20230224 Over China die de oorlog verklaart aan de Verenigde Staten

China verklaart de oorlog aan de Verenigde Staten

uncut-news.ch 23 februari 2023

De regering in China heeft onderstaand document vrijgegeven .

Amerikaanse hegemonie en de gevaren ervan 20 februari 2023

Inhoud

Invoering

I. Politieke hegemonie – zijn gewicht in het rond gooien

II Militaire hegemonie Moedig gebruik van geweld

III. Economische hegemonie – plundering en uitbuiting

IV Technologische hegemonie – monopolisering en onderdrukking

V. Culturele hegemonie – valse verhalen verspreiden

conclusie

Hier in het Engels .

Hieronder is de vertaling door Deepl.com

Invoering

Sinds de Verenigde Staten na de twee wereldoorlogen en de Koude Oorlog het machtigste land ter wereld zijn geworden, bemoeien ze zich steeds brutaler met de interne aangelegenheden van andere landen, zoeken, behouden en misbruiken ze hun hegemonie, bevorderen ze ondermijning en infiltratie, en moedwillig oorlogen voeren en de internationale gemeenschap schade berokkenen.

De Verenigde Staten hebben een hegemonisch script ontwikkeld voor het organiseren van ‘kleurenrevoluties’, het aanwakkeren van regionale strijd en zelfs het voeren van regelrechte oorlogen onder het mom van het bevorderen van democratie, vrijheid en mensenrechten. In navolging van de mentaliteit van de Koude Oorlog hebben de Verenigde Staten de blokpolitiek aangewakkerd en conflicten en confrontaties aangewakkerd. Ze hebben het concept van nationale veiligheid te veel gebruikt, exportcontroles misbruikt en unilaterale sancties opgelegd aan anderen. Ze hebben selectief gehandeld op basis van internationale wetten en regels, ze gebruikten of verwierpen ze waar nodig, en probeerden regels af te dwingen die hun eigen belangen dienden in naam van het handhaven van een “op regels gebaseerde internationale orde”.

Door de relevante feiten te presenteren, probeert dit rapport het misbruik van de hegemonie door de VS op politiek, militair, economisch, financieel, technologisch en cultureel gebied aan het licht te brengen en internationale aandacht te vestigen op de gevaren van Amerikaanse praktijken voor de wereldvrede en stabiliteit en de welvaart. wezen van alle volkeren om te sturen.

I. Politieke hegemonie – gooien met je eigen gewicht

De Verenigde Staten hebben lang geprobeerd andere landen en de wereldorde vorm te geven rond hun eigen waarden en politiek systeem in naam van het bevorderen van democratie en mensenrechten.

Er zijn veel voorbeelden van Amerikaanse inmenging in de interne aangelegenheden van andere landen. In de naam van “de bevordering van de democratie” streefden de Verenigde Staten een “neo-Monroe-doctrine” na in Latijns-Amerika, veroorzaakten “kleurrevoluties” in Eurazië en organiseerden de “Arabische Lente” in West-Azië en Noord-Afrika, die chaos en chaos veroorzaakten. ramp voor veel landen veroorzaakt.

In 1823 verkondigden de Verenigde Staten de Monroe-doctrine. Terwijl ze een ‘Amerika voor de Amerikanen’ prezen, wilden ze eigenlijk een ‘Amerika voor de Verenigde Staten’.

Sindsdien wordt het beleid van de verschillende Amerikaanse regeringen ten aanzien van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied gekenmerkt door politieke inmenging, militaire interventie en omverwerping van het regime. Van Cuba’s 61 jaar durende vijandigheid en blokkade tot de val van de regering-Allende in Chili, het Amerikaanse beleid ten opzichte van de regio is gebaseerd op één stelregel: wie zich onderwerpt, zal slagen; wie zich verzet, zal omkomen.

Het jaar 2003 markeerde het begin van een reeks “kleurenrevoluties” – de “Rozenrevolutie” in Georgië, de “Oranje Revolutie” in Oekraïne en de “Tulpenrevolutie” in Kirgizië. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf openlijk toe een “centrale rol” te hebben gespeeld in deze “regimewisselingen”. De Verenigde Staten bemoeiden zich ook met de interne aangelegenheden van de Filippijnen door president Ferdinand Marcos Sr. in 1986 en president Joseph Estrada in 2001 af te zetten door middel van zogenaamde ” People Power Revolutions “.

In januari 2023 bracht de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zijn nieuwe boek uit, Never Give an Inch: Fighting for the America I Love. Daarin onthulde hij dat de Verenigde Staten van plan waren in te grijpen in Venezuela. Het plan was om de regering van Maduro tot een deal met de oppositie te dwingen, Venezuela de mogelijkheid te ontnemen om olie en goud te verkopen voor deviezen, zware druk uit te oefenen op de economie van het land en de presidentsverkiezingen van 2018 te beïnvloeden.

◆ De VS hanteren dubbele normen als het gaat om internationale regels. Door hun eigenbelang voorop te stellen, hebben de Verenigde Staten afstand genomen van internationale verdragen en organisaties en hun nationale recht boven internationaal recht gesteld. In april 2017 kondigde de regering-Trump aan dat ze alle Amerikaanse financiering voor het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) zou schrappen omdat de organisatie “een programma voor gedwongen abortus of onvrijwillige sterilisatie ondersteunt of eraan deelneemt”. De Verenigde Staten trokken zich twee keer terug uit UNESCO, in 1984 en 2017. In 2017 kondigden ze aan zich terug te trekken uit het Klimaatakkoord van Parijs. In 2018 kondigden ze hun terugtrekking uit de VN-Mensenrechtenraad aan, daarbij verwijzend naar de “vooringenomenheid” van de organisatie jegens Israël en het falen om de mensenrechten effectief te beschermen. In 2019 kondigden de Verenigde Staten aan zich terug te trekken uit het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag om de ongehinderde ontwikkeling van geavanceerde wapens aan te moedigen. Voor 2020 kondigden ze het vertrek uit het Open Skies-verdrag aan.

De Verenigde Staten hebben ook de beheersing van biologische wapens belemmerd door zich te verzetten tegen onderhandelingen over een verificatieprotocol voor het Verdrag inzake biologische wapens (BTWC) en door internationaal toezicht op de activiteiten van landen in verband met biologische wapens te belemmeren. Als het enige land dat over chemische wapens beschikt, hebben de Verenigde Staten herhaaldelijk de uitbanning van chemische wapens uitgesteld en zijn ze terughoudend geweest om hun verplichtingen na te komen. Ze zijn het grootste obstakel geworden voor het bereiken van een “chemische wapensvrije wereld”.

◆ De Verenigde Staten vormden kleine blokken met hun alliantiesysteem. Ze leggen een “Indo-Pacifische strategie” op aan de regio Azië-Pacific, waarbij ze exclusieve clubs zoals de Five Eyes, de Quad en AUKUS samenstellen en de landen in de regio dwingen partij te kiezen. Dergelijke praktijken dienen in wezen om de regio te verdelen, confrontaties aan te wakkeren en de vrede te ondermijnen.

De VS velt willekeurige oordelen over democratie in andere landen en verzint een vals verhaal van “democratie versus autoritarisme” om vervreemding, verdeeldheid, rivaliteit en confrontatie aan te wakkeren. In december 2021 organiseerden de Verenigde Staten de eerste “Top voor democratie”, die door veel landen werd bekritiseerd en afgewezen omdat ze de geest van democratie bespotten en de wereld verdelen. In maart 2023 organiseren de Verenigde Staten weer een “Top voor Democratie”, die onwelkom blijft en opnieuw niet wordt gesteund.

II Militaire hegemonie – Willekeurig gebruik van geweld

De geschiedenis van de Verenigde Staten is er een van geweld en expansie. Sinds de Verenigde Staten in 1776 onafhankelijk werden, hebben ze voortdurend gezocht naar gewelddadige expansie: het afslachten van indianen, het binnenvallen van Canada, het voeren van oorlog tegen Mexico, het aanzetten tot de Amerikaans-Spaanse oorlog en het annexeren van Hawaï. Na de Tweede Wereldoorlog provoceerden of provoceerden de VS onder andere de Koreaanse oorlog, de oorlog in Vietnam, de Golfoorlog, de Kosovo-oorlog, de oorlog in Afghanistan, de oorlog in Irak, de oorlog in Libië en de oorlog in Syrië, waarbij ze hun militaire hegemonie misbruikten om de weg vrij te maken voor expansionistische doelen. In de afgelopen jaren bedroeg het gemiddelde jaarlijkse militaire budget van de VS meer dan $ 700 miljard, goed voor 40 procent van het wereldtotaal. meer dan de 15 landen achter de VS samen. De Verenigde Staten hebben ongeveer 800 overzeese militaire bases en 173.000 troepen gestationeerd in 159 landen.

Volgens het boek America Invades: How We’ve Invaded or Been Militarily Involved with Almost Every Country on Earth, hebben de Verenigde Staten op drie na bijna alle ongeveer 190 gevochten in of waren militair betrokken bij door de Verenigde Naties erkende landen . De drie landen werden “gespaard” omdat de Verenigde Staten ze niet op de kaart vonden.

Zoals de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter het uitdrukte: de Verenigde Staten zijn ongetwijfeld de meest oorlogszuchtige natie in de wereldgeschiedenis. Volgens een rapport van Tufts University, “Introducing the Military Intervention Project: Introducing the Military Intervention Project: A new Dataset on US Military Interventions, 1776-2019”, voerden de Verenigde Staten in die jaren wereldwijd bijna 400 militaire interventies uit, waarvan 34 procent. in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, 23 procent in Oost-Azië en de Stille Oceaan, 14 procent in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en 13 procent in Europa. Momenteel nemen militaire interventies toe in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en in Afrika bezuiden de Sahara.

Alex Lo, een columnist voor de South China Morning Post, wees erop dat de Verenigde Staten sinds het begin zelden onderscheid hebben gemaakt tussen diplomatie en oorlog. In de 20e eeuw hebben ze in veel ontwikkelingslanden democratisch gekozen regeringen omvergeworpen en prompt vervangen door pro-Amerikaanse marionettenregimes. Tegenwoordig herhalen de Verenigde Staten in Oekraïne, Irak, Afghanistan, Libië, Syrië, Pakistan en Jemen hun oude tactiek van het voeren van proxy-oorlogen, oorlogen met lage intensiteit en drone-oorlogen.

De militaire hegemonie van de VS heeft tot humanitaire tragedies geleid. Sinds 2001 hebben de oorlogen en militaire operaties van de Verenigde Staten in naam van terrorismebestrijding meer dan 900.000 levens geëist, waaronder zo’n 335.000 burgers, miljoenen gewonden en tientallen miljoenen ontheemden. De oorlog in Irak van 2003 eiste zo’n 200.000 tot 250.000 burgerslevens, waaronder meer dan 16.000 rechtstreeks gedood door het Amerikaanse leger, en maakte meer dan een miljoen mensen dakloos.

De Verenigde Staten hebben wereldwijd 37 miljoen vluchtelingen voortgebracht. Alleen al het aantal Syrische vluchtelingen is sinds 2012 vertienvoudigd. Tussen 2016 en 2019 vielen er 33.584 burgerslachtoffers tijdens de gevechten in Syrië, waaronder 3.833 doden door bombardementen door de door de VS geleide coalitie, waarvan de helft vrouwen en kinderen. De Public Broadcasting Service (PBS) meldde op 9 november 2018 dat Amerikaanse luchtaanvallen op Raqqa alleen al 1.600 Syrische burgers hebben gedood.

De twee decennia durende oorlog in Afghanistan heeft het land verwoest. In totaal werden 47.000 Afghaanse burgers en 66.000 tot 69.000 Afghaanse soldaten en politie die niets te maken hadden met de aanslagen van 9/11 gedood tijdens Amerikaanse militaire operaties, en meer dan 10 miljoen mensen raakten ontheemd. De oorlog in Afghanistan vernietigde de basis van de economische ontwikkeling van het land en stortte het Afghaanse volk in ellende. Na het “Kabul-debacle” van 2021 kondigden de Verenigde Staten aan dat ze ongeveer $ 9,5 miljard aan activa van de Afghaanse centrale bank zouden bevriezen in wat werd gezien als “pure plundering”.

In september 2022 vertelde de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu tijdens een bijeenkomst dat de Verenigde Staten een oorlog bij volmacht hadden gevoerd in Syrië, Afghanistan hadden veranderd in een opiumveld en een heroïnefabriek, Pakistan hadden aangezet tot rellen en Libië in voortdurende onrust hadden gestort. De Verenigde Staten zullen er alles aan doen om de mensen van een vindingrijk land te beroven en tot slaaf te maken.

Ook tijdens de oorlog gebruikten de Verenigde Staten weerzinwekkende methoden. Tijdens de Koreaanse oorlog, de oorlog in Vietnam, de Golfoorlog, de Kosovo-oorlog, de oorlog in Afghanistan en de oorlog in Irak gebruikten de Verenigde Staten enorme hoeveelheden chemische en biologische wapens, evenals clusterbommen, brandstof-luchtbommen, grafietbommen en verarmd uranium. bommen, die enorme schade toebrengen aan burgerfaciliteiten, talloze burgerslachtoffers en permanente vervuiling.

III. Economische hegemonie – plundering en uitbuiting

Na de Tweede Wereldoorlog stonden de Verenigde Staten aan de spits van de oprichting van het Bretton Woods-systeem, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, die samen met het Marshallplan het internationale monetaire systeem vormden rond de Amerikaanse dollar. Bovendien hebben de Verenigde Staten ook een institutionele hegemonie gevestigd in de internationale economische en financiële sectoren door de gewogen stemsystemen, de regels en overeenkomsten van internationale organisaties, waaronder “85 procent meerderheidsgoedkeuring”, en hun binnenlandse handelswetten en -voorschriften te manipuleren. Door gebruik te maken van de status van de dollar als de primaire internationale reservevaluta, verzamelen de Verenigde Staten in wezen “seigneuriage” ( Ed.: geldscheppingswinst) van over de hele wereld;

De Verenigde Staten exploiteren de rijkdom van de wereld door seigniorage. Een biljet van $ 100 kost slechts ongeveer 17 cent om te maken, maar andere landen moesten $ 100 aan daadwerkelijke goederen ophoesten om er een te krijgen. Meer dan een halve eeuw geleden werd erop gewezen dat de Verenigde Staten exorbitante privileges en tekorten genoten zonder scheuren op hun dollar, en dat ze het waardeloze papieren biljet gebruikten om de hulpbronnen en fabrieken van andere landen te plunderen.

De hegemonie van de Amerikaanse dollar is de belangrijkste bron van instabiliteit en onzekerheid in de wereldeconomie. Tijdens de COVID-19-pandemie hebben de Verenigde Staten misbruik gemaakt van hun wereldwijde financiële hegemonie en biljoenen dollars in de wereldmarkt gepompt ten koste van andere landen, met name opkomende markten. In 2022 maakte de Fed een einde aan haar ultraruime monetaire beleid en begon ze agressief de rentetarieven te verhogen, wat leidde tot onrust op de internationale financiële markten en een aanzienlijke depreciatie van andere valuta’s, zoals de euro, waarvan er vele tot het laagste punt in 20 jaar daalden. Als gevolg hiervan kregen veel ontwikkelingslanden te maken met hoge inflatie, devaluatie van de valuta en kapitaaluitstroom. Dit was precies dat wat de minister van Financiën van Nixon, John Connally, eens opmerkte, met zelfgenoegzaamheid en toch scherpe precisie:

Met hun zeggenschap over internationale economische en financiële organisaties stellen de Verenigde Staten extra eisen aan hun hulp aan andere landen. Om belemmeringen voor de instroom van Amerikaans kapitaal en speculatie uit de weg te ruimen, moeten ontvangende landen financiële liberalisering bevorderen en financiële markten openen, zodat hun economisch beleid in overeenstemming is met de Amerikaanse strategie. Volgens de Review of International Political Economy waren er 55.465 aanvullende beleidsvoorwaarden verbonden aan de 1.550 schuldverlichtingsprogramma’s die het IMF tussen 1985 en 2014 aan zijn 131 lidstaten heeft toegekend.

◆ De Verenigde Staten onderdrukken hun tegenstanders bewust met economische dwang. In de jaren tachtig gebruikten de Verenigde Staten hun financiële hegemonie tegen Japan en voltooiden de Plaza-akkoorden om de economische dreiging van Japan weg te nemen en het land in dienst te stellen van het strategische doel van de VS om de Sovjet-Unie te confronteren en de wereld te domineren, te controleren en gebruiken. Als gevolg hiervan kreeg de yen een boost en werd Japan gedwongen zijn financiële markt open te stellen en zijn financiële systeem te hervormen. Het Plaza-akkoord bracht een serieuze klap toe aan het groeimomentum van de Japanse economie, waardoor Japan meemaakte wat later de “drie verloren decennia” werd genoemd.

De economische en financiële hegemonie van de VS is een geopolitiek wapen geworden. De Verenigde Staten zijn meer afhankelijk geworden van unilaterale sancties en “wijdverbreide jurisdictie” en hebben nationale wetten uitgevaardigd, zoals de International Emergency Economic Powers Act, de Global Magnitsky Human Rights Accountability Act en de Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, evenals een aantal uitvoeringsbesluiten die bepaalde landen, organisaties of individuen bestraffen. Statistieken tonen aan dat de Amerikaanse sancties tegen buitenlandse entiteiten tussen 2000 en 2021 met 933 procent zijn toegenomen. Alleen al de regering-Trump heeft meer dan 3.900 sancties opgelegd, wat neerkomt op drie sancties per dag. Tot nu toe hebben de Verenigde Staten economische sancties opgelegd aan bijna 40 landen over de hele wereld, waaronder Cuba, China, Rusland, Noord-Korea, Iran en Venezuela, waardoor bijna de helft van de wereldbevolking wordt getroffen. De “Verenigde Staten van Amerika” is veranderd in “de Verenigde Staten van Sancties”. En “brede jurisdictie” is slechts een instrument geworden voor de Verenigde Staten om hun staatsbevoegdheden te gebruiken om economische concurrenten te onderdrukken en zich te bemoeien met normale internationale zaken. Dit is een serieuze afwijking van de principes van de liberale markteconomie waarop de Verenigde Staten zo lang hebben gepocht.

IV Technologische hegemonie – monopolie en onderdrukking

De Verenigde Staten proberen de wetenschappelijke, technologische en economische ontwikkeling van andere landen te voorkomen door het uitoefenen van monopoliemacht, onderdrukkende maatregelen en technologische beperkingen op hoogtechnologische gebieden.

◆ De Verenigde Staten monopoliseren intellectueel eigendom in naam van bescherming. Door gebruik te maken van de zwakte van andere landen, met name ontwikkelingslanden, op het gebied van intellectuele eigendomsrechten en de institutionele kloof op de relevante gebieden, maken de Verenigde Staten buitensporige winsten door middel van monopolies. In 1994 handhaafden de Verenigde Staten de Overeenkomst inzake handelsgerelateerde aspecten van intellectuele eigendomsrechten (TRIPS), waarbij veramerikaniseerde praktijken en normen op het gebied van intellectuele eigendom werden afgedwongen om hun technologiemonopolie te consolideren.

Om de ontwikkeling van de Japanse halfgeleiderindustrie af te remmen, lanceerden de VS in de jaren tachtig het “301”-onderzoek, versterkten ze hun onderhandelingspositie in bilaterale onderhandelingen door middel van multilaterale overeenkomsten, dreigden ze Japan te bestempelen als oneerlijke handel en legden ze vergeldingstarieven op. Dwong Japan tot ondertekening de halfgeleiderovereenkomst tussen de VS en Japan. Als gevolg hiervan werden Japanse halfgeleiderbedrijven bijna volledig uitgesloten van de wereldwijde concurrentie en daalde hun marktaandeel van 50 procent naar 10 procent. Met de steun van de Amerikaanse overheid grepen tal van Amerikaanse halfgeleiderbedrijven de kans en veroverden ze grotere marktaandelen.

De Verenigde Staten politiseren en bewapenen technologische kwesties en gebruiken ze als ideologische instrumenten. Door het concept van nationale veiligheid te veel uit te breiden, mobiliseerden de Verenigde Staten de staatsmacht om het Chinese bedrijf Huawei te onderdrukken en te bestraffen, de toegang van Huawei-producten tot de Amerikaanse markt te beperken, de levering van chips en besturingssystemen af ​​te sluiten en andere landen te dwingen Huawei te verbieden het bouwen van lokale 5G-netwerken. Ze hebben Canada zelfs overgehaald om Huawei Chief Financial Officer Meng Wanzhou bijna drie jaar gevangen te zetten.

De Verenigde Staten hebben een hele reeks uitvluchten bedacht om China’s hightechbedrijven met een mondiaal concurrentievermogen hard aan te pakken, waardoor meer dan 1.000 Chinese bedrijven op sanctielijsten komen te staan. Daarnaast hebben de Verenigde Staten controles opgelegd op biotechnologie, kunstmatige intelligentie en andere geavanceerde technologieën, hebben ze de exportbeperkingen aangescherpt, het toezicht op investeringen aangescherpt, Chinese sociale media-apps zoals TikTok en WeChat onderdrukt en er bij Nederland en Japan op aangedrongen de export van chips en aanverwante apparaten of Technologieën beperken tot China.

Ook de Verenigde Staten hebben met twee maten gemeten in hun beleid ten aanzien van technologieprofessionals uit China. Sinds juni 2018 zijn, om Chinese onderzoekers te marginaliseren en te onderdrukken, de geldigheidsperioden van visa voor Chinese studenten in bepaalde hightechdisciplines verkort, en er zijn herhaaldelijk gevallen bekend van Chinese wetenschappers en studenten die naar de Verenigde Staten reizen voor uitwisselingsprogramma’s en studie doeleinden, werden onterecht afgewezen en lastiggevallen, en er werden grootschalige onderzoeken uitgevoerd naar Chinese wetenschappers die in de Verenigde Staten werkten.

De Verenigde Staten consolideren hun technologisch monopolie in naam van de bescherming van de democratie. Door kleine technologieblokken op te bouwen, zoals de “chipalliantie” en het “schone netwerk”, hebben de Verenigde Staten het label “democratie” en “mensenrechten” aan geavanceerde technologie gehecht, waardoor technologische kwesties politieke en ideologische kwesties werden als voorwendsels voor hun technologie blokkade tegen om andere landen uit te vinden. In mei 2019 nodigden de Verenigde Staten 32 landen uit voor de Praagse 5G-beveiligingsconferentie in Tsjechië en brachten ze het voorstel van Praag uit om de 5G-producten van China uit te sluiten. In april 2020 kondigde de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo het 5G-schone pad aan, een plan gericht op het opbouwen van een 5G-technologiealliantie met partners gebonden door hun gedeelde ideologie van democratie en de noodzaak om “cybersecurity” te beschermen. De maatregelen zijn in wezen de poging van de VS om zijn technologische hegemonie te behouden door middel van technologische allianties.

De Verenigde Staten maken misbruik van hun technologische hegemonie door cyberaanvallen en afluisteren. De Verenigde Staten zijn al lang berucht als het “hackerimperium” en krijgen de schuld van hun ongebreidelde cyberdiefstallen over de hele wereld. Ze hebben allerlei tools tot hun beschikking om alomtegenwoordige cyberaanvallen en bewaking af te dwingen, waaronder het gebruik van analoge basisstationsignalen om toegang te krijgen tot mobiele telefoons voor gegevensdiefstal, het manipuleren van mobiele apps, het hacken van cloudservers en het stelen via onderzeese kabels. De lijst is niet definitief.

Amerikaanse surveillance is willekeurig. Iedereen kan het doelwit zijn van hun toezicht, of het nu rivalen of bondgenoten zijn, zelfs de leiders van geallieerde landen zoals de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel en verschillende Franse presidenten. Cybersurveillance in de Verenigde Staten en aanvallen zoals “Prism”, “Dirtbox”, “Irritant Horn” en “Telescreen Operation” zijn het bewijs dat de Verenigde Staten hun bondgenoten en partners nauwlettend in de gaten houden. Het afluisteren van bondgenoten en partners heeft wereldwijd al tot verontwaardiging geleid. Julian Assange, oprichter van Wikileaks, een website die Amerikaanse surveillanceprogramma’s blootlegde, zei: “Verwacht niet dat een wereldwijde surveillance-supermacht met eer of respect handelt. Er is maar één regel: er zijn geen regels”.

V. Culturele hegemonie – valse verhalen verspreiden

De wereldwijde verspreiding van de Amerikaanse cultuur is een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse strategie voor buitenlands beleid. De Verenigde Staten hebben vaak culturele instrumenten gebruikt om hun hegemonie in de wereld te versterken en te behouden.

De Verenigde Staten verankeren Amerikaanse waarden in hun producten zoals in films. Amerikaanse waarden en een Amerikaanse levensstijl worden geassocieerd met hun films en tv-shows, publicaties, media-inhoud en programma’s van de federaal gefinancierde non-profit culturele instellingen. Op deze manier wordt een culturele en publieke expressieruimte gecreëerd waarin de Amerikaanse cultuur de boventoon voert en de culturele hegemonie in stand houdt. In zijn artikel The Americanization of the World ontdekte de Amerikaanse geleerde John Yemma de ware wapens van Amerika’s culturele expansie: Hollywood, de beeldontwerpfabrieken aan Madison Avenue en de productielijnen van de Mattel Company en Coca-Cola.

Er zijn verschillende manieren waarop de Verenigde Staten hun culturele hegemonie in stand houden. Amerikaanse films worden het meest gebruikt; vandaag hebben ze meer dan 70 procent van het wereldmarktaandeel in handen. De Verenigde Staten maken goed gebruik van hun culturele diversiteit om verschillende etnische groepen aan te spreken. Wanneer Hollywood-films de wereld bereiken, schreeuwen ze de Amerikaanse waarden uit die ermee verbonden zijn.

De Amerikaanse culturele hegemonie manifesteert zich niet alleen in ‘directe interventie’, maar ook in ‘media-infiltratie’ en als ’trompet voor de wereld’. De door de VS gedomineerde westerse media spelen een bijzonder belangrijke rol bij het vormen van de publieke opinie in de wereld ten gunste van Amerikaanse inmenging in de interne aangelegenheden van andere landen.

De Amerikaanse overheid censureert strikt alle socialemediabedrijven en eist hun gehoorzaamheid. Twitter-CEO Elon Musk gaf op 27 december 2022 toe dat alle sociale-mediaplatforms samenwerken met de Amerikaanse overheid om inhoud te censureren, meldde Fox Business Network. De publieke opinie in de Verenigde Staten is onderworpen aan overheidsingrijpen om alle ongewenste uitingen te beteugelen. Google laat vaak pagina’s verdwijnen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie manipuleert sociale media. In december 2022 onthulde The Intercept, een onafhankelijke Amerikaanse onderzoekswebsite, dat Nathaniel Kahler, ambtenaar van het Amerikaanse centrale commando, in juli 2017 het openbare beleidsteam van Twitter opdracht had gegeven om de aanwezigheid van 52 Arabisch-talige accounts op een lijst die het had ingediend te vergroten, waarvan er zes zouden moeten voorrang hebben. Een van de zes accounts was gewijd aan het rechtvaardigen van Amerikaanse drone-aanvallen in Jemen, b.v. B. door te beweren dat de aanslagen nauwkeurig waren en alleen terroristen en geen burgers hebben gedood. Onder leiding van Kahler heeft Twitter deze Arabischtalige accounts op de witte lijst gezet om bepaalde berichten te versterken.

◆De Verenigde Staten meten met twee maten als het gaat om persvrijheid. Ze onderdrukken op brute wijze media uit andere landen en brengen ze op verschillende manieren het zwijgen op. De Verenigde Staten en Europa verbieden Russische reguliere media zoals Russia Today en Sputnik uit hun land. Platforms zoals Twitter, Facebook en YouTube beperken openlijk officiële accounts van Rusland. Netflix, Apple en Google hebben Russische zenders en applicaties verwijderd uit hun diensten en app stores. Ongekende draconische censuur zal worden opgelegd aan aan Rusland gerelateerde inhoud.

De Verenigde Staten misbruiken hun culturele hegemonie om ‘vreedzame ontwikkeling’ in socialistische landen tot stand te brengen. Ze richten nieuwsmedia en culturele instellingen op die gericht zijn op socialistische landen. Ze storten enorme sommen overheidsgeld in radio- en televisiestations om hun ideologische ondermijning te ondersteunen, en deze spreekbuizen bombarderen socialistische landen dag en nacht met opruiende propaganda in tientallen talen.

Door verkeerde informatie als speer te gebruiken om andere landen aan te vallen, hebben de Verenigde Staten er een hele keten van industrieën omheen gebouwd: er zijn groepen en individuen die verhalen verzinnen en die over de hele wereld verspreiden om de publieke opinie te vernietigen met de steun van bijna onbeperkte financiële middelen om te misleiden.

conclusie

Een rechtvaardige zaak levert brede steun op voor zijn pleitbezorger, terwijl een onrechtvaardige zaak zijn achtervolger tot een verschoppeling veroordeelt. De hegemoniale, dominante en tirannieke praktijken van het gebruiken van kracht om de zwakken te intimideren, het met geweld en onder valse voorwendselen van anderen afnemen en het spelen van zero-sum games richten grote schade aan. De historische tendensen naar vrede, ontwikkeling, samenwerking en wederzijds voordeel zijn niet te stoppen. De Verenigde Staten hebben hun macht gebruikt om de waarheid te tarten en de wet met voeten getreden om hun eigen belangen te dienen. Deze eenzijdige, egoïstische en regressieve hegemonische praktijken stuiten op groeiende,

Landen moeten elkaar respecteren en als gelijken behandelen. Grote landen moeten zich gedragen in overeenstemming met hun status en het voortouw nemen bij het nastreven van een nieuw model van staat-tot-staatrelaties gebaseerd op dialoog en partnerschap, niet op confrontatie of alliantie. China verzet zich tegen alle vormen van hegemonisme en machtspolitiek en weigert zich te mengen in de interne aangelegenheden van andere landen. De Verenigde Staten moeten serieus naar zichzelf kijken. Ze moeten kritisch onderzoeken wat ze hebben gedaan, hun arrogantie en vooroordelen afleggen en hun hegemonische, dominante en intimiderende praktijken opgeven.

BRON: CHINA VERKLAART DE OORLOG AAN DE VERENIGDE STATEN (GONZALO LIRA)

zie ook bij Larry Johnson over de groeiende frictie tussen Peking en Washington