20230112 Over de spil Erdogan van Turkije

van Tom Luongo, zie bij hem links en afbeeldingen, google translate

GOUDEN GEITEN EN GEWEREN

De waarheid spreken, verhalen vernietigen over politiek, markten en cultuur

Erdogan van Turkiye zet Syrië op zijn kop Datum: 5 januari 2023 Auteur: Tom Luongo

5 Opmerkingen

Terwijl we ons allemaal, terecht, zorgen maken over wat er gaande is in Oekraïne, verstevigen die stiekeme Russen hun situatie aan de zuidkust van de Zwarte Zee en het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Zoals vorige week gemeld , vond de ontmoeting tussen Rusland, Turkiye en Syrië plaats tussen hun ministers van Defensie, waar ze allemaal de gesprekken beschreven als ‘constructief’ voor het oplossen van meerdere onopgeloste kwesties zoals vluchtelingen en de steun van radicalen.

Deze bijeenkomst werd in gang gezet door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, zoals het artikel in de Moscow Times opmerkt:

In november zei Erdogan dat een ontmoeting met de Syrische leider Bashar al-Assad een mogelijkheid was, na het verbreken van de diplomatieke banden met Damascus gedurende het 11 jaar durende conflict.

Half december gaf hij aan dat hij Assad zou kunnen ontmoeten na de ontmoeting van de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken van de twee landen.

“We willen een stap zetten als Syrië, Turkije en Rusland”, [nadruk van mij] zei hij destijds.

De besproken kwesties zijn vooral belangrijk voor Erdogan, aangezien de langdurige oorlog zijn populariteit thuis ondermijnt in het licht van een voortdurende terugtrekking van de westerse hoofdstad uit Turkije, waardoor de lira door wat alleen kan worden omschreven als een hyperinflatie sinds 2018.

Met verkiezingen in het verschiet en de positie van Erdogan voor het eerst in zijn politieke carrière zwak, moeten er nu stappen worden gezet om de zaken te verbeteren. De miljoenen Syrische vluchtelingen de kans geven om naar huis te gaan, zou een grote politieke overwinning zijn voor Erdogan.

Dit is ook een goed gebruik van Sergei Shoigu, de Russische minister van Defensie, aangezien hij niet de leiding heeft over de operatie in Oekraïne en dat niet meer is sinds oktober, en terecht.

Ik weet zeker dat Shoigu zich al maanden aan het voorbereiden is op deze bijeenkomst, waarmee hij de basis heeft gelegd voor gesprekken tussen Turkiye en Syrië die al lang hadden moeten wachten.

Zoals Alex Mercouris opmerkte in een recente Duran-video , zette de president van Turkiye, Erdogan, drie stappen voor een oplossing van het conflict tussen zijn land en Syrië. Deze bijeenkomst van de ministers van Defensie is de tweede.

De ministers van Buitenlandse Zaken zijn nu klaar om elkaar te ontmoeten. Vermoedelijk zullen Erdogan en de Syrische president Bashar al-Assad daarna een ontmoeting hebben met de Russen als onderhandelaar om een ​​officieel einde te maken aan de betrokkenheid van Turkiye bij de Syrische oorlog die meer dan tien jaar geleden begon.

Zonder de betrokkenheid van Turkiye in Syrië, zal het doel van de Neocons om Rusland te wurgen met gasimport naar Europa nooit uitkomen. Dit was in de eerste plaats de belangrijkste drijfveer achter de Syrische oorlog. Om hem aan boord te krijgen, moest Erdogan worden omgekocht met een massale landroof, wat hij heeft geprobeerd te bereiken.

Maar toen hij in november 2015 niet genoeg deed om een ​​oorlog met Rusland te beginnen nadat Turkiye zogenaamd een Russische SU-24 had neergeschoten, werd hij beloond met een couppoging tegen hem onder leiding van de CIA en het Amerikaanse leger vanaf de vliegbasis Incerlik. door alle rekeningen.

Hij werd blijkbaar gered door een vroege waarschuwing van Poetin en vertrok naar Iran om zijn tegenaanvalorders aan het Turkse leger te geven in de nacht van de poging tot staatsgreep.

Dit was het begin van het einde van de relatie van Turkiye met de NAVO en de VS.

De weg tussen Turkije en Rusland is tot nu toe ongelooflijk rotsachtig geweest. Poetin is buitengewoon geduldig geweest met Erdogan over een dozijn kwesties, zijn terugtrappen en soms dubbel handelen.

Maar de realiteit is dat Erdogan, of je hem nu leuk vindt of niet, elk jaar sinds de komst van Rusland naar Syrië in zijn belang heeft gehandeld door ter plaatse een hefboomeffect te creëren door grondgebied in Syrië in te nemen, buitensporige claims te maken tegen het oostelijke Middellandse Zeegebied, terwijl hij het Westen en Rusland bespeelde. tegen elkaar over de uitbreiding van de NAVO, het vluchtelingenbeleid en zijn steun aan Azerbeidzjan en Oekraïne.

Ik ben zelfs tot de conclusie gekomen dat zijn herhaalde schendingen van het Griekse luchtruim, iets wat niemand anders in de wereld doet en de Grieken ruimschoots in hun recht staan ​​om met geweld te stoppen, waarschijnlijk deel uitmaakt van zijn hele “Crazy Sultan” schtick om mensen scherp houden.

Zoals ik vaak heb gezegd, speelt Erdogan beide kanten en laat hij een witte of zwarte steen op het Geopolitieke Go-bord vallen wanneer het zijn agenda uitkomt.

En zijn agenda van vandaag is bijna compleet; een onafhankelijk maar nog steeds cruciaal Turkiye.

Dus tegen die achtergrond is zijn vriendschap met Syrië een bom waar het Westen niet verbaasd over hoeft te zijn, aangezien Erdogan sinds het begin van de Oekraïne-oorlog in februari sleutels in hun werk gooit.

Maar de timing hiervan is het meest ongelegen voor de neocons van de VS en het VK, die duidelijk bezig zijn met het opvoeren van een regimeveranderingsoperatie in 2023 tegen Poetin in Rusland .

Als je alles bij elkaar optelt – Erdogan geconfronteerd met felle tegenstand in de peilingen, hyperinflatie, onrust in eigen land en verkiezingen later dit jaar – moest het beëindigen van de oorlog in Syrië bovenaan zijn takenlijst voor 2023 staan.

Het zal niet zonder gevolgen blijven. En hoewel hij jarenlang heeft geprobeerd om zijn echte bedoelingen uit te spelen, is iemand echt verrast dat hij nu deze stap zet?

Op een gegeven moment heeft iedereen geen ruimte meer om te manoeuvreren en moet je niet alleen je kant kiezen, maar het ook aan iedereen bekendmaken en er op reageren.

Dus de snor van John Bolton trilt hier helemaal van en hij wil dat Turkiye wordt opgestart door de NAVO. Dit komt duidelijk omdat Erdogan de toetreding van Zweden en Finland blokkeert, wat blijkbaar belangrijker is voor Bolton dan het onderhouden van aanvoerroutes naar Amerikaanse troepen die vastzitten in Syrië en Irak, mocht Erdogan de VS als reactie daarop uit Incerlik verdrijven.

Con Coughlin van The Telegraph is tot dezelfde conclusie gekomen in een dekvloer die leest als een prelude op een nieuwe poging om van deze agitator in Ankara af te komen.

Het besluit van Turkije om door te gaan met de Russische aankoop [S-400’s] heeft het niet alleen op ramkoers gebracht met Washington, dat dreigt de F-35-deal aan het einde van de maand te schrappen; het toont ook Ankara’s totale minachting voor de NAVO-alliantie, een houding die belangrijke Europese lidstaten zoals Groot-Brittannië moeten aantonen dat ze niet langer kunnen tolereren.

Zijn conclusie, Turkiye’s minachting voor de NAVO, waar ik niet echt tegenin kan gaan, is een reden voor zijn ontslag uit de alliantie.

Maar, zoals ik al zei, dit soort reacties is precies wat Erdogan nodig heeft van het Westen, dat hem en Turkiye lange tijd als een vijfde wiel heeft behandeld. De neocons kunnen zijn capriolen inlijsten zoals ze willen, maar hebben ze echt nagedacht over wat er daarna gebeurt?

De neocon-mentaliteit kennende, denk ik niet dat ze dat hebben gedaan. Ze zijn zo gefocust op Rusland en overtuigd van de uitkomst van hun oorlog ertegen dat ze een van de grootste legers ter wereld met een immens geostrategisch belang in het kruis kunnen trappen en het maakt niet uit.

Zonder de steun van Turkiye in Idlib zullen de rebellen daar op de lange termijn niet overleven. Erdogan zal zijn aanvallen op de SDF-Koerden in het oosten, gesteund door de VS, opvoeren. Hierdoor komt Israël ook in een zwakkere positie terecht, en kan het eigenlijk alleen overleven op de aanhoudende gunsten van Rusland.

Omdat de recente rapporten van Amerikaanse troepen die onder intense raketaanvallen komen in Deir Ezzor, waar ze de diefstal van Syrische olie beschermen, een wegwijzer zijn dat zowel Syrië als Iran door Poetin zijn ketenen hebben laten afnemen in hun confrontatie met de VS in Syrië.

In het licht van Angela Merkel’s erkenning dat de akkoorden van Minsk een list zijn om Oekraïne te bewapenen, denk ik niet dat je verder bewijs nodig hebt dat Poetin nu zijn legale eenden op rij heeft om de strijd rechtstreeks naar de VS te voeren, wetende dat conflict onvermijdelijk is. .

Zie het op deze manier. Voordat Merkel toegaf, was het Westen in staat om op geloofwaardige wijze het verhaal samen te stellen dat Poetin Oekraïne ten onrechte was binnengevallen. Kerels als Con Coughlin die Rusland nog steeds ‘een schurkenstaat’ noemen, zijn belachelijk als de schijn van diplomatie verdwenen is. Je kunt die geest niet terug in de fles stoppen en nog steeds verklaren dat de verhuizing van Rusland naar Oekraïne op 24-02-2022 volledig niet uitgelokt was.

Met een levensvatbaar Minsk-document gaf het de nieuwe ‘bondgenoten’ van Poetin een publieke reden om naar te verwijzen wanneer Rusland hem in de rug stak als Rusland wankelde op het slagveld of hun gevolmachtigden zoals Syrië.

Nu dat verhaal is opgeblazen – niet voor de normies, maar voor de staatshoofden van het Zuiden – heeft Poetin het recht om niet langer voet aan de grond te houden met de VS via gevolmachtigden.

Er is geen reden om rode lijnen niet te overschrijden die er altijd al waren als olijftakken om de basis te vormen van toekomstige diplomatieke inspanningen. De huidige lichting idioten en psychopaten die het Westen leiden met hun prep school capriolen zijn onherstelbaar in de ogen van niet alleen de Russen, maar nu ook de Turken, Iraniërs, Chinezen, Pakistanen, enz.

Er zijn consequenties aan opscheppen op Twitter zoals Michael McFaul dat hij als ambassadeur openlijk heeft gelogen, of erger nog, voormalig Sec. van staat Mike Pompeo waardoor het in feite het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken was om te liegen, omdat dat zijn opleiding bij de CIA was.

Meer bewijs nodig? Poetin heeft zojuist tientallen SU-35’s aan Iran verkocht. Dit was weer een impliciete redline om de VS die hij net was overgestoken gunstig te stemmen, zou ik er terloops aan kunnen toevoegen. Zolang Iran een grap van een luchtmacht had, kon Poetin op zijn minst de schijn ophouden dat hij naar de VS luisterde.

Maar nu is dat allemaal uit het raam.

Iran verkoopt Rusland-drones om het Oekraïense leger uit te roeien en Rusland stuurt Iran SU-35’s om een ​​einde te maken aan de dreiging dat Israël nog meer langeafstandsbombardementen zal uitvoeren in Iran.

De oude patstellingen zijn weg.

Is het, gezien alles wat er gebeurt, verwonderlijk dat de pas herrezen Bibi Netanyahu in Israël de bombardementen op de luchthaven van Damascus heeft opgevoerd en deze nu blijkbaar heeft gesloten? Zijn we verbaasd dat hij echt met sabels tegen Iran aan het ratelen is?

Maar tegelijkertijd twijfelt zijn nieuwe minister van Defensie aan de steun aan Oekraïne. Hoe verzoenen de Britse neocons die positie met Rusland als schurkenstaat hier?

Het punt is dat Poetin hoop op diplomatie moest koesteren en geen grens moest overschrijden totdat de VS/EU hun leugens en dubbelhartigheid duidelijk maakten. Het moest openbaar zijn voordat hij dit kon doen, anders zou de fragiele coalitie die hij heeft gevormd om het Westen te bestrijden kunnen instorten.

In dit opzicht bewees Merkel hem een ​​dienst. Ze bewees Davos ook het plezier door de VS nu voor alle problemen te laten opdraaien.

Nu kruist hij ze allemaal en Erdogan volgt mee.

Ik begrijp waarom de neocons boos zijn, maar ze hebben niemand anders dan zichzelf de schuld dat ze in een oorlog zijn gezogen met onbetrouwbare Europese partners, die een heel andere agenda hebben.

Denk ook aan de zeer moeilijke relatie van Erdogan met Merkel over de migrantenkwesties en de toetreding tot de EU. Dat hield de EU hem jarenlang voor de voeten terwijl hij dreigde Europa te overspoelen met nog meer migranten.

Die impasse is een paar jaar geleden afgebroken en nu moet Erdogan de Syriërs en de Libanezen een weg naar huis gunnen, al was het maar om de Turkse economie en het sociale weefsel te ontlasten.

Erdogan heeft dus altijd geweten wie Merkel werkelijk was. Ze is precies zoals Mercouris haar in het verleden heeft beschreven, iemand die met al deze ballen jongleert met de bedoeling de status-quo te handhaven. Die status-quo was tijd kopen om de agenda van Davos te laten rijpen. Meer was het niet.

Ik heb altijd volgehouden dat Poetin en zijn staf parallelle agressie gebruiken om de onverzoenlijke inzet van de neocons om aanstoot te nemen tegen te gaan. Ze duwen in het ene theater, hij duwt in een ander evenveel.

En wat hier interessant is, is dat op een gegeven moment het hele ‘Poetin is de agressor’-verhaal in de normruimte zal instorten wanneer de inzet hoog genoeg wordt, omdat de mensen van het Westen niet weten waarom Oekraïne of Syrië onze strijd is.

Deze deals zijn nooit echt bezegeld.

Het betekent dat Syrië op een gegeven moment een Israëlische F-16 zal neerschieten en dat Israël die zal moeten innemen. Of het zal Bibi provoceren om iets te doen dat zo onbezonnen is dat niemand het in zijn voordeel kan draaien.

Davos hangt Israël te drogen bij de VN en drijft de Neocons tot het punt van alcoholisme.

Hoe dan ook, wat Poetin hier heeft gedaan, met de hulp van Erdogan, is de hele machtsdynamiek van agressie op zijn kop zetten.

Nu kunnen de Russen Syrië en Iran toestaan ​​’zichzelf te verdedigen’ terwijl hij zijn handen daar grotendeels schoon houdt.

Nu begint de echte ‘blufcall’-fase van deze situatie.

Nu zullen we zien hoe lang “Biden” troepen in Syrië zal houden, olie stelen en sancties afdwingen die Turkiye over een paar weken overbodig zal maken?

Verwacht dit najaar operaties voor regimeverandering in Turkiye. Verwacht een verhoogde Israëlische agressie tegen zowel Syrië als Iran totdat de Iraanse IRGC-luchtmacht sterk genoeg is om zichzelf te verdedigen.

De timer tikt door op alle conflicten in deze regio: Syrië, Irak, Jemen.

En de sleutel tot dit alles was altijd dat Erdogan ze allemaal op hun kop zette door te helpen de leugenachtigheid van deze generatie ‘leiders’ in het Westen bloot te leggen.

Lees ook van hem over de pogingen om Poetin te verwijderen

Lees ook bij videorebel over de neocons

(als hij spreekt over heidenen in de ogen van “joden” dan bedoelt hij christenen)