20230222 Over Ivermectine

via cafë Weltschmerz, zie daar links en afbeeldingen

Ivermectine als zoete broodjes over de toonbank 14/02/2023 Margot Lodewijk

Margot Lodewijk is freelance tekstschrijver, heeft economische geschiedenis gestudeerd en een opleiding in orthomoleculaire gezondheidsleer en klinische psyscho-neuro-immunologie (kPNI) gevolgd. Ze heeft de afgelopen jaren gewerkt als therapeut in dit vakgebied. Natuurlijke immuniteit en holistische behandeling bij ziekte zijn sleutelwoorden voor haar. Ze zal zich binnen Weltschmerz focussen op onderwerpen rond gezondheid, voeding en landbouw.

Wat was ik verbaasd toen ik onlangs naar de apotheek ging om voor mijn dochter een recept tegen schurft op te halen. Wat bleek? Er werd zonder probleem Ivermectine over de toonbank geschoven. Ik was echt perplex. Een vriendin was met me meegelopen en op de terugweg raakte ik er niet over uitgepraat: waarom is dit middel opeens oké? Waarom schrijven huisartsen het nu wel zonder probleem voor? Het was toch een middel dat alleen voor paarden is bedoeld en als huisarts was je een kwakzalver als je het voorschreef? Zo werd dit geneesmiddel toch in de Tweede Kamer in de coronatijd gekarakteriseerd?

Of heb ik dat verkeerd onthouden? In ieder geval werd er gedreigd met een torenhoge boete als je als arts toch zo eigenwijs was om het wel voor te schrijven.

Nog even terug de coronatijd in. Soms merk ik bij mezelf dat ik het gelukkig voor een groot deel kwijt ben, alle gekte van toen, maar nu kon ik het niet nalaten om te googelen op ‘Ivermectine’ en ‘Hugo de Jonge’. En ja hoor, ik was weer zo terug in de tijd toen ik De Jonge hoorde zeggen dat er geen indicatie was dat Ivermectine werkzaam is bij corona. Toen ik daarnaar luisterde, toen bekroop me weer dat nare, unheimische gevoel van die tijd. Zo van, hier klopt iets niet.

De site waar ik het fragment vond blijkt een schat aan informatie over Ivermectine te bevatten. Ivermectine is een anti-parasitair middel dat inderdaad bij mens én dier wordt gebruikt. Onder andere is het een succesvol geneesmiddel bij schurft, en dat is een zegen met de schurftproblemen van nu. Het staat op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO en in 2015 kregen de ontdekkers, William C. Campbell en Satoshi Omura, gezamenlijk een Nobelprijs hiervoor. Het heeft een grote impact gehad op de behandeling van malaria, gele koorts, rivierblindheid en bij bestrijding van andere parasitaire ziektes. Ook heeft het een anti-virale werking, maar – helaas – bij Covid-19 mocht het niet worden ingezet. Waarom niet?

Misschien omdat het middel zo betaalbaar is? En dat er daarom niet zoveel mee te verdienen valt? Bovendien, zonder daar hier al te diep op in te gaan, de vaccins konden toch alleen gebruikt konden worden als er geen andere middelen/therapieën beschikbaar waren? Dat was een belangrijke voorwaarde dat deze met de ‘speed of science’ ontwikkelde vaccins – in de experimentele fase (nog steeds) – over de hele wereld konden worden uitgerold. En daar paste een al beschikbaar middel niet in. Dat is althans wat ik dan daarbij ga denken. En met mij wellicht veel anderen.

Al vrij snel aan het begin van de pandemie waren er huisartsen die onder andere met Ivermectine patiënten wilden helpen. Dat dit succesvol was, vertelt bijvoorbeeld dr. Maaike in dit interview op de site van Zelfzorgcovid19. Deze mooie resultaten mochten echter niet baten. Dat gold ook voor alle wetenschappelijke studies over Ivermectine en covid. Nu kan ik die niet op hun waarde inschatten, maar dit alles maakt het toch op z’n minst de moeite waard om het middel niet volledig in de ban te doen in kader van behandeling van Covid? Het is in ieder geval toch niet zo gek om huisartsen en patiënten de optie te geven om dit middel te gebruiken, als ze dat willen? Bizar, maar ik denk dat de overwegingen die ik hierboven beschreef, meespelen.

En nu gaan we, hup, met z’n allen zonder probleem aan de Ivermectine. Mijn dochter kon ook een herhaalrecept niet ophalen. Toen ik dat voor haar wilde doen was het te laat. Ivermectine was op. Gekkenhuis was het, zei de dame in de apotheek. Ik kon het misschien daar of daar nog krijgen. Inmiddels heb ik trouwens begrepen dat Ivermectine off label wel mag worden voorgeschreven door huisartsen in geval van corona. Toch heb ik hier nog steeds een ‘maar’, want als ik naar de site Thuisarts.nl ga, dan wordt Ivermectine bij corona nog steeds afgeraden, onder andere omdat dit middel vervelende bijwerkingen kan geven. Het dubbele vind ik dat er bij gebruik van hetzelfde middel tegen schurft niet wordt gerept over deze bijwerkingen. In ieder geval niet bij mijn apotheek. Dat gekke, unheimische gevoel blijft bij mij helaas nog wel even overeind.

Kijk ook bij zelfzorgcovid19 naar de rechtszaak tegen Rob Elens