Over openbaringen 12

1 En er verscheen een groot wonder in de hemel; een vrouw gekleed met de zon en de maan onder haar voeten, en op haar hoofd een kroon van twaalf sterren :

De vrouw vertegenwoordigt Israël. Symbolische teksten in de hemel worden altijd geïnterpreteerd door andere teksten. Genesis legt uit wie de zon, maan en sterren vertegenwoordigen in het bovenstaande vers.

Gen 37, 9: En hij droomde nog een andere droom, en vertelde het zijn broeders, en zei: Zie, ik heb een andere droom gedroomd; en zie, de zon en de maan en de elf sterren brachten eerbetoon aan mij. 10 En hij vertelde het aan zijn vader en zijn broeders; en zijn vader bestrafte hem en zei tot hem: Wat is deze droom die u hebt gedroomd? Zullen ik en uw moeder en uw broeders inderdaad komen om ons voor u ter aarde te buigen ?

Jacob (Israël) bestrafte Jozef waarschijnlijk omdat Jozef arrogant was en hij verkeerd begreep. De droom was niet alleen profetisch over wat er in zijn eigen leven zou gebeuren. Jacob en Rachel bogen nooit voor Joseph. Rachel stierf lang voordat Joseph in Egypte regeerde. De droom was een gelijkenis van Jozef die de Messias voorstelt die zou komen. Het is in belangrijk om te begrijpen dat de zon hier Jakob vertegenwoordigde, de maan Rachel vertegenwoordigde en de elf sterren Jozefs broers vertegenwoordigden. Samen met Jozef vertegenwoordigden ze het hele huis van Israël.

We weten nu wat de bijbel zegt over de zon, maan en sterren, dus kunnen we het symbolische wonder onderscheiden dat Johannes ziet: deze vrouw die Johannes in de hemel gesymboliseerd ziet, is Israël.

2. En zij die met een kind was, huilde, barende van geboorte en deed pijn om bevrijd te worden .

De koning moet geboren worden en moet zijn koninkrijk in bezit nemen. Het Kind uit Israël dat met pijn om verlost werd, was de beloofde Messias die we kennen als Jezus.

3 En er verscheen nog een wonder in de hemel; en zie, een grote rode draak, met zeven koppen en tien horens en zeven kronen op zijn koppen.

Dit andere wonder in de hemel is de duivel. De bijbel definieert ook dit symbool. Het vers maakt duidelijk dat de draak synoniem is met satan en de duivel. In het boek Daniël en later in dit boek zullen we een beest zien met zeven koppen en tien hoorns die de hele wereld zullen misleiden. De zeven hoofden vertegenwoordigen wereldrijken met koningen onder de controle van satan en de tien horens vertegenwoordigen tien wereldtijdleiders die satan zal beheersen in het laatste heidense wereldrijk genaamd “Babylon de Grote”. Dit wordt verder gedefinieerd door Daniël en in hoofdstuk 17 en 18 van Openbaring.

Openb. 17:10 En er zijn zeven koningen : vijf zijn gevallen, en één is, en de andere is nog niet gekomen; en als hij komt, moet hij een korte ruimte blijven.

4 En zijn staart trok het derde deel van de sterren van de hemel en wierp ze op de aarde; en de draak stond voor de vrouw die gereed was om te worden bevrijd, om haar kind te verslinden zodra het geboren was.

Soms worden sterren gebruikt als symbolen voor engelen. Dit vers gaat over de val van satan en zijn engelen.

Satan slaagde er niet in de Messias ervan te weerhouden de oudtestamentische profetieën te vervullen toen Jozef in een droom door een engel werd gewaarschuwd om met het kind naar Egypte te vluchten. Later, toen het kind volwassen was, deed Hij rechtstreeks een beroep op de Vader zelf en niemand kon Zijn leven van Hem afnemen. Hij gaf vrijelijk Zijn leven voor ons op het tijdstip dat door de Vader was aangewezen om de prijs te betalen voor de redding van de mensheid. In de Schriften staat verschillende keren dat sommigen probeerden Hem te doden, maar dat ze dat niet konden. Satans voortdurende falen om Gods plan te dwarsbomen, stond de Mensenzoon toe de bloedprijs te betalen als bloedverwant-verlosser voor het menselijk ras aan het kruis.

5 En zij bracht een mensenkind voort, dat met een ijzeren roede alle natiën zou regeren; en haar kind werd opgenomen tot God en tot zijn troon.

Slechts één persoon zal de wereld regeren met een ijzeren staaf volgens de bijbel. Die persoon is Jezus (Op 19:15 – Ps 2: 9).

6 En de vrouw vluchtte de woestijn in, waar ze een door God voorbereide plaats had, om haar daar duizend tweehonderdzestig dagen te voeden.

7 En er was oorlog in de hemel: Michael en zijn engelen vochten tegen de draak; en de draak vocht en zijn engelen,

8 En zegevierde niet; ook werd hun plaats niet meer in de hemel gevonden.

Het uitwerpen van satan, de ontwijding van de tempel en het doden van de twee profeten zullen waarschijnlijk allemaal op dezelfde dag heel snel gebeuren. Daarom waarschuwt Jezus Israël om niets uit het huis te halen, maar zo snel mogelijk de stad uit te gaan.

9 En de grote draak werd uitgeworpen, die oude slang, de duivel genaamd, en satan, die de hele wereld misleidt: hij werd uitgeworpen in de aarde, en zijn engelen werden met hem uitgeworpen .

10 En ik hoorde een luide stem in de hemel zeggen: Nu is er redding en kracht gekomen, en het koninkrijk van onze God, en de macht van zijn Christus: want de aanklager van onze broeders is neergeworpen, die hen beschuldigde vóór onze God dag en nacht.

11 En zij overwonnen hem door het bloed van het Lam en door het woord van hun getuigenis; en zij hielden niet van hun leven tot aan de dood.

Er klinkt een luide stem uit de hemel die aankondigt dat het tijd is voor het Koninkrijk van God en de kracht van Zijn Christus. Satan wordt neergeworpen; Satan had duidelijk toegang tot God voordat hij werd uitgeworpen, omdat het ons in deze passage vertelt dat hij de aanklager van de broeders voor God was. Hij kon dat niet doen als hij geen toegang had tot de troon van God. Andere passages in de bijbel bevestigen ook dat satan voor God verscheen en dat hij de aarde patrouilleerde om aan God te rapporteren (Job 1: 6, 2: 1). Nu zien we dat satan door God is geoordeeld en ter aarde is geworpen.

Degenen die de duivel overwonnen, deden dat door het bloed van Jezus, door hun getuigenis en door te sterven voor hun trouw aan Jezus, zelfs ten koste van hun natuurlijke leven.

12 Verblijdt u daarom, hemelen, en gij die daarin woont. Wee de bewoners van de aarde en de zee! want de duivel is tot u neergedaald met grote toorn, omdat hij weet dat hij maar een korte tijd heeft.

Als de duivel uit de hemel wordt geworpen, zal hij met grote toorn tegen mensen komen. Hij wist vanaf het begin dat mensen zijn gemaakt om zijn engelen te vervangen. Hij deed er alles aan om te voorkomen dat de mensheid zich kwalificeerde. Zelfs nadat de Messias kwam, probeerde hij Hem te misleiden om Zijn goddelijke krachten te gebruiken om Hem te diskwalificeren als mens en als de bloedverwant van de mensheid (Mat 4: 1-11).

Nu satan de strijd in de hemel heeft verloren, zal hij zijn engelen gebruiken om de mensheid op aarde te misleiden en te vernietigen. Hij zal zich er zeer van bewust zijn dat Jezus op het punt staat om in zeer korte tijd met Zijn heiligen terug te keren en hij zal er alles aan doen om Hem een planeet te geven waar niemand leeft. Jezus Zelf zei dat, tenzij die dagen zouden worden bekort, er geen vlees zou worden gered, maar omwille van de uitverkorenen zullen die dagen worden bekort (Mat 24:22). Satan zal van de Joden de zondebok maken en het middelpunt om de mensheid naar haar eigen vernietiging te leiden.

13 En toen de draak zag dat hij ter aarde werd geworpen, vervolgde hij de vrouw die het mannelijke kind voortbracht.

14 En aan de vrouw werden twee vleugels van een grote arend gegeven, zodat ze naar de wildernis zou kunnen vliegen, naar haar plaats, waar ze voor een tijd, en tijden en een halve tijd gevoed wordt van het gezicht van de slang.

15 En de slang wierp water uit zijn mond als een vloed achter de vrouw, opdat hij haar zou laten wegvoeren van de vloed.

16 En de aarde hielp de vrouw, en de aarde opende haar mond en verzwolg de vloed die de draak uit zijn mond wierp

17 En de draak was verbolgen over de vrouw en ging oorlog voeren met het overblijfsel van haar zaad, dat de geboden van God onderhoudt en het getuigenis van Jezus Christus heeft.

Satan en zijn engelen kunnen de vrouw die wordt beschermd in de bergen van Jordanië niet aanraken, dus zal hij de oorlog verklaren aan alle afstammelingen van het natuurlijke Israël en allen die het getuigenis van Jezus Christus over de hele aarde houden. Dit omvat degenen die zichzelf identificeerden als christenen in de “achtergelaten” afvallige wereldkerk die Jezus niet zullen verloochenen en het merkteken van het Beest zullen aannemen.

Dat wordt satans laatste poging.

Eens was Lucifer Gods volmaakte engel en helper maar zijn hoogmoed heeft hem alles doen verliezen:

“U was een cherub die zijn vleugels beschermend uitspreidt. Daarvoor heb Ik u aangesteld.

U was op Gods heilige berg, u wandelde te midden van vurige stenen.

Volmaakt was u in uw wegen, vanaf de dag dat u geschapen werd, totdat er ongerechtigheid in u gevonden werd.

Door de overvloed van uw handel”

Ezechiël 28: 14,15

“Hoe bent u uit de hemel gevallen, morgenster, zoon van de dageraad!

U ligt geveld op de aarde, overwinnaar over de heidenvolken!

En u zei in uw hart: Ik zal opstijgen naar de hemel; tot boven Gods sterren zal ik mijn troon verheffen,

ik zal zetelen op de berg van de ontmoeting aan de noordzijde.

Ik zal opstijgen boven de wolkenhoogten, ik zal mij gelijkstellen met de Allerhoogste.”

Jesaja 14: 12-14

De meeste mensen sluiten hun oren voor slecht nieuws. Zelfs de meeste mensen die de naam van Christus aanroepen. Niemand wil “een cynicus” aanhoren. En als er een waarschuwing wordt gegeven, wordt er geen acht geslagen op de alarmbel. Erger nog, de geestelijke waarschuwingen die veel christelijke leiders hebben gegeven zijn fundamenteel gebrekkig: ze duwen mensen in de richting van een vertrouwen in zichzelf in plaats van vertrouwen in Degene die zelf de verlossing is. Deze waarschuwingen laten je gedesoriënteerd, verward en hopeloos achter.

NB. iemand die waarschuwt, iemand die de “andere kant” laat zien, wordt vaak versleten als een cynicus. Hij “bederft” de gemoedsrust en de boodschapper van het “slechte nieuws” wordt belasterd en de boodschap wordt niet gehoord.

De werkelijkheid is veel donkerder dan we ons kunnen voorstellen, maar het licht is oneindig veel helderder. Het doorboort heel de duisternis en staat op het punt door te prikken tot aan de dood. De duisternis zal voor het licht vluchten.

En het licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft het niet gegrepen. Johannes 1,5

Die tegen de zieners zeggen: U mág niet zien; tegen de schouwers: U mág niet voor ons schouwen wat waar is. Spreek tot ons vleierijen, schouw bedriegerijen. Jesaja 30, 10

Dat is de boodschap van het moderne deugdenken. Het is ook de boodschap van de wereld. De wereld verlangt naar geestelijke waarheid. Mensen verlangen naar het goede om te winnen. Het punt is alleen, dat wat zij goed vinden, helemaal niet goed is. Wil je de waarheid als het nu pijn betekent? Of wil je de leugen als het nu troost biedt en later nog veel grotere pijn? De wereld is vol van de Ezau’s die alles verloor voor een kom met linzen.

Satan c.s. moeten ervoor zorgen dat zij niet erkennen dat God de controle heeft en dat zij dat niet hebben, en dat hun zonden gerechtigheid eisen.

We moeten bezig zijn met Gods zaken. Over het geheel genomen is dit niet de tijd voor plezier en grote vreugde, maar toch denken zoveel mensen dat het wel zo is

Zoals Prediker ons vertelt, is er een tijd voor alles onder de hemel: “Een tijd om te huilen, en een tijd om te lachen; een tijd om te rouwen, en een tijd om te dansen..”

Streef naar de Hemel, en je zult vreugde in de Hemel ervaren waarvan de door God geïnspireerde Schrift zegt dat het onbegrijpelijk is en dat je nooit meer honger zult lijden.

Deze wereld is niet de hades, maar het is ook niet veel beter. We vangen nog steeds kleine glimpen op van Gods glorie. Zijn licht schijnt nog steeds erdoorheen als speldenprikken in een gordijn, maar sinds de tijd dat Satan onze eerste ouders uit hun heerschappij over de aarde heeft verdreven, heeft een geestelijke sluier onze werkelijkheid bedekt. We kunnen niet verder kijken dan dat.

Deze satanische wereld is niet de plaats waar men zijn hemel zou moeten vinden. Als dit jouw hemel is, dan is het de enige hemel die je ooit zult kennen, maar als dit je hel is, dan is het de enige hel die je ooit zult ervaren. Kies verstandig. De keuze is gemakkelijk. De prijs werden door God zelf betaald. Adam en Eva hebben ons in deze puinhoop gebracht door één slechte keuze, en je kunt er met één goede keuze er weer uitkomen.

Spotters die vraagtekens zetten bij de bijbelse moraal, wijzen vaak op de wereldwijde vloed als bewijs van Gods schijnbare gebrek aan gerechtigheid. Hoe kan God zonder onderscheid iedereen op de planeet doden? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: zij waren niet Gods kinderen omdat zij niet in Hem geloofden. Het waren gewelddadige, boosaardige indringers die een plaats waren binnengedrongen die God zelf exclusief voor Zijn kinderen had geschapen. Zij waren degenen die in feite het lukraak doden deden, en nog erger het verdringen en doden van de rechtvaardigen. De rechtvaardigen zijn degenen die in God geloven en dus Zijn kinderen zijn. In tegenstelling tot de mening van de valse profeet uit Rome, is niet iedereen Gods kind. De Bijbel kan op dit punt niet duidelijker zijn. De kinderen van God zijn zij die in Hem geloven en dus Zijn Heilige Geest hebben. Het is zoals Paulus aan de Romeinen schreef: “Want allen die geleid worden door de Geest van God zijn de zonen van God.”

Dat doden gaat tot op de dag van vandaag door omdat tot op de dag van vandaag “Babylon” heerst.

Uit het Genesis-verslag van de zondvloed leren we dat de harten van de mensen die God vernietigde “voortdurend slecht” waren (Gen.6:5) en dat de aarde door hen “verdorven” was geworden en “met geweld was vervuld” (Gen.6:11). Deze dieven hadden in Gods huis ingebroken. Zij hadden de deur ingetrapt om te plunderen, te verkrachten en te vernietigen. Zij waren schuldig en verdienden de dood en God stond volledig in zijn recht om te doen wat Hij deed. In feite heeft Hij bewezen dat Hij rechtvaardig was, omdat Hij de schuldigen niet ongestraft liet gaan. Hij bevrijdde ook de rechtvaardigen (Noach) en redde hem en zijn familie van de ondergang. Hij werd in veiligheid gebracht in een houten ark, toen hij door een deur naar binnen ging. In onze tijd is de houten ark het kruis, waaraan gelovigen zich vastklampen om vergeving, en de deur is Christus, door wie wij toegang hebben tot onze Vader in de hemel (Joh 10:9; Openb. 4:1).

Juist de mensen die God belachelijk maken om Zijn rechtschapen oordeel, verdedigen actief een even destructieve wereldwijde catastrofe wat geen enkele rechtvaardiging heeft voor hun eigen handelen.

“Nauw is de weg” betekent niet dat het “moeilijk is om de weg te volgen”. Jezus zei dat Zijn juk gemakkelijk is en Zijn last licht en dat we in Hem rust vinden voor onze vermoeide zielen (Matt 11:28-30, Hebr. 4:9-11). Het christelijke leven heeft zijn ontberingen en moeilijkheden, maar de verlossing zelf is daar niet één van. Jezus betaalde de volledige prijs voor onze verlossing. Hij stierf niet alleen voor sommige van onze zonden, maar voor al onze zonden (Rom. 4:25; 1 Petrus 2:24; 3:18; Kol. 2:13; Hebr. 10:11-12). Wij zijn gerechtvaardigd voor God alleen door geloof in Christus, dat alleen. “Nauw is de weg” betekent dat de weg exclusief en gericht is. Jezus zelf is de Weg (Joh. 14:6). De weg is smal omdat de leer van verlossing door Christus alleen al beperkt is. Er zijn er maar weinig mensen die het vinden. De enige weg naar de hemel en het eeuwige leven is door geloof in Christus en de toereikendheid van zijn verzoening en opstanding.

In een notendop is de geschiedenis van de Kerk het verhaal van gelovigen die de hoop op het evangelie levend houden en tegelijkertijd voortdurend strijden tegen de bedrieglijke geesten die zijn geïnfiltreerd in de gelederen ervan.

We leven te midden van veel lawaai en verwarring en vrijwel iedereen die je tegenkomt, beseft dat de dingen niet zijn zoals ze zouden moeten zijn. Het lijkt er zelfs op dat veel ongelovigen zich realiseren dat de wereld tot een soort apocalyptische confrontatie komt. De rij van apocalyptische films en tv-shows, in combinatie met de onophoudelijke fixatie van de media op de catastrofale opwarming van de aarde, leggen deze angst bloot die inherent is aan de harten van degenen in de wereld die geen vertrouwen hebben in de God die de angst verdrijft. Maar ondanks hun erkenning dat er een goed en een fout is en dat de dingen nog niet goed zijn, verwerpen ze toch God.

En Hij zal op deze berg verslinden

de sluier waarmee het gezicht van alle volken omsluierd is,

en de bedekking waarmee alle naties bedekt zijn.

Hij zal de dood voor altijd verslinden,

de Heere HEERE zal de tranen van alle gezichten afwissen

en de smaad van Zijn volk wegnemen van heel de aarde,

want de HEERE heeft gesproken.

Op die dag zal men zeggen:

Zie, Dit is onze God;

wij hebben Hem verwacht, en Hij zal ons verlossen.

Dit is de HEERE, wij hebben Hem verwacht,

wij zullen ons verheugen en verblijden in Zijn heil. Jesaja 25:7-9

https://www.thepropheticyears.com/The%20book%20of%20Revelation/Revelation%20Chapter%2012.htm
https://www.thepropheticyears.com/
http://www.verhoevenmarc.be/openbaring.htm
http://www.jesusisprecious.org/prophecy/main_page.htm