Over de geschiedenis van de Ashanti

herbloggen

ASHANTI EMPIRE / ASANTE KINGDOM (18E TOT EIND 19E EEUW)

GEPLAATST OP11 JANUARI 2010DOORBIJGEDRAGEN DOOR: MARIA QUINTANA

Kaart van Ashanti Empire, 1800, Encyclopedia of African History and Culture , Vol III, 2001 zie de link

Het Ashanti-rijk was een pre-koloniale West- Afrikaanse staat die in de 17e eeuw ontstond in wat nu Ghana is . De Ashanti of Asante waren een etnische subgroep van de Akan-sprekende mensen en bestonden uit kleine chiefdoms.

De Ashanti vestigden hun staat rond Kumasi aan het einde van de 17e eeuw, kort na hun eerste ontmoeting met Europeanen . In zekere zin groeide het rijk uit de oorlogen en ontwrichtingen veroorzaakt door Europeanen die op zoek waren naar de beroemde goudafzettingen die deze regio zijn naam gaven, de Goudkust . In deze tijd waren de Portugezen de meest actieve Europeanen in West-Afrika. Ze maakten van Ashanti een belangrijke handelspartner en leverden rijkdom en wapens waardoor de kleine staat sterker werd dan zijn buren. Maar toen de 18e eeuw begon, was Ashanti gewoon een van de Akan-sprekende Portugese handelspartners in de regio.

Die situatie veranderde toen Osei Tutu , de Asantehene (opperhoofd) van Ashanti van 1701 tot 1717, en zijn priester Komfo Anokye de onafhankelijke chiefdoms verenigden tot de machtigste politieke en militaire staat in het kustgebied. De Asantehene organiseerde de Asante-unie, een alliantie van Akan-sprekende mensen die nu loyaal waren aan zijn centrale autoriteit. De Asantehene maakten Kumasi de hoofdstad van het nieuwe rijk. Hij creëerde ook een grondwet, reorganiseerde en centraliseerde het leger en creëerde een nieuw cultureel festival, Odwira, dat de nieuwe unie symboliseerde. Het belangrijkste was dat hij de Golden Stool creëerde, die volgens hem de voorouders van alle Ashanti vertegenwoordigde. Op die kruk legitimeerde Osei Tutu zijn heerschappij en dat van de koninklijke dynastie die hem volgde.

Goud was het belangrijkste product van het Ashanti-rijk. Osei Tutu maakte de goudmijnen tot koninklijke bezittingen. Hij maakte ook goudstof tot de circulerende valuta in het rijk. Goudstof werd vaak verzameld door Asante-burgers, vooral door de zich ontwikkelende rijke koopmansklasse. Maar zelfs relatief arme onderdanen gebruikten goudstof als versiering op hun kleding en andere bezittingen. Grotere gouden ornamenten van de koninklijke familie en de rijken waren veel waardevoller. Van tijd tot tijd werden ze omgesmolten en gevormd tot nieuwe tentoonstellingspatronen in sieraden en beeldhouwwerken.

Als de economie van het vroege Ashanti-rijk in de jaren 1700 afhankelijk was van de goudhandel, was het tegen het begin van de 19e eeuw een belangrijke exporteur van tot slaaf gemaakte mensen geworden. De slavenhandel was oorspronkelijk gericht op het noorden met gevangenen die naar Mande en Hausa- handelaren gingen die ze ruilden voor goederen uit Noord-Afrika en indirect uit Europa. Tegen 1800 was de handel naar het zuiden verschoven toen de Ashanti trachtten te voldoen aan de groeiende vraag van de Britten , Nederlanders en Fransen naar gevangenen. In ruil daarvoor ontvingen de Ashanti luxe artikelen en enkele geproduceerde goederen, waaronder vooral vuurwapens.

Het gevolg van deze handel voor de Ashanti en hun buren was verschrikkelijk. Van 1790 tot 1896 bevond het Ashanti-rijk zich in een voortdurende staat van oorlog met uitbreiding of verdediging van zijn domein. De meeste van deze oorlogen boden de mogelijkheid om meer slaven voor de handel te verwerven. De constante oorlogsvoering verzwakte ook het rijk tegen de Britten, die uiteindelijk hun belangrijkste tegenstander werden. Tussen 1823 en 1873 verzette het Ashanti-rijk zich tegen de Britse inbreuk op hun grondgebied. In 1874 vielen Britse troepen met succes het rijk binnen en veroverden kort Kumasi. De Ashanti kwamen in opstand tegen de Britse overheersing en het rijk werd opnieuw veroverd in 1896. Na weer een opstand in 1900, zetten de Britten de Asantehene af en verbannen ze en annexeerden het rijk in hun Gold Coast-kolonie in 1902.

Geschiedenis

Voor de Europese kolonisatie was de Ashanti Confederatie een belangrijke staat in West-Afrika, vooral van 1570 tot 1900. De rijkdom van de Ashanti was gebaseerd op de aanzienlijke goudvoorraden in de regio. Het waren vaardige goudsmeden. De Ashanti waren een machtige stam. De hoofdinkomsten kwamen eeuwenlang uit de handel in goud en slaven. De Ashanti waren slavenhouders die de slaven lieten werken in hun goudmijnen. Ook voerden ze een levendige handel, eerst met de slavenhandelaren die uit het noorden van Afrika kwamen. De slaven uit eigen stam en tot slaaf gemaakten van andere stammen werden verkocht aan handelaren van de Hausa-stam en Arabieren, die ze vervoerden naar het noorden van Afrika en naar Klein-Azië. De focus verschoof later toen er contact kwam met slavenhandelaren uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland die slaven nodig hadden voor hun plantages in Amerika en het Caribisch gebied. Omdat deze handel er toe leidde dat men veel meer slaven nodig had, leidde dit tot een aantal grote expedities in de omgeving waarbij veel mensen van andere stammen maar ook van de eigen achtergrond tot slaaf werden gemaakt en doorverkocht.[1][2]

Onder achtereenvolgende paramount opperhoofden (“Asantehenes”) nam het koninkrijk deel aan de Afrikaanse slavenhandel.[3] De Ashanti namen mensen uit omringende gebieden gevangen en verkochten hen aan Europese slavenhandelaren.[4] In 1827 verbood de Ashanticonfederatie de slavenhandel. De handel stopte in de eerste helft van de 19e eeuw.

Ashanti was een van de weinige Afrikaanse staten die serieuze weerstand kon bieden aan de Europese imperialisten. Tussen 1826 en 1896 voerde Groot-Brittannië vier oorlogen tegen de Ashanti-koningen (de Anglo-Ashanti Oorlogen). Een daarvan was het eerste conflict waarin het Maxim-machinegeweer, het eerste zelfladende machinegeweer, gebruikt werd. In 1900 onderwierpen de Britten uiteindelijk het koninkrijk en noemden het de Goudkust. Een gerespecteerde figuur in de Ashantigeschiedenis is Yaa Asantewaa, een leider van het verzet tegen het Britse kolonialisme in 1896.

Een belangrijk Ashanti-artefact was een gouden stoel. De gouden stoel was heilig, zodat niemand er op kon zitten, hem aanraken of zelfs naderen. In 1900 probeerde de Britse gouverneur van de Goudkust Frederick Hodgson de Gouden Stoel in beslag te nemen, wat leidde tot een opstand door de Ashanti die maanden voortduurde.

Het territorium van het koninkrijk van de Ashanti maakt nu deel uit van Ghana. De overerfde kroon wordt nog steeds geëerd door de Ashanti-mensen naast de autoriteit van de staat.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ashanti_(volk)

zie ook: