor alstublieft het geluid van mijn treurige oproep; Ik vraag U om mijn leven te beschermen en de bedreigingen van de vijand af te werpen. Ik vraag je om me te verbergen en me af te sluiten van de samenzwering van de goddelozen en van de opstand van de werkers van goddeloosheid. Ze scherpen hun tongen als zwaarden; ze spuwen kwade en giftige woorden uit alsof ze scherpe pijlen afschieten, zodat ze een onschuldige man kunnen neerschieten en doden vanuit goed verborgen posities; ze beschieten hem onverwachts en zonder enige angst. Ze moedigen elkaar aan, bedenken een kwaadaardig plan en bespreken hoe ze in het geheim vallen kunnen bedenken, terwijl ze zeggen: “Wie zal ze kunnen zien?” Ze beramen listig kwaad en zeggen: “We hebben de meest gedetailleerde en zorgvuldige samenzwering bedacht!” De gedachten en overpeinzingen van het hart van mensen kunnen zeker niet worden gemeten. – Psalm 64:1-6

Samenzweringen zijn overal in het Oude Testament te vinden. Hier zijn 20 voorbeelden:

Genesis 37 – Jozefs broers spanden samen om hem te vermoorden.

Rechters 9 – Abimelech huurde waardeloze mannen in en doodde zijn 70 broers.

1 Samuël 23 – Koning Saul beraamde kwaad tegen David.

2 Samuël 15-17 – Absalom en Achitofel spanden samen tegen koning David.

1 Koningen 15 Baësa beraamde een samenzwering tegen koning Nadaab, de zoon van Jerobeam, en doodde hem.

1 Koningen 16 – Zimri spande samen tegen koning Baësa en doodde hem.

2 Koningen 12 – De dienaren van koning Joas spanden samen en doodden hem.

2 Koningen 14 – Het volk spande samen tegen koning Amazia, de zoon van Joas, en doodde hem.

2 Koningen 15 – Sallum spande samen tegen koning Zacharia, zoon van Jerobeam III, en doodde hem.

2 Koningen 15 – Pekah, een officier van koning Pekanja, spande samen en doodde hem.

2 Koningen 15 – Hosea smeedde een samenzwering tegen koning Pekah en doodde hem.

2 Koningen 21 – De dienaren van koning Amon, de zoon van koning Manasse, spanden samen en doodden hem.

Nehemia 4 – Sanballet, Tobia, de Arabieren, Amonieten en de Ashdodieten spanden samen om Jeruzalem aan te vallen en verwarring te zaaien.

Esther 2 – Mordekai ontdekte een complot tegen koning Ahasveros.

Esther 3 – Haman spande samen tegen de Joden.

Esther 5 – Haman smeedde een complot tegen Mordechai.

Psalm 2 – De naties beramen een ijdel plan tegen de gezalfde van de Heer.

Jesaja 5 – Syrië, Efraïm en de zoon van Remalia smeedden een kwaad plan tegen Juda.

Jeremia 40 – Baalis, de koning van de Ammonieten, stuurde Ismaël om Gedalja te vermoorden.

Daniël 6 – De bestuurders en satrapen smeedden een complot tegen Daniël.

Samenzwering in het Nieuwe Testament

Samenzweringen zijn ook te vinden in de historische delen van het Nieuwe Testament. Hier zijn vijf voorbeelden:

Mattheüs 22 – De Farizeeën smeedden een complot tegen Jezus om Hem te verstrikken in Zijn gepraat en Hem te vernietigen.

Johannes 12 – De overpriesters smeedden een complot om Lazarus ter dood te brengen.

Handelingen 9 – De Joden in Damascus smeedden een complot om Saul na zijn bekering te vermoorden.

Handelingen 20 – De Joden in Griekenland smeedden een complot om Saulus te vermoorden toen hij op het punt stond naar Syrië te zeilen.

Handelingen 23 – Veertig Joden in Jeruzalem smeedden een samenzwering om Paulus te vermoorden.

De Bijbel leert dat de fundamentele reden dat mensen samenzweringen vormen, is dat ze slecht of verdorven zijn. Veel mensen zullen niet toegeven dat ze kwaad in hun hart hebben, maar dat komt alleen maar omdat ze niet dicht bij God staan. Met andere woorden, hoe dichter we bij het Licht komen, hoe meer vuil we kunnen zien. Er is enige moed voor nodig om in ons hart te kijken, want we houden gewoon niet van de kwade motieven en gedachten die er zijn, en denken liever dat we nobeler of oprechter van karakter zijn dan we in werkelijkheid zijn. De apostel Paulus legde het zo uit:

Wat dan? Zijn we beter? Helemaal niet! Want we hebben zowel Joden als Grieken6 al beschuldigd dat ze allemaal onder de zonde zijn. Precies zoals er geschreven staat:

“Niemand is rechtvaardig, ook niet één; er is niemand die begrijpt, niemand die God zoekt. Allen zijn afgeweken, samen zijn ze nutteloos gemaakt; er is niemand die vriendelijkheid toont, nee, niet zozeer één.”

“Hun keel is een geopend graf; zij bedriegen gewoonlijk met hun tongen.”

“Het gif van Viper is onder hun lippen”;

“wiens mond vol vloek en bitterheid is.”

“Hun voeten zijn snel om bloed te vergieten; verderf en ellende liggen op hun pad, en de weg van vrede hebben ze niet gekend.”

“Er is geen angst voor God voor hun ogen.”

Nu weten we dat wat de wet ook zegt, het spreekt tot degenen die onder de wet staan, zodat elke mond kan worden gesloten en de hele wereld rekenschap moet afleggen aan God. Hieruit volgt dat geen vlees in Zijn ogen gerechtvaardigd zal worden door de werken van de wet, omdat door de wet de echte kennis van de zonde komt. – – Romeinen 3:9-20 SCS

Het goede nieuws van Jezus is dat we onze zondige aard kunnen overwinnen en van binnenuit kunnen worden veranderd door Zijn kracht en genade. Het slechte nieuws is dat de meeste mensen niet proberen te overwinnen met de hulp van Jezus, en de machtigste mensen in onze wereld zijn ofwel uitverkocht om voor zichzelf te leven of hebben geheime deals gesloten met de duivel – letterlijk! In ruil voor hun dienst geeft de duivel hen macht over mensen over de hele wereld. De apostel Paulus zei dat deze sterke waanvoorstelling in de laatste dagen:

Dat [wetteloze] iemands komst is volgens de werking van Satan met alle macht en tekenen en bedrieglijke wonderen, en met alle goddeloze misleiding onder degenen die zichzelf verspillen, omdat ze de liefde voor de waarheid niet hebben ontvangen om gered te worden . Ja, daarom zal God hen een actieve waanidee sturen, zodat ze de leugen zullen geloven en zodat allen kunnen worden veroordeeld die de waarheid niet hebben geloofd, maar plezier hebben beleefd aan slechtheid. – 2 Thessalonicenzen 2:9-12 SCS

Wat moeten we doen?

Sinds de moord op JFK doen er veel complottheorieën de ronde. Het is normaal en acceptabel om aan officiële verhalen te twijfelen als ze niet met alle feiten overeenkomen. Hoewel sommige complottheorieën vals blijken te zijn, blijken er vele waar te zijn. Maar tegen de tijd dat mensen erachter komen dat ze waar waren, is het helaas al te laat om er iets aan te doen.

Als je meer wilt weten over samenzweringen in onze wereld van vandaag, zijn hier enkele suggesties:

Bid en vraag God om je te laten zien wat waar is en wat niet waar is, vooral dingen waarvan de meeste mensen denken dat ze waar zijn, maar in werkelijkheid niet waar zijn. Mattheüs 7:7

Lees de Bijbel en luister naar de Geest van God die tot u persoonlijk spreekt vanaf de pagina’s over uw eigen leven en de wereld om u heen. Johannes 10:27

Doe elke dag de riem van de waarheid om. Efeziërs 6:14. Dit betekent nadenken over de Bijbel en de waarheid spreken. Doe elke dag het borstharnas van gerechtigheid aan. Efeziërs 6:14. Dit betekent een rechtschapen leven leiden zoals gedefinieerd in de Bijbel, niet zoals gedefinieerd door de samenleving. Besluit in je hart om alles te geloven wat de Bijbel zegt en om alle geboden van Jezus te gehoorzamen.

Maak regelmatig goede vrienden en informatiebronnen en laat slechte vrienden en slechte informatiebronnen los. Spreuken 13:20. Dit omvat het zoeken naar mensen die in de Bijbel geloven en deze willen gehoorzamen, evenals naar mensen die de feiten over de wereld proberen te vertellen die mensen helpen veilig en gezond te zijn – mensen die geen banden hebben met bedrijfsmedia, door de overheid gesteunde media of organisaties die geld verdienen door een beroep te doen op wereldse verlangens.

Vermijd wereldsgezindheid – de begeerte van het vlees, de begeerte van de ogen en de hoogmoed van het leven (1 Johannes 2:15,16) – en vermijd informatiebronnen die werelds denken bevorderen. Iedereen die samenzweringen negeert, is waarschijnlijk uitverkocht aan het wereldsysteem en niet de moeite waard om naar te luisteren.

Wees voorzichtig met het luisteren naar alternatieve media die wel complotten behandelen maar ook werelds zijn; dergelijke bronnen hebben de neiging om goede informatie te geven, maar promoten het idee dat ze dingen kunnen veranderen door menselijke inspanning. Ze beseffen niet dat het een geestelijke strijd is (Efeziërs 6:12), en alleen mensen die Jezus en de Bijbel volgen, kunnen echt overwinnen. In feite kunnen ze rebellie aanwakkeren.

Spreek de waarheid tegen vrienden en geliefden om wie je geeft, en wees voorbereid op tegenstand. Tegenstand is goed om ons te helpen onze motieven te controleren en ons te motiveren om ijveriger te bidden, de Bijbel te bestuderen en goed onderzoek te doen naar actuele gebeurtenissen.

Type bij bewust complot of samenzwering in en je ziet veel artikelen:

Lees bij bewust over complottheorieën

Lees bij bewust over samenzweringen

Lees bij bewust over samenzweringen 2

Lees bij bewust over samenzweringen 3

Lees bij bewust over samenzweringen 4

Lees bij bewust over samenzweringen 5

Lees bij bewust over samenzweringen 6

Lees bij bewust over samenzweringen 7

Lees bij bewust over kennis over samenzweren via de Bijbel 01tm08

Lees bij bewust over complotten

Lees bij bewust over de samenzweringsrealist