20210709 Over hoe het begon 2

Hoe begon de wereld en hoe kennen we God?

We hebben een testament waaruit we kunnen leren hoe het begon: de relatie tussen God en mens.

Het testament staat in het boek dat we Bijbel noemen.

De Bijbel is verdeeld in het oude en het nieuwe testament. Over het oude zie deel 1

Het nieuwe testament gaat over het leven en de leer van Jezus.

De wereld van Jezus was de wereld die gedomineerd werd door de Romeinen. Zij moedigden de Griekse leefwereld en denkwereld aan. Sommigen kenden latijn.

Binnen de groep vanwat nu joden wordt genoemd maar toen een mengelmoes was van overgebleven stammen, waren er diverse groepen met diverse ideeën over hoe het geloof in God bewaard en beleefd moest worden.

Ze waren het over het algemeen wel eens over de thora (De eerste 5 boeken zijn de thora of wet. De eerste 5 zijn: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuteronomium.) maar niet hoe ze het in hun leven moesten praktizeren.

Er waren diverse groepen: Sadduceeën, Farizeeën, Zeloten, Essenen en de Qumram groep.

Sadduceeën hadden een politieke status, Farizeeën kwamen voort uit de chassidim (de vromen). Zeloten hadden dezelfde vrome overtuiging maar keken anders tegen de politieke macht aan.

Farizeeër betekent afgescheiden. Dat betekent: boven alles je vasthouden aan de geloofsregels en je niet met de politieke macht bemoeien en dat deden de Zeloten wel. Ze wilden niet onder de macht van Romeinen leven maar alleen onder God.

De Essenen waren als sekte begonnen in Babel om de leer vast te houden. De groep van Qumram was een afsplitsing o.l.v. een afgezette hoge priester. Ze besudeerden de wet en wachtten op de Messias en leefden afgezonderd en leefden van landbouw en veeteelt.

De Essenen leken op hen maar die verwachtten een ander soort Messias, eigenlijk drie: een profeet, een koninklijke Messias en een priesterlijke.

De meeste groepen verwachtten een Messias maar ze hadden er een andere kijk op.

Dan waren er nog de zgn. schriftgeleerden, die zich bezig hielden met opschrijven, overschrijven en uitleggen van de woorden.

Voorts was er hun eigen gerechtshof en dat heette het sanhedrin. En overal had men een synagoge om bij elkaar te komen.

Velen kwamen niet terug uit ballingschap maar bleven in verschillende delen van het midden oosten wonen. Er woonden er waarschijnlijk meer in Alexandrië dan in Jeruzalem. Velen reisden ook naar andere landen voor de handel. Deze verspreiding noemen we diaspora.

Het was een rijke streek met mooie produkten en veel handel. (olijven, olijfolie, wijn, granen, peulvruchten, vis, aardewerk, vlas, wol, kostbare geuren en kleuren en zout)

Het verhaal van het leven van Jezus kennen we uit 4 evangeliën (er waren er meer maar die kwamen niet in de bijbel) en dat noemen we het goede nieuws.

Boeken van het oude testament zijn gevonden in de rotsen bij de Dode Zee, de zgn, dode zee rollen.

Naast de 5 boeken van de thora waren er andere delen (zie deel1)

Dat is met het nieuwe testament ook zo.

De boeken van het nieuwe testament zijn onderverdeeld in:

de vier evangeliën:

Matteüs / Mattheüs, Marc(k)us, Luc(k)as, Johannes

boeken over de eerste jaren van de christelijke gemeente:

De Handelingen van de Apostelen

brieven van Paulus:

Romeinen,1 en 2 Korinthiërs, Galaten, Efeziërs, Filippenzen, Kolossenzen, 1 en 2 Tessalonicenzen,

1 en 2 Timoteüs, Titus, Filemon

overige brieven:

Hebreeën, Jakobus, 1 en 2 Petrus, 1 en 2 en 3 Johannes, Judas

en de openbaringen (ook wel Apocalyps genoemd):

de Openbaring van Johannes.

De boeken werden in de eerste 100 jaar na Christus geschreven. De volgelingen van Jezus, die de Christus was (de gezalfde) worden Christenen genoemd. Ze namen het oude testament aan omdat Jezus daar ook uit citeerde.

Na de dood van Jezus werden de apostelen voor de eerste Christenen belangrijk en dus ook hun brieven, die beschouwden ze als gezaghebbend.

Tot ongeveer 60 na Christus leefden er oogetuigen en toen die generatie ging uitsterven, werden de evangeliën opgeschreven.

Marcus schreef de verhalen van Petrus op, Lucas was metgezel van Paulus en schreef 2 boeken: het eerste is zijn evangelie en het tweede zijn de Handelingen der Apostelen. Mattheüs schreef waarschijnlijk in het oosten. Men begon alles te verzamelen nadat Johannes zijn boek had geschreven: Mattheüs, Marcus, Lucas, Johannes. Ook de brieven van Paulus werden verzameld.

Omdat er daarna een dwaalleer ontstond werd er belang gehecht aan een officiële lijst van de goede boeken. Zo ontstond de lijst van 27 boeken. In 397 werd bij de synode van Cartago officieel de schrift.

Mattheüs schreef voor de groep die al bekend was met de leer, de groep die we nu joden noemen. Zijn boek gaat over het leven van Jezus en het onderwijs.

Belangrijk is het slotwoord van Jezus voor zijn volgelingen: Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen. En zie, Ik ben met u al de dagen, tot de voleinding van de wereld. Amen.(Ofwel: maak alle volken tot Mijn discipelen.) (Mattheüs 28, 19-20).

Hij kan het oude testament aanhalen omdat ze daarmee bekend waren. En zo’n verbinding maken is goed voor de boodschap.

Marcus schreef voor mensen die deze kennis niet hadden. Het lijden en sterven van Jezus neemt een belangrijke plaats in om te laten zien dat Jezus geen koning, militair of wat dan ook was. Maar iemand die moest lijden en waarom met een verwijzing dat Christenen dat ook kon overkomen.

Lucas was arts en niet een van de directe volgelingen en niet bekend met de oude leer. Hij geeft een uitzetting van het Christelijke geloof.

Johannes was iemand die dichtbij Jezus heeft gestaan. Hij schreef over Hem als de Messias. En hij schreef veel uitspraken van Jezus op.

Voor mij is het Nieuwe Testament het belangijkste boek, ook het meest leesbare en als je Christen bent is dat ook inderdaad het belangrijkste boek, het is nieuw in plaats van het oude.

Helaas is er met de bijbel geknoeid. Door slechte vertalingen, door bewuste verdraaiingen, door infiltratie. Infiltratie in het Christendom gaat door tot op de dag van vandaag.

Het woord jood stond niet in de bijbel. Er waren Israëlieten (van de 10 stammen die Israël werden genoemd) em Judeeërs of Jud(e)ahieten ( uit de stam Juda).

Er was van hen niet veel meer over want zij waren weggevoerd en velen kwamen niet terug. Anderen vertrokken en mengden zich met andere volken.

Wat er van de leer over bleef na de val van Jeruzalem in 70 na Christus, was de leer van de Farizeeën: een mengelmoes van de oude leer en de occulte leer van de baäls. De meesten die de huidige leer aanhangen van wat nu jodendom heet, weten dat niet. Ook de gewone Christenen weten dat niet.

Van wat nu de joods christelijke leer wordt genoemd, was geen sprake in de eeuwen na de val van Jeruzalem.

Christenen werden zwaar vervolgd door o.a. de Farizeeën.

Jezus heeft ook geen voortzetting verkondigd maar kwam om te vernieuwen: een Nieuw Testament. Dat Hij het oude aanhaalde, was om te laten zien dat Hij alles kende. Maar Hij veroordeelde van wat er van de leer was overgebleven.

Waarom er nu sprake is van joods christelijk, is omdat er sprake is van infiltratie. Eigenlijk is er witwassing. In de 19 de eeuw met de komst van o.a. de Scofieldbijbel in de V.S. is de beïnvloeding van het Christendom begonnen. Hieruit ontstonden evangelische en zionistisch christelijke groepen.

Zoals “gewone thora joden” niets weten over de babylonische talmoed en de ware leer, zo weten Christenen niet hoe hun leer is vervalst. (zo kennen de meeste moslims niet de (hele) koran)

Er wordt verteld dat Jezus een jood was en dat we daarom ook voor altijd verbonden zijn met het jodendom. Jezus is geboren uit de stam van David in de provincie Juda. Hij was een Judeeër. Als je zegt Jezus is een jood, zeg je Jezus is een Farizeeër.

Jezus kwam ter wereld in Betlehem, Judea. Toen onder Romeinse overheersing. Een groot deel van zijn leven speelt in Judea maar hij trekt ook naar het noorden, dat Samaria was gaan heten en nog noordelijker naar Galilea.

Het oude testament leert ons over de schepping, over God, waarom de verbinding tussen God en mens werd verbroken en hoe die weer hersteld moest worden.

Kon God geen volmaakte wereld scheppen zonder deze ellende?

Het antwoord is ja. Maar de hoogmoed van Zijn schepsels zorgde voor een breuk. Om die te herstellen, gaf God kansen op herstel maar Hij testte ook: willen ze Mij wel? Willen ze Mijn schepping wel?

Het antwoord is dat heel veel schepsels zakten voor de test.

De bijbel is een denkboek. Het oude testament is een spiegel die ons voorgehouden wordt. Keer op keer maakt God zich kenbaar en keer op keer, keren mensen, volkeren Hem de rug toe.

Hoe komt dat?

God schiep en Hij genoot van Zijn schepping en wilden anderen daarin laten delen. Hij schiep tijden en entiteiten die wij niet (nog niet kunnen) kennen. Een ervan was Lucifer, de morgenster, de hoogste in rang onder God. God schiep zijn schepsels met een vrije wil om Hem te dienen en te helpen. Daar gaat het mis met Lucifer. Hij ontwikkelt hoogmoed en denkt dat hij het beter kan dan God. Hij verpest het en wordt verworpen. In zijn val neemt hij 1/3 van andere schepsels mee die wij engelen noemen. We weten niet hoe groot dat gezelschap is. We kennen lucifer als de satan en de gevallen engelen als demonen of duivels.

Het oude testament is de spiegel die ons laat zien dat wij hetzelfde zijn als de mensen toen. Toen viel men voor de baäls van die tijd, wij voor de onzen uit onze tijd.

God gaf mensen tijd voor herstel maar die werd niet benut. Uiteindelijk zond Hij Jezus als de Messias om de breuk tussen God en ons te herstellen. Maar ook nu nog moeten wij wel de definitieve test doorstaan.

Hoe zeer er ook geknoeid is met verhalen, de waarheid klink er toch in door en die kunnen we nu dus kennen. We moeten niet de fout maken om het boek heilig te noemen. Heilig zou betekenen dat het boek (de verhalen) onaantastbaar is. Dat is niet zo. We moeten kritiek kunnen hebben en alles onderzoeken. Onderzoek alles en behoud het goede.

Bid zonder ophouden. Dank God in alles. Want dit is de wil van God in Christus Jezus voor u. Blus de Geest niet uit. Veracht de profetieën niet.Beproef alle dingen, behoud het goede. Onthoud u van elke vorm van kwaad.

(1 Thessalonicenzen 5, 17-22)

Er bestaat geen heilg boek, geen heilige stad, geen heilig land. Alleen een Heilige God, Zoon en Geest.

Heilig betekent: volmaakt, zonder zonde. Niemand en niets is volmaakt, buiten deze Drie.

Er is geen heilige vader in Rome. Dat is bedrog. Net zoals een heilige stad of land bedrog is.

Mattheüs 23:9: En u mag niemand op de aarde uw vader noemen, want Eén is uw Vader, namelijk Hij Die in de hemelen is.

Natuurlijk heb je een biologische vader. Er staat Pater en dat is niet alleen pater (biologische vader) maar ook Pater in de zin van: met de geest doordringen. Pater is de geestelijke vader en pater is de verwekker. De Pater is diegene die je geestelijke wereld in beweging brengt. Dat kan een leraar zijn ook die is dan pater, Pater wil God voor je zijn.

De vreze des HEEREN is het beginsel van de kennis, dwazen verachten wijsheid en vermaning. (Spreuken 1:7)

Maar u mag zich geen rabbi laten noemen, want Eén is uw Meester, namelijk Christus; en u bent allen broeders.(Mattheüs 23:8)

Opdat Hij beter gekend zou zijn als Vader, heeft God Jezus Christus naar de wereld gestuurd.

Jezus zei van Zichzelf:

En Hij Die Mij gezonden heeft, is met Mij. De Vader heeft Mij niet alleen gelaten, omdat Ik altijd doe wat Hem welgevallig is. (Johannes 8:29)

Zodra je iets heilig noemt, kun je geen kritiek meer hebben en mag je niet meer zelf denken en dat is de wortel van het kwaad, je bent er mee te misleiden en te verleiden. Niet meer zelf denken maakt je prooi en maakt je tot marionet.

Dan krijg je goedpraten van verkeerde dingen die in verkeerde boeken staan, die oproepen tot moord en onderdrukking, tot goedpraten van “martelaarschap” en “heilige oorlog”.

God wil dat niet. Je mag niet recht praten wat krom is. Lucifer doet dat en als de satan werft hij voortdurend medestanders om God onderuit te halen.

Wat we zien is de strijd tussen goed en kwaad, tussen uiteindelijk lucifer en zijn legioen die God wil verslaan en daarom Zijn Schepping aanvalt, om er de schepping van hem van te maken. We kunnen allemaal om ons heen zien dat satan met zijn laatste poging bezig is en zijn marionetten storten ons in de ellende en voorlopig laten wij dit toe. Maak niet de fout om dè zondebok aan te wijzen. We weten dat wie we joden noemen dat niet zijn. De oude religie is gekaapt door de farizeeën en die zijn een verbinding aangegaan met de khazaren. Zij beheersen de wereld en we noemen ze nu joden omdat zij zich zo geïdentificeerd hebben.

Wij kunnen dit zelf niet winnen, alleen met hulp van de Messias die 2000 jaar geleden kwam om de verbinding te herstellen en beloofd heeft terug te komen.

Zoals er toen wegbereiders waren, zo moeten die er altijd zijn.